TEMA Karabük Temsilcisi ve Karabük Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Alan ülkemizde gerçekleşen orman yangınları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Alan yaptığı açıklamada çıkan yangınlardan dolayı üzgün olduğunu ve yangınların özellikle Akdeniz bölgesinin bir gerçeği olduğunu belirtti. İlimizdeki orman da değinen Doç. Dr. Murat Alan Karabük Valiliği ve Orman Genel Müdürlüğü'nün gereken önlemleri aldığını vurguladı.  'ta başlayarak ülkenin birçok yerinde etkili olan orman yangınları ile mücadelemiz devam ediyor. Ekipler yorulmak bilmeden yangınlarla mücadele ederken kamuoyunda çeşitli tartışmalar gündeme geliyor. Özellikle orman yangınlarının nedenleri, ormanların nasıl geri kazandırılacağı ve yangından sonra ne yapılması gerektiği merak ediliyor. Bununla beraber ülkemizin en çok orman bulunduğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgesinde de çeşitli önlemler alındı. Karabük Derin Haber ailesi o k konuyu, Yenice'ye yapılması planlanan HES Projesi'ne engel olmak için önemli çalışmalar gerçekleştiren Karabük TEMA İl Temsilcisi Doç. Dr. Murat Alan'a sorduk.

"Yangınlar Neden Çıkıyor?"

35 ilde yüzün üzerinde yangın olduğunu ifade eden Doç. Dr. Murat Alan Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınlarına şahit olduğumuzu belirtti. Felaketin boyutunun çok büyük olduğunu vurgulayan Alan; "Ege Bölgesi'nde, Akdeniz Bölgesi'nde yangınların olması çok anormal bir şey değil. Son 20 yılın ortalamasında yaklaşık 2 bin 350 orman yangını yaşanmış bu bölgelerde ve on bin hektar orman yanmış. Belki de çıkan birçok yangından da haberimiz yok. Bu bizim ülkemizin bir gerçeği. Bu nedenle orman yangınlarıyla yaşamayı öğrenen ve öğrenmiş bir ülkeyiz. 35 İl de yangın çıkması vatandaşların akıllarına bu soru işaretlerini getiriyor doğal o k. Şuana kadar sabotaj konusunda net bir bilgi yok. Çok bilgi var ve bilgi kirliliği dolanıyor ortalıkta. Onun için uzmanları dinlemek tek çözüm gibi duyuyor. İklim değişikliği uzmanlarına göre bu yangınlar Avrupa'da işte İspanya, Fransa, İtalya'da bizim koşullarımızı taşıdığı ülkelerde de yaygın o k yaşanıyor ve nedeni büyük olasılıkla iklim değişikliğine bağlanıyor. Şuandaki iklim koşullarına göre Antalya'da nem yok. Gerçek olmayan bilgilerden hareket ederek yanlış sonuç ulaşabiliriz, bu iyi bir şey değil." dedi.

Yangının Ardından Fidan Dikmek Doğru Bir Hamle Mi?

Söz konusu olayın teknik boyutunun çok önemli olduğunu ifade eden Doç.Dr. Murat Alan; "Sosyal medya da çok kirlilik var. Kızılçam yanıyor. O zaman yerine yapraklı dikelim. Öyle bir şey  mümkün değil. Kızılçam bizim en önemli türümüz. Kızılçam yanarak büyüyen bir ağaç. Evrimsel o k kızılçam yanar, gençleşir. Ama şöyle bir sabırsızlık var toplumda; "İşte bura ağaçlandırılmayacak mı" o kadar büyük baskı var ki, teknik konuyu bir kenara bırakıyoruz mecburen ve Orman Genel Müdürlüğü'de buraları hemen dikmek gibi bir yol izliyor. Tohumun yeterli olmadığı, dikilmesi mutlaka gerekli yerlerde bu durumlar değerlendirilebilir. Ağaçlandırma yapmak ve buraları tekrar eski haline getirmek bir uzmanlık işi. Şimdi orada yangın sonrası dikili ağaçlar olacak. Bir kere oralarının temizlenmesi gerekiyor. En erken yağmurların başladığını düşünürsek Kasım ayında faaliyetlere başlanabilir belli yerlerde ve ilk baharda böyle bir dikim yapılabilir. Ama eğer bir doğal seyrine bırakalım dersek toprağın kendini tamir etmesi, canlıların yavaş yavaş gelmesi 15 - 20 gibi bir süre alabilir. Siz dışardan buraya meşe dikelim derseniz olmaz. Orman ağaçları hareket edemedikleri için uyum sağlamak zorundadırlar ve buraya yüz yıllardır bunlar uyum sağlamış. En güzeli buraya yangından sonra tohum vermiş yada yöredeki ağaçlardan tohum getirip aynı türlerden devam ettirmek. Bir kere şu ayırımı yapmamız lazım. Orman ağacı ve meyve ağaçları ayrı türlerdir. Meyve ağaçları kültür bitkileridir. Dolayısı ile orman ağaçlarının sistemini taklit etmemiz lazım." şeklinde konuştu. İlimiz ve bölgemizde orman yangınları ile ilgili alınan önlemlerin yeterli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Murat Alan vatandaşlardan bu süreçte yetkililere yardım etmelerini ve maksimum dikkatle hareket etmelerini istedi. Yenice Ormanlarının çeşitlilik ve ekosistem bakımında çok önemli olduğunun altını çizen Alan Orman Genel Müdürlüğü ve Karabük Valiliği'nin orman yangınları konusunda tecrübeli olduğunu belirterek alınan önlemlere hep birlikte dikkat etmemiz gerektiğini vurguladı. " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">