Safranbolu'da çalıntı bisiklet ihbarı üzerine harekete geçen polisler yargısız infaz yaptı. Safranbolu'da dün akşam saatlerinde bisikletiyle ilerleyen çocuğa sivil polislerin yargısız infazı ülke ve Karabük kamuoyunda tepkilere neden oldu. 11 yaşındaki M.A'yı kimliğini tespit etmeden tutuklamaya çalıştı. Sivil ekiplerin müdahale ettiği olayın ardından neye uğradığını şaşıran M.A kaçırıldığını sanarak yardım istedi. Karabük Valiliği ise sorumsuz ve vicdansız polisler için soruşturma başlattı.  Safranbolu Kıranköy çarşı merkezinde 18 Aralık Cumartesi günü 16.30 sıralarında yaşanan olay vatandaşın emniyet teşkilatına olan güvenini yerle bir etti. Sarı renkli bir bisikletin çalındığı ihbarı alan sivil polis memurları, bisikletiyle ilerleyen 11 yaşındaki M.A'yı durdurdu. M.A, polis memurlarının kendisini kaçırmaya çalışan kişiler olduğunu düşünerek korkarak kaçmaya çalıştı. M.A'nın kaçma çabaları sonrasında polis memurları, küçük çocuğu araca bindirerek ifadesini almak üzere karakola götürmek istedi. Korkarak arabaya binmek istemeyen M.A imdat çığlıkları atmaya başladı. Yoldan geçen vatandaşlar, böyle bir müdahalenin son derece yanlış olduğunu, müdahale edilen çocuğun yaşının çok küçük olduğunu ve son derece korkuya kapıldığını söyleyerek tepki gösterdi. " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

“Ben Polisim Demeden Saldırdı”

O anları gazetecilere anlatan 11 yaşındaki M.A, sinemadan çıkıp gelirken yolun karşısına geçtiğinde doblo tarzı bir aracın gelip bir anda önünde durduğunu belirterek, “Çok korktum. Arabadan inen biri sert bir şekilde kolumdan tuttu. Bırak beni diyorum bırakmıyor. Bana ‘Bu bisikleti nereden aldın, nereden çaldın’ diyor. Kaçmayı deniyorum, olmuyor. Sonra diğeri geldi belime sarıldı uygun olmayacak bir şekilde. Yine kaçmaya çalışırken ikisi tuttu. Yere düştüm bisikletime sarıldım. Tutundum baya ama yine çekiyorlar. Ben o sıra yardım edin diye bağırıyorum. Bana polisim demeden saldırdı. Babamı arayalım, babam memur diyorum dinlemiyor beni. Acayip korktum. Sanki kaçıracaklarmış gibi her yerimden tuttular, çok kötüydü” dedi.

Yargısız İnfaz 11 Yaşındaki Çocuğun Psikolojisini Alt Üst Etti

Kendisini arayan polislerin hırsızlıkla itham ettiğini anlatan baba Ferhat Akgün ise, “Emniyete gittim, oğlum arabadan bir indi. Üzeri, dizleri, pantolonu çamur bir halde. Hüngür hüngür ağlıyor. Psikolojik o k bitmiş, tüketmişler çocuğu. Biz bunu hırsız zannettik, bir şey yapmadık, kendini yerlere attı dediler. Ondan sonra biz hiçbir yerine dokunmadık bu çocuğun dediler. Kamera kayıtlarına baktığımızda kendi oğlumun anlattığı gibi yerlerde sürüklüyorlar” diye konuştu.  

“Aile Sorumsuz Polislerden Şikayetçi Olacak"

Bir çocuğa bu şekilde yaklaşılmayacağını aktaran baba Akgün, “Bunu gidip peşinden takip edip kapısını tıklasaydınız dedim. Bize iş mi öğretiyorsunuz, 12 yıllık memurum senden mi öğreneceğiz dediler. Ayıp, çocuğu ne hale getirmişsiniz dedim. Yüzüne tükürülecek insansınız dedim. Orada çocuğumu darp etmişler o halde bile üzerimize geliyorlar. Kardeşim de özür dileyin sizden şikayetçi olur demiş. Nereye gidiyorsa gitsin şikayetini yapsın demişler” ifadelerini kullandı. Akgün, hastaneden rapor alıp karakola gittiklerinde ifadelerinin alınmadığını, 3.5 saat bekletildiklerini iddia etti. Olay sonrası oğlunun uyuyamadığını kaydeden Akgün, ‘Bırakın beni ben çalmadım’ diye defalarca uykusundan uyandığını ve sakinleşmesi için serum yaptırmak üzere hastaneye götürdüğünü anlattı. Akgün, yarın savcılığa giderek yeniden şikayetçi olacaklarını söyledi.

"Devletimizin Polisine Güvenemeyeceğiz de Kime Güveneceğiz"

Psikolojik travmaya giren ve darp edildiğini iddia eden küçük çocuğun Safranbolu Belediyesinde itfaiye eri o k çalışan babası Ferhat Akgün, 11 yaşındaki çocuğunun adeta terörist muamelesi gördüğünü, görevli sivil polisler tarafından darp edildiğini ve hatta tacize dahi uğradığını öne sürdü. “Canımızı, malımızı emanet ettiğimiz devletimize, devletin polisine güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz diyen Anne Zeynep Akgün ise çocuğunun gece sabaha kadar uykusunda sıçradığını, ‘ben çalmadım, beni bırakın’ diye sürekli sayıkladığını ifade ederek, çocuğunun psikolojik travma yaşadığını söyledi.

"Karabük Valiliği Olayla İlgili Soruşturma Başlattı"

Safranbolu yaşanan akıl almaz olayın ardından Karabük Valiliği'nden açıklama geldi. Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; 18.12.2021 günü sabah saatlerinde Safranbolu Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde meydana gelen bisiklet hırsızlığı üzerinde çalışan Safranbolu Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliğinde görevli iki sivil polis memurunun ilgili konu ile alakalı araştırma yaptığı sırada saat 16:30 sularında, güzergâhtan geçen eşkâle uyan bisikletli M.A. isimli çocuk durdurulmuş, ancak çocuğun kaçmak istemesi üzerine görevliler müdahale etmişlerdir. Yapılan inceleme sonrası bahsi geçen çocuğumuzun bisiklet hırsızlığının faili olmadığı ve görevli polis memurlarının müdahalesinin maksadını aştığı anlaşılmıştır. Yaşanan bu talihsiz olay Valiliğimizi ve Emniyet Teşkilatımızı derinden üzmüştür. Bu talihsiz olaya muhatap olan çocuğumuzun yaşadığı bu travmadan dolayı çocuğumuz ve ailesinden özür diliyoruz. Olayda dahili bulunan görevliler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.