ARŞİV

Rektör Prof. Dr. Polat’tan gündeme dair önemli açıklamalar

Abone Ol

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, programdaki konuşmasının başında şehitlerimizi rahmetle andığını belirterek “Güneydoğu’dan şehit haberleri gelmeye devam ediyor, bunlar bizim yüreğimizi dağlıyor. Ancak vatanımızın bütünlüğü için orada mücadele devam edecek” dedi.
15 Temmuz sürecine de değinen Rektör Polat, darbe girişiminin yaşandığı andan itibaren ülkemizin birliği ve bütünlüğü için Karabük halklı ile bir araya gelerek meydanlardan ayrılmadıklarını belirtti. Polat “Allah bizleri, evlatlarımızı, milletimizi korudu. Bu günleri tekrar yaşamayız inşallah.” dedi.

“AKADEMİK YIL AÇILIŞINI
BİLİM SANAYİ BAKANI YAPACAK”

Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Üniversitesi’nde ilk kez bu yıl akademik yıl açılış töreni gerçekleştirileceğini belirterek 20 Ekim’de yapılacak programa Bilim Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün katılacağı bilgisini paylaştı.

“ÖĞRENCİ SAYISI 53 BİNİ AŞTI,
DOLULUK ORANI %97”

Karabük Üniversitesi’nde yeni kayıtların tamamlanmasıyla şu an öğrenci sayısının 53 binin üzerine çıktığını söyleyen Rektör Polat, yakalanan %97 doluluk oranının diğer üniversitelere göre iyi bir rakam olduğunu da ifade etti. Polat, mühendislik fakültelerine getirilen baraja da dikkat çekerek “Getirilen 240 bin barajıyla bazı bölümlerimizin boş kalacağını düşündük ancak korkulan olmadı biz Karabük Üniversitesi o k diğer üniversitelere göre 13 bin öğrencisi olan Mühendislik Fakültesi’nde de iyi bir oran yakaladık.”
Yabancı öğrenci sayısının da 2 bini aştığını belirten Rektör Prof. Dr. Refik Polat, bu rakamın önümüzdeki yıllarda 5-6 bine ulaşacağını ancak önceliklerinin sağlıklı büyüme olduğunu ve bu doğrultuda hareket edeceklerini dile getirdi.

“KAMPÜSE DİŞ HASTANESİ KURUYORUZ”

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, yeni açılan bölümlere de değindiği konuşmasında Diş Hekimliği Fakültesi binası için çalışmaların başladığını ve gelecek yılda öğrenci almak için hazırlıkların yürütüldüğünü açıkladı. Kampüs içerisinde yapılacak olan Diş Hekimliği Fakültesi’nde diş hastanesi de olacağını söyleyen Rektör Polat “Diş hastalıklarıyla ilgili bütün ameliyatların burada yapılmasını sağlayacağız dedi.”
Polat ayrıca, 5000 Evler’de eski Kadın Doğum Hastanesi’nin yerine yapılacak olan binaya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu taşıyarak burada 2 bin öğrenci olacağını da söyledi.
Konuşmasında Tıp Fakültesi’ne de değinen Rektör Prof. Dr. Refik Polat, bu yıl itibariyle eğitimlerine Karabük Üniversitesi’nde devam eden Tıp Fakültesi’nin 70 öğrencisinin bulunduğunu kaydetti. Tıp Fakültesi’nde çok değerli akademisyenlerin olduğunu da söyleyen Polat şöyle devam etti: “Hocalarımızın bir kısmı Ankara’da görevli ancak biz bunları bırakmak istemiyoruz daha çok yararlanmalıyız. Hasta yoğunluğunun fazla olduğu Karabük’te bu hocalarımızı tutabilmeliyiz.”

“ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYEN
ODAKLI YATIRIMLAR YAPIYORUZ”

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, ders anlatan hocanın ve dinleyen öğrencinin konforlu ve iyi bir ortamda bulunmalarına olanak sağlamak amacıyla öğrenci ve akademisyen odaklı da gözle görünmeyen yatırımlar yaptıklarını kaydetti.
Rektör Polat öte yandan öğrencilerin derslik ve laboratuvar konularında da ihtiyaçlarının olduğuna vurgu yaparak bu yönde çalışmalar yürütüldüğünü ve yakın zaman içerisinde modern laboratuvarlar için ihaleye çıkılacağını belirtti.
Polat, sağlık alanındaki bölümler için de yeni laboratuvar imkanları yaratılacağını, ayrıca Tıp Fakültesi’ne de hayvan deneyleri hastanesi kurulması için çalışma başlandığını aktardı.

“KALİTEYE YÖNELİK NE GEREKİYORSA BİZ VARIZ”

“Kaliteye yönelik ne gerekiyorsa biz varız” diyen Rektör Prof. Dr. Refik Polat girişimci üniversitelerle ilgili yapılan sıralamada Karabük Üniversitesi’nin yine yer almadığına dikkat çekti ve başlatılan çalışmalarla gelecek 2-3 yıl içerisinde girişimci üniversite listesinde olacaklarını belirtti.
Polat, ulus rası ortamda Üniversite o k sadece bir şeyler almak için yurt dışına gidilmemesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Bizim gidip bir şey katacağımız yanlarımız da var. Bunun için Afrika ülkeleri ile iletişim ağı kurmaya çalışıyoruz. Amacımız buralardan hem öğrenci çekmek hem de ellerinden tutmak.”
Atılan adımların tamamının ‘Biz daha iyi nasıl olabiliriz’ düşüncesiyle atıldığını belirterek dış ülkelere açılıp oralarda aktif olunması ve bir şeyler üretilmesi gerektiğini söyleyen Polat şunları kaydetti: “Kendi içimize kapanırsak kendi kendinizi beğenme, narsistlik, başlar. ‘Biz 10 yıllık üniversiteyiz, en iyisiyiz, uçuyoruz’ dersiniz. Bundan ziyade ‘biz iyi değiliz, daha iyi nasıl olabiliriz’ diyerek çalışmak gerekiyor. Hep iyi yönlerimize bakmıyoruz.”   

“YABANCI DİL EĞİTİMİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Hazırlık sınıflarının durumuyla ilgili sorulan soruya Rektör Polat “Eskiye göre şuan sınıflarımızın durumu daha iyi. Hazırlık zorunluluğu olan öğrencilerimiz 20 kişilik modern dersliklerde eğitim alıyorlar.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Refik Polat ayrıca, Türkiye’de çok az sayıda üniversitede bulunan TOEFL sınav merkezinin Karabük Üniversitesi’nde olduğunu ve çevre şehirlerden öğrencilerin burada sınav girdiğini de söyledi.

“İLÇELERİMİZDE EN BÜYÜK SORUN YURT”

Karabük Üniversitesi’nin ilçelerde bulunan Meslek Yüksekokullarının durumuyla ilgili sorulan soruya Rektör Polat şu yanıtı verdi: “İlçelerimizi gidip görüyorum. Şuan sayı o k en iyi durumda Eskipazar görünüyor. Orada sistem oturdu. Yenice ve Eflani için de yeni ve ihtiyaç duyulan bölümleri açma konusunda çalışmalarımız olacak. İlçelerde en büyük sorunumuz barınma olanağının yetersizliği. Umarım bu konuda oradaki vatandaşlarımız da üzerine düşeni yapar.” 

“KAMPÜS İÇİNDEKİ ULAŞIM SORUNUMUZ
İÇİN ÖĞLEBELİ’NDEN YOL İSTİYORUZ”

Karabük içerisinde barınma sıkıntısının olmadığını aktaran Rektör Polat, kampüs içerisine yapılan KYK yurtlarının ulaşım anlamında sıkıntı oluşturacağını belirterek bunun için yeni yol güzergahlarının yapılması gerektiğini kaydetti.
Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Belediye Başkanı’na da seslenerek “Sayın Başkanımızdan Öğlebeli tarafından kampüsümüze yol açılmasını rica ediyorum. Bu Ankara ve İsanbul’dan gelen öğrencilerimizin velilerinin ve misafirlerimizin direk o k, trafik oluşturmadan kampüse gelmelerini sağlayacaktır.”

“KÜTÜPHANE BİNASI BU YIL İÇİNDE
BİTERSE ÇOK MEMNUN OLACAĞIZ”

Rektör Polat geçen yıl kampüs içerisindeki sosyal tesislerin faaliyete geçtiğini ve orası için daha fazla nasıl yenilik getirilebilir noktasında düşündüklerini söyledi. Polat ayrıca, inşaatı devam eden kütüphane binası için de şu açıklamalarda bulundu: “Bu yıl kütüphane inşaatı biterse çok memnun olacağız. Biraz geç kaldı. Kamil Güleç Bey’e de buradan çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir eser bırakıyor kampüse. Gecikmesinin nedeni bu binanın özellikli bir bina olmasıdır. Sıradan bir bina olmayıp prestijli bir bina olduğu için özen gösteriliyor. İnşallah bu yıl sonunda faaliyete geçer.”

“KAPALI YÜZME HAVUZU İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ OLACAK”

Kampüsün hemen yakınında bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı kapalı yüzme havuzunun kullanımı konusunda sorulan soruyla ilgili Polat şunları söyledi: “Oranın kullanımı konusunda herhangi bir girişimimiz olmadı ancak bunun için çalışmalar yapılabilir. Bunun yanında henüz yeni bir gelişmeyi buradan duyurmak isterim; bizim Kapalı Spor Salonumuzu bir kapalı yüzme havuzuna dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bunun öncesinde spor salonumuzu kampüsün başka bir bölgesinde yeniden inşa edeceğiz.”
Rektör Polat, geçen hafta açılan fitness salonuyla ilgili o k da “Biz Üniversitemize ikinci kalite bir iş girsin istemiyoruz. Yeni açtığımız fitness salonuna Türkiye’ye ye getirilebilecek en modern cihazları getirdik.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE İKİNCİ BİR SANAT ÜNİVERSİTESİ
KARABÜK’TE NEDEN OLMASIN?”

Rektör Prof. Dr. Refik Polat’a ilk o k geçtiğimiz Mart ayı içerisinde ortaya attığı Safranbolu Sanat Üniversitesi fikriyle ilgili gündemdeki gelişmeler de soruldu. Polat, kendisinin çılgın proje o k nitelediği Safranbolu Sanat Üniversitesi’nin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden sonra Türkiye’de ikinci bir sanat üniversitesi o k Safranbolu’da kurulmasının önemine dikkat çekti. Böyle bir üniversitenin şehrin veya ilçenin nüfusundan ziyade alanında ayrıcalıklı olmasıyla farklı bir noktada ele alınması gerektiğini söyledi.
Rektör Polat, böyle bir üniversitenin kurulması için zamana ihtiyaç duyulmasının gayet normal olduğunu da söyledi ve şöyle devam etti: “Biz hemen yapılsın demiyoruz. Bu mümkün de değil. Diyoruz ki; gerekli olan fakülteleri ve bölümleri orada oluşturalım. Fiziki alt yapısı oluşmuş olsun. Hali hazırda Mümarlık, Güzel Sanatlar ve Turizm Fakültesi, Meslek Yüksekokulu var, İletişim Fakültesi’ni de oraya kuruyoruz. Siyasiler bunun için girişim yaparken ellerinde sıfır masrafla kurulabilecek bir üniversite başvurusu olacak. Dolayısıyla milletvekillerimiz bunu sahiplenmeli ki şimdiden konuşulmaya başlansın.”
Rektör Prof. Dr. Refik Polat, böyle bir üniversitenin kurulmasının ülkemize ve Karabük’e fayda sağlayacağını belirterek kurulduğunda bunun siyasilere olumlu bir şekilde geri dönüşü olacağını da sözlerine ekledi.

KARDEMİR’İN İKİ YILDA BİR BİNA SÖZÜ

Programda Kardemir ile Üniversite arasındaki ilişkiler de soruldu. Rektör Polat, Kardemir ve Üniversite’yi şehrin birbirinden arılayamayacak iki evladı o k niteledi. Polat bunun Türkiye’de sanayi - üniversite işbirliğine en iyi örnek olduğunu da söyleyerek Kardemir ile ilişkilerin iyi şekilde devam ettiğini ancak, Kardemir’in iki yılda bir bina sözünü kendi döneminde henüz yerine getirmediğini de gülümseyerek ifade etti.   

“TOBB YENİ BİNAYA, EYLÜL 2017’DE GEÇECEK”

Rektör Polat, Organize Sanayi Bölgesi’ne yakın bir alanda inşaatı tamamlanmak üzere olan 16 derslikli TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’na gelecek yılın Eylül ayında geçileceğini söyledi. Polat, bu süre içerisinde ulaşımla ilgili çalışmaların da tamamlanacağını kaydetti.

“HAVAALANI MESELESİ ENERJİMİZİ TÜKETİYOR”

Programda Üniversite bünyesinde kurulması planlanan havaalanı projesi de soruldu. Rektör Prof. Dr. Refik Polat, havaalanı konusunun gündem o k bile kendisinin ve çalışma arkadaşlarının enerjisini tükettiğini söyledi. Bu meselenin şehir için önemli ancak 53 bin nüfuslu bir üniversite için ikinci planda olduğunu aktardı ve şöyle devam etti: “Bu bizim işimiz değil diye defalarca söyledim. Havaalanı bu şehre gerekli ama üniversitenin işi değil. Öğrenci sayımız 53 bini geçti. Bunlar için yapılacaklar dururken öğrenci ve hocası olmayan bir Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu için havaalanı önceliğim olamaz. Havaalanı bize Sivil Havacılık Yüksekokulu eğitim pisti için yaptırılmak isteniyor. Böyle bir piste pilotaj bölümü açmak için ihtiyacımız olabilir. Ancak, örneğin Konya’da Havacılık ve Uzay Bilimleri alanında öğretim elemanı bulunamadı. Önümüzdeki 10 yıllık süre boyunca böyle bir pilotaj bölümü açma durumu, öğretim elemanı alınmadığı sürece mümkün değil. Burada öğrencinin birçok hakkı dururken doğru bulmuyorum. Üniversitenin de havaalanı yapmak gibi bir yükümlülüğü yok. Bunlar belediyelerin veya siyasilerin girişimiyle bakanlığın onayı ile yapılacak işlerdir.”

“STADYUMDA KAZIKLAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLIYORUZ”

25 bin kişilik Üniversite stadyumunun duvarlarında çatlamalar ve çökmeler olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Refik Polat, bu yıl 2017 bütçesi için güzel bir rakam aldıklarını ve ilk iş o k stadyumda kazıklama çalışması yapılacağını kaydetti. Polat, “Çok güzel bir stadımız var. Ancak, yapılan dört yeni yurdun da yükü oraya binecek. Buna bir an evvel önlem almalıyız. Kalkınma Bakanlığı’nda başvurumuz imzaya çıkmış durumda. Stadyumun kaymaması için 30 milyon TL’lik kazıklama çalışması yapacağım. Ben bunu kurtarmak zorundayım.” dedi.
Rektör Polat, stadyumu Karabükspor’un idman için kullandığını ve bunun da kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek “Karabükspor istediği zaman, istediği şekilde stadyumumuzdan yararlanabilir. Bu yıl güzel futbol oynuyorlar, başarılar dileriz.” diye konuştu.