Kurban Bayramına sayılı günler kala Covid-19 vaka sayılarındaki artıştan dolayı Sağlık Bakanlığından uyarı geldi. Covid-19 sebebi ile 2 yıllık pandemi sürecinde vatandaşlar oldukça sorun yaşamış ve fazlasıyla can kaybı yaşanmıştı. Vaka sayılarındaki düşüş sebebi ile kısıtlamalar kaldırıldı ancak sağlık bakanlığından bayram öncesi uyarı geldi.

Sağlık bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan "Artan vaka sayısına paralel o k bu bayramlaşma süreci bizim için çok önemli. Geçmiş pandemi dönemindeki bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da maske ve mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor." dedi. Şu anda yeni varyantlardan dolayı bulaşıcılığı çok yüksek bir virüsle mücadele edildiğinin, dünya genelinde vaka sayılarında bir hareketlenme yaşandığının altını çizen Turan, bireysel önlemlerin bırakılması, yaz döneminde sosyal ortamlarda, kalabalıkta vakit geçiren kişi sayısının artmasının da vaka sayılarındaki yükselişi tetiklediğini anlattı.

Bu Bayramlaşma Süreci de Bizim İçin Çok Önemli

 Kurban Bayramı sebebi ile birçok kişi tatail planları yaparken Sağlık Bakanlığından vaka sayılarında artış olmaması için mesafeli bayramlaşma uyarısı geldi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan bu bayramda da dikkat edilmesi gerektiğini ve olabildiğince mesafeli olması gerektiğini vurguladı.

Turan yapmış olduğu açıklamada şu sözlere yer verdi;

"Artan vaka sayısına paralel bu bayramlaşma süreci bizim için çok önemli. Geçmiş pandemi dönemindeki bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da maske ve mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor. Lütfen kalabalıklarda uzun vakit geçirmeyelim. Bunu birbirimizi ve özellikle büyüklerimizi korumak adına söylüyorum. Onlarla bayramlaşmaya gidiyorsak bile fazla temas etmeden bayramlaşmak daha uygun olur. Çünkü şu anda dolaşımdaki virüs sayısı artmış görünüyor ve bu hastalıktan da en çok etkilenen grup yaşlılarımız." ifadelerini kullandı.

 Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan açıklamasının devamında; "Hastane ve yoğun bakım yükü açısından vaka sayılarındakine benzer bir artış şu an için söz konusu değil. Fakat pandeminin geçmiş dönemlerinde yaşadık, artan vaka sayısı çoğunlukla 2-3 hafta sonra hastanelere ve yoğun bakım da yansıyabiliyor. Bu noktada dikkatli olmak, mutlaka erken hareket etmek gerekiyor. Biz ön hazırlıklarımızı her daim yapıyoruz zaten." sözlerine yer verdi.

"Burun Akıntısı Boğaz Ağrısı Ateş Gibi Septom Dikkat"

"Covid-19 pozitif olan veya pozitif olduğunu bilmeden mevsimsel grip semptomları gösterenlerin kendilerini ve etrafındakileri korumaları açısından kalabalık ortam girmemeleri, maske takmaları önemli. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif halsizlik, ateş gibi semptomları hafife almak, 'aslında ben Covid-19 değilim' demek doğru bir yaklaşım değil. Çünkü şu anda dolaşan virüs sayısı Covid-19 açısından artış gösteriyor. Dolayısıyla Covid-19 geçiriyor olma ihtimaliniz çok yüksek."

Sonbahara Doğru Aşılama Sürecini Hızlandırmak Gerekebilir

Sonbahara doğru yeni bir hatırlatma dozunun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin, "Bireysel görüşüm, inaktif aşıların koruyuculuk süresinin yaklaşık 3 ay, mRNA aşılarının ise maksimum 6 ay olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sonbahara doğru, 2-3 hafta öncesinde yani ağustos başı gibi tüm bireylerde aşılama sürecini hızlandırmak gerekebilir. Elbette bu benim kişisel görüşüm." dedi.

Prof. Dr. Sema Turan, dünya üzerinde artık hiçbir ülkede belirgin bir kısıtlamaya gidilemeyeceğini, bireysel önlemlerle ve aşıyla Covid-19'la mücadelenin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Koronavirüs Türkiye Tablosunda Son Durum Nedir?

Sağlık Bakanlığının resmi sayfasında yayınladığı  Covid-19 Vaka sayılarına göre 27 Haziran- 3 Temmuz arası haftalık covid-19 vaka sayısı 57.113 iken 1 hafta içerisinde vefat edenlerin sayısı 25 o k belirlen. Haftalık iyileşen sayısı 30.478 iken 15.180.444 Toplam vefat sayısı da 99.057 o k belirtildi.