Yılan hikayesine dönen Yortan su kavgası mahkemelik oldu. Yortan Belediye Başkanı Ali Şık 2019 yerel seçimlerinde seçildikten sonra gündeme getirdiği su tartışmasını Mahkemeye taşıdı. Yortan Belediye Başkanı Ali Şık, Eski Belediye Başkanı Yılmaz Tiryaki döneminde imzalanan protokol nedeni ile belediyenin  her ay fazladan ödeme yaptığını ileri sürerek kapı kapı dolaşarak soruınun düzeltilmesi yönünde aylardır derdini anlatmaya çalışmıştı. Son o k Aralık 2020 yılında Karabük Derin Haber’e açıklamalarda bulunan Ali Şık, sorunu AK Parti ve Cumhur İttifakı ortakları ile görüştüğünü belirtmişti. Başkan Şık, Yenice İl Genel Meclisi Üyesi Recep Tetik ve AK Parti İl Başkanlığı tarafından çözüm konusunda herhangi bir adımın atılmamasından dolayı sitemde bulunmuştu. Karabük Derin Haber’e yaptığı açıklamada AK Parti Milletvekilleri ve İl Başkanı ile iletişim kuramadığını belirten Ali Şık kamu kaynaklarının gereksiz yere aktarıldığını vurgulamıştı. Ali Şık söz konusu sürecin çözüme kavuşmazsa mahkemeye başvuracağını da sözlerine eklemişti.

Ne Olmuştu?

Yortan Belediye Başkanı Ali Şık’ın iddiasına göre Yortan Eski Belediye Başkanı Yılmaz Tiryaki döneminde İller Bankası ile ihale yapılmış ve Yortan Beldesi böylece kendi ödeneği dışında 11 köy içinde ödemede bulunmaya başladı. Yortan Belde  Bölgesi’ne gelen suyun dışında 11 köyün suyunu de belediyenin ödediğini belirten Şık, söz konusu ödeneğin Kaymakamlığa bağlı Köylere Hizmet Getirme Birliğini’nin ödemesi gerektiğini vurguluyor. Bunun için İl Genel Meclisi’nde iki kere toplantı yapıldığını ifade eden Başkan Ahmet Şık Yenice İl Genel Meclisi Üyesi Recep Tetik’in ve Yılmaz Tiryaki’nin söz konusu sorunun çözümüne kavuşmasını engellediğini ileri sürmüştü.

Yortan Su Tartışması Mahkemeye Taşındı

Bu süreçte yalnız bırakıldığını ve çözüm bulamadığını düşünen Başkan Ali Şık, süreci mahkemeye taşıdı. Cumhur İttifakı ortağı AK Parti kanadından bir türlü destek göremediğini ifade eden Şık'ın  her ay iller bankasından kesilen 30 bin liranın 18 bin lirasının iptali ve bu imzayı atan eski başkan Yılmaz Tiryaki'ye sorumlulukları nedeniyle dava açtıkları öğrenildi.

2019 Yılından Beri Su Tartışması Çözülemedi

Her konuşmasında Cumhur İttifakı vurgusunda bulunan Yortan Belediye Başkanı Ali Şık, söz konusu su sorunun çözülmesi için çok çabaladığını belirtti.  Başkan Şık, Aralık 2020’de Karabük Derin Haber’e yaptığı özel açıklamalarda süreci anlatmış ve Cumhur İttifakı ortaklarından çözüm bulamadığını ifade etmişti. Kamu kaynaklarının boşuna harcandığını ileri süren Şık açıklamalarında şu ifadeleri kullanmıştı; “İller Bankası’ndan 36 Milyar küsür her ay benim İller Bankası payıma kesiliyor. Dedim ki bu ne içindir? Yortan Belediyesi’ne 7 litre saniye lazım ama 11 tane köy de talep etti. Yani 13 litre saniye de onların talebi var. Toplam 20 litre saniye su için bir girişimde bulunuluyor. Yılmaz Başkan meclisi topluyor. Sonra diyorlar ki Özel İdare sen diyorlar buna sadece 7 litre saniye değil 20 litre saniye su o k belirt. Biz diyorlar bunu sonradan kendi aramızda hallederiz. Ve iller Bankası’da Yortan’ın İller Bankası payından kesilmek üzere 20 litre saniyelik suyun ihale bedelinin yetkisini veriyorlar. 2018 yılında su geliyor. O zaman için Yılmaz Başkan köylere verirken bir ön protokol istemiyor. 11 tane muhtarın Yortan Belediyesi’ni kullanıp da 13 metre saniye 24 milyar suyun ödeneği. Köylere dereye akıyor bu su. 7 litre saniyesini biz kullanıyoruz, ona itirazımız yok. Burada kamu hizmeti zararı var. Kamu hizmeti zararına sebep olan kimlerse bunlardan kanun önünde yasal o k hesabını sorarım. Şuana kadar 825 milyar para kesildi su için. Dereye akan su için. Ben daha evvel İl Genel Meclisi’ne gittim. Bu kesinti 2032 yılının 8. Ayına kadar devam edecek.”