Uzunca bir süre tartışmaları beraberinde getiren Kardemir’de geçtiğimiz yıl 2 Kasım’da yapılan seçimli genel kurul sonrası suskunluk hâkim olmuştu. Kardemir’in 2 Kasım 2020 tarihinde yapılan genel kurul öncesi 4 tane bağımsız yönetim kurulu üyeliği için Kardemir yönetimi tarafından SPK’ya 4 isim verilmişti. Ancak kongre gününe bir gün kala SPK’nın Kardemir’in verdiği isimler yerine yeni isimleri tavsiye ettiği dile getirilmişti. Kongre günü ise mevcut etkin hissedarlardan birer isim, kalanı ise SPK tarafından tavsiye edilen 9 isim yönetim kurulu aday listesine yazı k seçilmişlerdi.

TEHDİT Mİ?

Kardemir’in 2 Kasım 2020 tarihinde yapılan seçimli genel kurulu sonrası sessizlik hâkim olmuştu. Ancak bu sessizlik uzun sürmedi. İyi Parti Koaceli Milletvekili ve Gurup Başkan Vekili Lütfi Türkkan ilginç bir şekilde Kardemir’i TBMM gündemine taşıdı. İyi Partili Türkkan TBMM’de yılın son günleri verdiği soru önergesinde çok ilginç iddialarda bulundu. Türkkan, SPK Başkanının dönemin Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan’ı arayarak tehdit ettiği, verilen isimlerin yönetime seçilmesini istediğini iddia ederek Hazine ve Maliye Bakanından açıklama istedi.

ŞİKAYET Mİ?

Öte yandan Savunma sanayiine hız veren Hükümetin Kardemir’e bakışının da stratejik kuruluş o k değiştiği uzunca süredir konuşuluyordu. Bu kapsamda da Yönetsel o k da değişiklikler yapılması gerektiği ve yapılacağı gündeme getiriliyordu. Yılın ilk günü Karabük Derin Haber’de canlı yayına katılan CHP Karabük Milletvekili H. Avni Aksoy son genel kurulda yapılan değişiklikleri tasdik eden yorum yapmıştı. Aksoy oransal o k çok az bir oy ile geçmişte yönetim oluştuğunu, yüzde seksen den fazla hisse sahiplerinin yeterince temsil edilmediğini dikkat çekmişti. Vekil Aksoy yeni seçilen yönetimin bunu sağladığı şeklinde görüşünü belirtmişti. Bu gelişmeler sonrası şimdi de Hükümeti  İYİ Parti’ye kim şikayet etti sorusu gündeme gelmeye başladı. Eğer SPK Başkanı ile bir görüşme olmuş ise bu görüşmeyi kimlerin yaptığının belli olduğunu belirten bazı çevreler; “Madem bir tehdit vardı o zaman neden dile getirilmedi. Neden seçime gidilerek verildiği iddia edilen isimlere oy kullanıldı? Sadece Mustafa Yolbulan mı arandı? Üzerinden 2 ay geçtikten sonra birkaç kişinin bilebileceği bilgileri İYİ Parti Gurup Başkanvekili Lütfi Türkkan’a kim verdi? Bunun bir başka manası AK Parti’yi Kardemir üzerinden İyi Parti’ye şikâyet etmek değil midir?” Her zora girdiğinde KARDEMİR'e destek olan bu hükümet değil miydi? Şeklinde ilginç soruları dile getirmeye başladılar.

İŞTE TÜRKKAN’IN SORU ÖNERGESİ

1-İddiaya göre; 30 Ekim 2020 tarihinde SPK Başkanı, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan ile görüşmesinde 12 isimden oluşan bir liste vermiş, hangi ismin hangi gruptan (A-B-D Grubu) seçileceğini de söylemiştir.  SPK Başkanı ayrıca, Genel Kurul’u kimin yöneteceğini, yardımcı olacak isimleri de vererek 3 tane gözlemci göndereceğini, bunların dışına çıkılamayacağını ifade etmiştir. Bu iddialar doğru mudur, Bakanlık’ın bu durumdan haberi var mıdır? 2-SPK Başkanı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Yolbulan’ı tehdit ettiği ve seçimlere müdahalede bulunduğu doğru mudur, bu durumdan Bakanlık o k haberiniz var mıdır? 3-Bağımsız üyeler belirlenmesine rağmen, kanunlar çerçevesinde hareket etmesi gereken, devlete bağlı bir Kurul’un Başkanı’nın, bağımsız üyelerin aday o k belirlenmesine karşı çıkarak yönlendirmede bulunması doğru mudur, hangi kanunda bununla ilgili madde yer almaktadır? 4-Yüzde yüzü halka açık bir şirkette, adeta korkutarak, seçme ve seçilmeye nasıl müdahale edilmektedir, bunun hukukta yeri var mıdır? 5-Sözü edilen iddialar hakkında Bakanlık herhangi bir inceleme başlatacak mıdır, bu doğrultuda nasıl bir yol izlenecektir? 6-Bakanlık tarafından yapılacak incelemenin ardından SPK Başkanı’nın görevden alınması düşünülmekte midir? 7-Bir şirkete Yönetim Kurulu atanması sürecinde böyle iddialar varken ülkeye yabancı yatırımcı gelmesi noktasında nasıl hareket edilmesi düşünülmektedir, bu konuda Bakanlık o k görüşünüz nedir?