Seçimlerin ardından Ak Parti yeni dönem il genel meclis başkanlığı için adayını belirlemek üzere toplanıyor.

Yerel seçimlerin ardından gözler şimdide Karabük il genel meclis başkanığına çevrildi. Şu an Karabük il genel meclisinde 10 Ak Parti'li, 4 MHP'li, 2 CHP'li ve 1 YRP'li seçilmiş meclis üyesi bulunuyor. Bu üyeler ile Karabük İl Genel Meclisi yarın (16 Nisan 2024) Salı günü il toplantısını yapacak. Toplantıda 2 yıllığına yeni dönemde il genel meclis başkanlığı yapacak isim de belirlenecek.

İl Genel Meclisinde yarın yapılacak seçimli toplantı öncesi ise Ak Parti gurubu il başkanı Ferhat Salt başkanlığında toplanacak.

İL BAŞKANI OY KULLANACAK MI?

Ak Parti'de oluşan usul göreği il genel meclis gurup toplantılarında oylama sırasında il başkanlarının bir oy hakkı bulunuyor.  Bazı il başkanları sandık koyarak gurubun kendi içinden çıkaracağı adayı destekledi bazıları ise sandık koymayı tercih etmeyerek adayım şu isim dedi. Oylamalarda ise geçmişteki il başkanları bu haklarını zaman zaman boş, zaman zaman da bir aday lehine kullandılar.

SANDIK KONULACAK MI?

Gözlerin çevrildiği Ak Parti İl genel meclis gurubu toplantısı öncesi en fazla sorulan soru sandık kurulup kurulmayacağı. Geçmiş yıllarda bazı il başkanları ilk gurup toplantılarında  aday olmak isteyenler için sandık koyup meclis üyelerinin genel onayını almış oldu, bazıları da sandık koymadan  aday teklifinde bulundu.

2014 yılında Ömer Ayar'ın il başkanlığında gurupta sandık konulmadı tek aday Hasan Yıldırım gurubun adayı olmuş daha sonra ise meclis toplantısında seçilmişti.

2016 yılında Timurçin Saylar'ın il başkanlığı döneminde de yine sandık konulmadan Saylar adayımız Hasan Yıldırım diyerek gurup kararı almıştı. Ancak İl genel meclisinin ilk toplantısında Ahmet Sözen gurup kararına rağmen muhalefet ile anlaşarak kendi partisinin adayı Hasan Yıldırım'ın karşısına aday olmuş ve 8-7 kazanarak il genel meclis başkanı olmuştu. Daha sonrada Ak Parti'den ihraç edilmişti.

2019 yılında İsmail Altınöz il başkanlığı döneminde ise tartışmalar olmaması için ilk gurup toplantısında sandık konuldu. Parti'ye geri dönen Ahmet Sözen'e 3 oy, Mehmet Çetin'e 2 oy ve Hasan Yıldırım'a 8 oy çıkınca gurubun ortak adayı Hasan Yıldırım oldu. Yıldırım ilk il genel meclis toplantısında seçilerek 2 yıl başkanlık yaptı.

2021 yılında yine İsmail Altınöz'ün il başkanlığı döneminde ilk gurup toplantısında yine sandık konuldu. Çoğunluğun desteğini alan Ahmet Sözen Ak Parti gurubunun adayı oldu. İlk il genel meclis toplantısında da başkan seçilerek bu güne gelindi.

AK PARTİ GURUBUNDA KİMLER ADAY OLACAK?

Yarın yapılacak seçimli Karabük İl Genel Meclis toplantısı öncesi toplanacak Ak Parti gurubunda partinin meclis başkanı adayı belli olacak. Bir süredir kulislerde dolaşan Ahmet Sözen'in 3. kez bir dönem daha başkan olmak istediği şeklinde. Yine Yerel seçimlerde hem belediye hem il genel meclis oylarında patlama yapan Yenice'den seçilen Ertan Mısırlı'nın da kesin şekilde aday olmak istediği herkes tarafından konuşuluyor. Mısırlı'nın başkan adayı ben olayım ısrarında olmadığı sandık konulsun seçilmiş 10 Ak Parti meclis üyesinin takdirini tercih ettiği, eğer sandık konulur da en çok oyu alamaz ise adaylık konusunda çıkacak sonuca saygı duyacağı belirtiliyor. İsmi geçen bir diğer isim olan Ahmet Kirman'ın ve Hasan Yıldırım'ın da sandık konulması halinde aday olacakları ama sandıktan çıkacak sonuca da saygı duyarak en fazla oyu alan isme meclis başkanlığı seçimlerinde destek verecekleri ifade ediliyor.