Hadrianaupolis Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında 1800 yıllık eser bulundu. Antik kentte yapılan kazı çalışmaları devam ederken yeni eserlerin bulunması heyecan yaratıyor. Eskipazar da yıllardır devam eden Arkeoloji çalışmaları devam ediyor. Milattan önce kurulan ve milattan sonra 8. Asra kadar bölgenin en büyük yerleşim yerlerinden biri olan kentteki kazı çalışmalarında Roma askerine ait 1800 yıllık demir maske bulundu. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında yürütülen çalışmalarda her geçen gücün eski dönemlere ait eserler bulunuyor.  Geçtiğimiz yıl aralık ayında kazı çalışmalarında bulunan ölü hediyelerinden sonra antik kentte 1800 yıllık demir maske bulundu.

“Antik Kent Bölgesinde Eski Yerleşkelere Ait Birçok Eser Bulunuyor”

Eskipazar’ın 3 kilometre batısında bulunan Hadrianaupolis’in yaklaşık yüzde 5’lik kısmına ulaşabildiği kazı çalışmalarında şimdiye kadar birçok tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmalarına 2003 yılında Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın koordinatörlüğünde başlatılan kazı çalışmalarında günümüze kadar 12 kilometrekare alanı içine alan bölgede; iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi 14 dağınık kamu ve diğer tür yapılar yer alıyor. Antik kentteki kazı çalışmalarında ayrıca kaya mezarı içinde iskeletler, antik döneme ait para, kemik toka ve bir unguentarium (gözyaşı şişesi), 2. yüzyıla ait mezar, 1800 yıllık adak levhası gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Doç. Dr. Ersin Çelikbaş askeri bir yapının üzerine yoğunlaştıklarını ve burada 1800 yıllık roma askerine ait demir maske ortaya çıktığını belirtti. Bulunan eserin 3. Yüzyıla ait olduğunu düşündüklerini ifade eden Çelikbaş bölge de Roma İmparatorluğu’nun bulunduğunu vurguladı. 6 ay süresince kare planlı o k adlandırdığımız yapının kazısına da devam ettik. Kare planlı yapının fonksiyonunu tam o k belirleyemesek de bazı tahminleri yürütecek veriler elde ettik. Bunlar kare planlı yapının askeriye ile ilgili bir yapı olduğunu işaret ediyor. Bu kazılar esnasında küçük buluntular da ortaya çıktı. Bulduğumuz Demir maske Roma süvarilerinin yüzlerini korumaya yönelik taktığı bir aksesuar. Bunun önemini günümüzden 1800 yıl öncesine ait.” dedi.

“Hadrianaupolis’in Roma’nın Önemli Bir Savunma Kenti”

Kazı çalışmalarında buldukları eserlerin de yeni keşifleri ortaya çıkarttığını da kaydeden Çelikbaş, “Batı Karadeniz’in bu iç coğrafyasında romanın askeri varlığı bilinmiyordu. Bizim yapmış olduğumuz bu çalışmalarla büyük ihtimalle Roma İmparatorluğu burada bir askeri üs kurmuş. Burada askeri üs kurmasındaki en büyük sebep ise doğudan ve Karadeniz’den gelecek olan her türlü tehlikeyi önleyecek bir ön savunma alanı elde etmek. Dolayısıyla Hadrianaupolis’in Roma’nın önemli bir savunma kentlerinden de birisi olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Kazı alanında çeşitli buluntu da ulaşıldığını aktaran Çelikbaş, “Kare planlı yapının içerisinden 2. yüzyıldan 5. Yüzyıla kadar uzanan bir süreçte kullanılmış çeşitli küçük buluntularda ortaya çıktı. Şuanda kazılarımız devam ediyor. Dolayısıyla bu yapı ile ilgili çok net konuşmamız mümkün değil. Kazısı tamamlandıktan sonra daha net bilgiler elde edeceğiz. Sur kazılarımız da devam ediyor. Hadrianapolis’in Roma İmparatorluk dönemine ait bu askeri bölgesinin kazısını artık bundan sonraki süreçte her gün kazmaya devam edeceğiz” diye konuştu. şalskdşaks