Sıfır Km araç stokçuluğu ile ilgili Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada son zamanlarda gündeme gelen araç stokçuluğu ile ilgili soruşturma başlatıldığı ve 51 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği ifade edildi. Son zamanlarda gündeme gelen sıfır km araç stokçuluğu haberlerinin ardından Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı düğmeye bastı. Yapılan haberler ve ihbarlar doğrultusunda soruşturma başlattığını açıklayan Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı yapılan çalışmalar doğrultusunda 51 şüpheli hakkında SEGBİS aracılığı ile ifadesi alınmak üzere gözaltı kararı alındığını duyurdu. Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada son yıllarda yapılan araç satış oranları incelendiğinde 2021 yılında satılan araç sayısının arz talep dengesi ile alakalı olmadığını belirtti. Cumhuriyet Başsavcılığı araç piyasasındaki yüksek fiyatlandırma ile ilgili 1 Aralık 2021 tarihinde Türk Ceza Kanunu’nun 237. Maddesi uyarınca “Fiyatı Etkileme suçu kapsamında soruşturma başlattığını duyurdu. Cumhuriyet Başsavcılığı 12 Aralık 2021 tarihinde ise eş zamanlı o k 50 ayrı ilde 226 şüphelinin ifadeye çağırıldığını ifade etti. Bununla beraber 51 şüphelinin hakkında ise SEGBİS aracılığı ile gözaltı kararı verildiğini açıklayan Savcılık araç piyasasındaki anlamsız artışla ile ilgili soruşturmaya devam edeceğini duyurdu.

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Son zamanlarda ülkemiz genelinde gerek yazılı medyada  gerek görsel medyada "sıfır km" otomobillerin bayilerde bulunamadığı, bayilerde olması gereken otomobillerin galericiler ve gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişiler  tarafından bayilerden toplanarak stoklandığı ve   "sıfır km" otomobil piyasasında tekel oluşturulduğu, ardından tekel oluşturulan piyasada   bayilerden toplanarak stoklanan "sıfır km" otomobillerin bayi liste fiyatlarının çok üzerinde manipülasyon yapı k  fahiş fiyatlarla ilan sitelerinde satışa sunulmak suretiyle  haksız kazanç elde edilmeye çalışıldığı ve vatandaşların mağdur edildiği haberlerinin yer alması üzerine Karabük Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından TCK'nun 237. maddesi uyarınca "Fiyatları Etkileme" suçu kapsamında  eylemlerin degerlendirilmesi amacıyla 01.12.2021 tarihinde  resen soruşturma başlatılmıştır.

İkinci El Otomobil Fiyatlarının Sıfır Kilometre Otomobil Fiyatlarının Üzerine Çıktığı Tespit Edilmiş!

Başlatılan soruşturmada Karabük Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerinden kurulan özel ekibin verilen talimatlar neticesinde hazırladığı ve Cumhuriyet Başsavcılığımıza sunduğu rapor incelendiğinde araç fiyatlarındaki artışın mevcut enflasyon  ve döviz kurlarındaki artışların çok üzerinde olduğu, otomotiv distribütörleri derneğinin yayınladığı rapor göre  2021 yılında (Aralık ayı hariç) 675.107 adet sıfır km otomobil satıldığı, 2021 yılında satılan otomobillerin 60.216 adedinin ise kasım ayında satıldığı, 2021 yılı satış rakamları  son 10 yılın satış rakamları ile karşılaştırıldığında fiyatlardaki artışın serbest piyasa ekonomisi gereğince arz talep ilişkisi ile açıklanamayacağı, otomobil arzında 2018 yılında toplam  620.937 adet, 2019 yılında toplam 479.060 adet, 2020 yılında toplam  772.788 adet otomobil satıldığı hususları göz önünde bulundurulduğunda  önceki yıl nazaran  kayda değer bir eksiklik bulunmadığı, mevcut fiyat artışının vatandaşın talebinden veya arz yönündeki eksiklikten  kaynaklanmadığı, aksine galericiler veya gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişiler  tarafından bayilerden otomobillerin  toplanarak tekel oluşturulan piyasada  araçların fahiş fiyatlarla ilan sitelerinde satışa sunulmasından kaynaklandığı, ülkemiz genelinde soruşturmaya konu otomobil markalarının bayilerinde otomobil bulunmadığı, sıfır km otomobillerin bayi liste fiyatlarının çok üzerinde kalan  bedelle ilan verilerek satış sunulması nedeniyle ikinci el otomobil fiyatlarının dahi aynı marka ve  model  "sıfır km"  otomobil fiyatlarının  üzerine çıktığı  tespit edilmiştir.

51 Şüpheli Hakkında Gözaltı Kararı Verildi

Yapılan tespitler neticesinde  galericiler ve gayri resmi otomobil alım satımı yapan kişilerin  bayilerdeki otomobilleri toplayarak  piyasada tekel oluşturdukları, ardından tekel oluşturdukları piyasada vatandaşın bayiden otomobil alma imkanını ortadan kaldırıp  stokladıkları otomobilleri  bayi liste fiyatlarının çok üzerinde ilan sitelerinde satışa sunarak fiyatların yükselmesine neden olmak şeklinde ki hileli hareketleri ile TCK’nın 237. maddesinde düzenlenen "Fiyatları Etkileme" suçunu işlediklerinin  değerlendirilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından verilen talimat ile ülkemiz genelinde  eş zamanlı o k 15.12.2021 günü Karabük dahil  50 ayrı ilde tespit edilen 226 şüpheli talimatla  ifadeye çağrılmış, 51 şüpheli hakkında ise SEGBİS aracılığıyla ifadesi alınmak üzere gözaltı kararı verilmiştir. Soruşturma işlemleri devam etmektedir.