Çankırı’da restore edilen asırlık kilimler, müzede sergilenerek kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlıyor.
Çankırı Belediyesi tarafından yürütülen ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) SOGEP-Anadoludakiler Programı kapsamında desteklenen proje ile Anadolu motiflerini taşıyan asırlık kilimler gün yüzüne çıkarıldı. Proje çerçevesinde yapılan araştırmalar sonucu sandıklarda saklanan tarihi kilimler toplandı. En eskisi yaklaşık 200 yıllık olan 200’e yakın kilimden 80’i restore edilerek Tarihi Karataş Hamamı’nda sergilenmeye başlandı. Müzeye dönüştürülen yapıda sergilenen kilimler, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Tarihi Karataş Hamamı’nda rehberlik yapan Kübra Sarıkaya, müzede iki asırlık kilimlerin bulunduğunu belirtti. Sarıkaya, 1609 yılında açılan ve 1980 yılına kadar hizmet veren hamamın, Çankırı Belediyesi ve KUZKA iş birliğiyle müzeye dönüştürüldüğünü söyledi. Projenin, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk dokumacılığını yeniden canlandırmayı amaçladığını ifade eden Sarıkaya, sergilenen kilimlerin Çankırı ve ilçelerinden toplandığını aktardı. En eski kilimin, Çankırı’ya özgü akrep motifini taşıyan 200 yıllık bir kilim olduğunu belirten Sarıkaya, motiflerin görsel olmanın ötesinde anlamlar içerdiğini, akrep motifinin korunmayı, sandık motifinin ise çeyizin hazır olduğunu simgelediğini kaydetti. Kilim Müzesi’nin yeni olmasına rağmen yoğun ziyaretçi ilgisi gördüğünü dile getirdi.





