Demir Çelik Sektörüne yönelik başlayan Demir Yumruk operasyonunda ismi geçen firma yada kişiler ortaya çıkmaya başladı. Son aylarda altın çağını yaşayan demir çelik sektörüne yönelik Ankara merkezli başlatılan ve sabah sabah saatlerinde basın gündemine düşen Demir Yumruk operasyonu bir anda gözleri üzerine çekti. Operasyon haberleri ile birlikte sektörün yoğunlaştığı İskenderun, Payas, Kdz Ereğli, Osmaniye, İzmir ve Karabük gibi kentlerde bir anda kimler, hangi şirketleri sorusu sorulmaya başlandı.Sektördeki insanlar aranarak bilgi almaya çalışıldı.

İhlas Haber Ajansı’ın abonelerine servis ettiği bilgilere göre;

Demir çelik piyasasını manipule ederek fiyat istikrarını bozan, sektördeki firmaları devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan şirketler üzerinden 105 milyarlık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar zarara uğratan firma yönelik Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı “Demir Yumruk” operasyonu düzenlendi. Operasyonda şu ana kadar Erol Eşrefoğlu (Evcil), aralarında olduğu 3 ayrı suç örgütünün lideri ile birlikte 250 şahıs gözaltına alındı, gözaltı işlemleri devam ediyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı; Demir Çelik Sektöründe üretici o k faaliyet gösteren ve güçlenerek tekelleşmeye çalışan suç örgütlerine yönelik, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Nitelikli Dolandırıcılık, Rüşvet ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa muhalefet suçlarından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde Mali Suçlarla Mücadale Şube Müdürlüğü görevlileri, Vergi Denetim Kurulu Müfettişleri, MASAK personeli ortak çalışma grubu oluşturdu, bu gruba KOM ekipleri de destek verdi. 10 ay boyunca teknik takip yapıldı, 3 ayrı suç örgütü tespit edildi Oluşturulan ortak çalışma grubu operasyonun hazırlık aşamasında her bilgi, belge ve detayı titizlikle değerlendirirken, 10 ay süresince dinleme ve fiziki takip tedbirlerini de uyguladı. Bu çalışmaların sonucunda Demir Çelik sektöründe faaliyet gösteren 3 ayrı suç örgütü tespit edildi.
Tekel oluşturmuşlar
Bu suç örtülerinin demir çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozdukları, sektördeki diğer firmaları devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları, sahte fatura düzenleyerek 3’üncü şahıslar üzerinden kurdukları paravan şirketler aracılığıyla haksız kazanç sağladıkları belirlendi.
Kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattılar
Firmaların düzenledikleri 105 milyar liralık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattıkları tespit edildi. (2021 yılında organizasyon kapsamındaki paravan firmaların düzenlenmiş olduğu fatura tutarı neredeyse Türkiye Cumhuriyeti’nin EĞİTİM için ayırdığı ödenek tutarı kadar)
Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı operasyon
Ankara Emniyeti, Vergi Denetim Kurulu ve MASAK personelinden oluşan ekibin 10 aylık titiz çalışması sonucu, bu sabah saatlerinde operasyonun düğmesine basıldı. Ankara merkezli aralarında İstanbul, Hatay, İzmir, Adana ve Kocaeli illerinin de bulunduğu 29 ilde eş zamanlı “Demir Yumruk” operasyonu düzenlendi. Operasyonda 840 ekip, 2100 personel, 250 Vergi Müfettişi ve MASAK personeli görev aldı. Operasyonda 374 şahıs hakkında gözaltı kararı bulunurken, şu ana kadar 250 şahıs gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil) da arasında olduğu 3 ayrı suç örgütü lideri de bulunuluyor. 14 fabrika, 850 adreste arama ve elkoyma işlemleri devam ediyor.

İstiklal isimli haber sitesinde ise firma ve kişi isimleri şu şekilde yer aldı.

İstiklal isimli haber sitesi ise soruşturmaya konu 3 firmanın yanısıra bir çok ismi de stünlarına taşıdı. İşte iddia edilen o firma ve kişiler;
ABA grubu
Ankara Mali Şube ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda, Erol Eşrefoğlu'nun elebaşılığını yaptığı ve "ABA Grubu" denilen suç grubunun, demir-çelik ürünlerini piyasaya sattıktan sonra paraları örgüt liderinin talimatıyla grup şirketleri hesaplarına aktardıkları ve firmaların içinin boşaltıldığı belirlendi. KDV, Kurumlar Vergisi ve stopaj ödemelerinin firmalar üzerinde bırakıldığı, böylece borç yükünün arttırıldığı, borçlar nedeniyle haciz gelmesi durumunda kiracı değişimine giderek faaliyete devam edildiği tespit edildi. Firmaların, başlangıçta yaptıkları işlerden dolayı ilk etapta cüzi miktarlarda vergi ödedikten sonra piyasada güven sağladıkları, sonrasında vergilerini de ödemedikleri, ayrıca bu grubun, demir çelik sektöründe faaliyet yürüten köklü firmaları kasıtlı o k iflasa sürükledikleri ortaya çıktı.
Eryılmazlar
Operasyon düzenlenen ve "Eryılmazlar" o k bilinen ikinci suç grubunun, yasal ticaretlerinin yanı sıra üretici firmalardan kayıt dışı temin ettiği kütükleri nervürlü demir haline getirerek, yine kayıt dışı sattığı, sahte fatura düzenledikleri ve özellikle kütük demirde ödemeleri gereken vergiyi ödemeyerek kamu zararına neden oldukları belirlendi. Suç grubu içerisindeki kişilerin birbirleri ile görüşmelerini de deşifre eden ekipler, faturasız mal satışlarının "B", "İKİ" ve "ALTTAN" şeklinde adlandırıldığını tespit etti.
DETAŞ
Soruşturma sürecinde "DETAŞ" o k bilinen suç grubunu da mercek altına alan ekipler, "kapamada kullanılacak paralar ile çeklerde belirtilen keşideci, lehtar ilişkisi ile kapama yapılacak hesabın belirlendiğini, keşide edilen çekin paravan şirketlerin kaşe bilgileri kullanı k çekin ciro silsilesinin oluşturulduğunu" ortaya çıkardı. Çekte bulunan son cirolunun, muhatap bankadan parayı aldıktan sonra dışarda bekleyen örgüt kuryelerine verdiği, kuryenin, bu paraları gün içerisinde aldıkları firma tekrar teslim ettiği ve böylece devletin vergi kaybına uğratıldığı tespit edildi. Yapılan çalışmalarda, Erol Eşrefoğlu'nun kamuyu 3 milyar 955 milyon 628 bin 534 lira 48 kuruş, Eryılmazlar grubunun 1 milyar 436 milyon 81 bin 160 lira 81 kuruş, DETAŞ grubunun ise 20 milyar 645 milyon 967 bin 53 lira 80 kuruş zarara uğrattıkları belirlendi. Operasyon kapsamında, birinci grupta 303, ikinci grupta 20, üçüncü grupta ise 51 olmak üzere toplam 374 şüpheli hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Ayrıca 455 kişinin bilgi sahibi, 244 kişinin ikmalen şüpheli ve 8 kişinin de müşteki olmak üzere toplam 707 kişinin ifadesi alınacak.

İşte operasyonda gözaltına alınan diğer isimler…

1-      Melih K. 2-      Hasan O. 3-      Nurettin B. 4-      Galip Y. 5-      Gökhan B. 6-      Serhat S. 7-      Kadir O. 8-      Rıfat O. 9-      Serkan Ö. 10-   Murat C. 11-   Süheyla O. 12-   Murat A. 13-   Özgür Ç. 14-   Şemsettin B. 15-   Mehmet A. 16-   Esra E. 17-   Hazar Umut P. 18-   Oben Can O. 19-   Mehmet D. 20-   Bülent Ç. 21-   Gürhan S. 22-   Yahya D. 23-   Ali K. 24-   Cemil A. 25-   Gazi D. 26-   Mehmet K. 27-   Sezer E. 28-   Murat O. 29-   Kemal T. 30-   Emine O. 31-   İshak B. 32-   Ogün B. 33-   Adem D. 34-   Mehmet B. 35-   Harun Y. 36-   İbrahim Halil K. 37-   Mehmet K. 38-   Muhittin A. 39-   Oral Ç. 40-   Osman A. 41-   Osman Ç. 42-   Muzaffer İ. 43-   Hasan S. 44-   Osman İ. 45-   Serkan P. 46-   Özdemir Ö 47-   Berat N. Ş. 48-   Soner E.