Son günlerde ticaret yapan bir çok vatandaş kendilerine gelen ceza tebligatlarının şokunu yaşıyor. Koronavirüs'ün ortaya çıkmasının ardından geçtiğimiz mart ayında ciddi pandemi tedbirleri alınmıştı. Bu tedbirlerden bir tanesi de ticaret kesimine yapılan tebligatların geçici bir süre bekletilmesi olmuştu. Bu tedbirlerin sona ermesi ile birlikte Vergi Dairelerince bekleyen tebligatlar yağmur gibi ticaret erbabına gönderilmeye başladı.

E TEBLİGAT BİLMİYORSAN YANDIN

Eskiden posta yolu ile yapılan tebligatların hemen hemen tamamı artık elektronik tebligat yöntemi ile gönderiliyor. Yani  e-mail adreslerinize elektronik o k gönderiliyor. Eğer E vergi dairesi hesabınızı sık sık girip kontrol etmiyorsanız, yada e-mail adresinize bakarken dikkatli değilseniz yandınız. Zira gönderildiğinden itibaren 5 gün içinde tebliğ edilmiş sayılıyor.

CEVAP VERMEDİN CEZASI!

Vergi mevzuatında Vergi Usul Kanununda sıkça tartışma konusu olan  355 o k bilinen özel usulsüzlük cezası var. Resmi açıklaması "bilgi vermekten çekinenler ile 107/A, 256, 257, mükerrer 257 nci madde ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi hükmüne uymayanlar ." Kamu oyundaki karşılığı ile CEVAP VERMEDİN cezası ciddi can yakıyor. Eğer vergi dairelerince size elekronik o k e-mail yoluyla bir tebligat yapılmış ise ve siz süresi içinde cevap vermediyseniz vay halinize. Cevap vermediğiniz için düzenlenen özel usulsüzlük cezası ve gönderilen tebligat ile binlerce liralık cezayı ödemek zorunda kalıyorsunuz. Mali çevreler yoğun itirazlar ve açılan tavalar üzerine bu maddenin 2018 yılında Danıştay Ceza Daireleri tarafından iptal edildiği ancak hükümetin bazı düzenlemeler ile tekrar bu cezayı yürürlüğe koyduğunu belirtiyorlar.

KİM NASIL ÖDEYEBİLECEK?

Aylardır pandeminin yarattığı olumsuzluklardan, siftah yapamamaktan, evine götürecek ekmek parası kazanamamaktan dert yanan ticaret kesimi şimdi kara kara düşünmeye başladı. Gerek yeterince elektronik postalarını takip edemeyen, gerek başka sebeplerle zamanında bildirimlere cevap verememenin cezasını çok ağır buluyorlar. Edinilen bilgilere göre söz konusu Vergi Usul Kanunu 355 maddesi çerçevesinde onbinlerce liranın üzerinde, çok sayıda ceza düzenlendiği ve mükelleflere gönderildiği belirtiliyor.