Maymun Çiçeği Virüsü, hayvanlardan insan bulaşan virüstür. Özellikle kemirgenler tarafından bulaşan ve esas o k Afrika'da bulunan bu hastalık türü, hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsü vakalarının 59 ülkede toplam 6.027’den fazla vaka sayısına ulaştığını belirtti. Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkarak tüm Dünya'yı kasıp kavuran Covid-19 virüsü, insanlık tarihi açısından unutulmaz zamanlar geçirmemize sebep oldu. Milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan Covid-19, tüm Dünya'daki yaşamı durdurmuştu. Aşının bulunmasıyla birlikte etkileri azalan Covid-19, hala daha vaka o k karşımıza çıkmaya devam ediyor. Covid-19 virüsünden sonra normale dönen Dünya, bu seferde ' Maymun Çiçeği Virüsü' tehlikesi ile karşı karşıya. Geçtiğimiz mayıs ayının başından bu yana seyahatle doğrudan bağlantısı olmayan Afrika dışında vakalar ortaya çıktı. DSÖ, 2022 vakalarıyla ilgili o k PCR testlerinden elde edilen bilgilerin, Avrupa'da tespit edilen maymun çiçeği virüsü suşlarının, virüsün ilk ortaya çıktığı Batı Afrika'ya ait olduğunu gösterdiğini bildirdi. Afrika dışında ilk maymun çiçeği vakası İngiltere'de 7 Mayıs'ta Nijerya gezisinden dönen bir insanda rapor edilmiştir. DSÖ'nün son yaptığı açıklamada 'Maymun Çiçeği Virüsünün' hızla yayı k 58 ülkede toplam 6.000’den fazla vaka sayısına ulaştığını belirtti.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği, esas o k Afrika'nın izole bölgelerinde bulunan, nadir görülen ve hayvanlardan insan bulaşan virüstür. Özellikle kemirgenler tarafından bulaşan ve esas o k Afrika'da bulunan bulaşıcı bir hastalıktır. DSÖ, 2022 vakalarıyla ilgili o k PCR testlerinden elde edilen bilgilerin, Avrupa'da tespit edilen maymun çiçeği virüsü suşlarının, virüsün ilk ortaya çıktığı Batı Afrika'ya ait olduğunu gösterdiğini bildirdi. Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir ? Maymun çiçeğinde incelenen vakaların yarısından çoğunda genito-anal döküntü, vücudun herhangi bir yerinde döküntü, kaşıntı, yüksek ateş, lenfadenopati (şişmiş lenf düğümleri) belirtilerine rastlanmıştır. Bunlar en belirgin özellikleri arasında yer almaktadır. İlk 5 gün içinde Maymun Çiçeği Virüsü aşağıdakilere neden olur: - Ateş - Baş ağrısı - Şişmiş lenf düğümleri - Sırt ağrısı - Kas ağrısı - Bitkinlik Ateşin başlamasından sonraki 1-3 gün içinde hastada genellikle yüzde başlayan ve daha sonra avuç içleri de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılan deri döküntüsü gelişir. Derideki döküntüler ve sivilce benzeri oluşumlar tek bir parlamada meydana gelir. Kaşıntı yaygındır. Deride oluşan sorunlar farklı aşamalardan geçer. Önce lekeler ortaya çıkar, daha sonra lekeleri papüller, veziküller, püstüller ve son o k kabuklar izler. Kabuklar düştüğünde, insanlar artık bulaşıcı değildir. Hastalığın kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişebilir. Genellikle iyi huylu olan hastalık, çoğunlukla 2 ila 3 hafta sonra kendiliğinden iyileşir.

Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşır?

İnsanlar arasında bulaşma esas o k solunum damlacıkları (tükürme, hapşırma) ve deri veya mukoza zarları (ağız, cinsel yol, anüs) ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşir. Bulaşma, çamaşırların (giysiler, çarşaflar, havlular vb.), kişisel temizlik araçlarının (diş fırçası, jilet vb.), bulaşıkların ve şırıngaların paylaşılması yoluyla da gerçekleşebilir. Virüs esas o k çeşitli vahşi hayvanlardan, kemirgenlerden veya maymunlardan insan bulaşır. Enfeksiyon, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya cilt veya mukoza lezyonlarıyla doğrudan temastan kaynaklanır. Enfekte hayvanlardan alınan etlerin yeterince pişirilmemesi de olası bir risk faktörüdür.

Maymun Çiçeği Ölümcül Müdür?

DSÖ, özellikle bu virüsün çocuklar ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere bağışıklığı daha düşük insanlarda oluşturabileceği riskinden endişe duymaktadır. Ancak uzmanlar, maymun çiçeği virüsünün kararlı bir virüs olduğunu, bir DNA virüsü olduğunu, bir RNA virüsü olan Covid-19 gibi kolayca mutasyona uğramadığını belirtiyor. DSÖ, maymun çiçeği salgınları sırasında ölüm oranının yüzde 1 ila 10 arasında olduğunu belirtiyor. Hastalık genellikle 2 ila 4 hafta sürer. Hastalık çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde daha şiddetlidir. Deri lezyonlarının enfeksiyonu veya solunum, sindirim veya nörolojik hasar meydana gelebilir. DSÖ, son yaptığı açıklamada maymun çiçeği virüsünden kaynaklı 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.