Amerika merkezli Fortune dergisi tarafından 2020 yılı Türkiye’nin ilk 500 firması açıklandı. Karabük’ten 3 firma listede yer aldı. Satış hacimlerine göre Türkiye’nin önde gelen büyük firmalarının belirlendiği liste aynı zamanda temel finansal göstergeleri ile birlikte sıralanıyor. Türkiye’nin devlerinin yer aldığı listenin ilk üç sırasını Tüpraş, Epias ve THY paylaştı. Ciro üzerinden yapılan sıralamada Karabük’ten KARDEMİR 48., Mescier 175., Işık Çelik 289.  Sırada yer a k listeye girdiler. Ülkemizin Demir Çelik sektöründeki firmaları arasında ise, sektörel bazda, Erdemir, İçdaş ve Tosçelik’in ardından Kardemir 4. Sırada, Mescier 14. Sırada, Işık Çelik ise 21. Sırada yer aldı.

KARDEMİR

Yöremizin gözbebeği, sektörün duayeni Kardemir 2019 yılındaki listede 55. Sırada olurken  2020'de 7 basamak yükselerek net satış hasılatı bazında 48. Sırada yer aldı. Faiz ve vergi öncesi kar da 46. Sırada, ihracatta 271. Sırada yer buldu. Geçtiğimiz yıl kasım ayında Alparslan Bayraktar başkanlığında yönetime gelen yeni ekip ile birlikte üst üste rekor kar açıklamaları yapan, ihracat hamlesi başlatan şirketin yeni listelerde listenin çok üst sıralarına tırmanması bekleniyor.

MESCİER

Yöremizin gurur kaynağı Mescier, bir önceki yılın sıralamasında 237. Sırada yer alan Mescier yeni açıklanan listede hızla tırmanarak 175. Sırada yer aldı. İhracatını gurubun dış ticaret şirketi olan Mescier Dış Ticaret üzerinden yapması nedeniyle İhracat rakamları Fortune listesinde yer almadı. Ancak Yaklaşık 1.5 Milyar lira lık dev ihracat rakamı ile Demir Çelik Sektörünün ilk 5 şirketi arasında bulunuyor.

IŞIK ÇELİK

Sektörün parlayan yıldızı, yöremizin köklü firması Işık Çelik İMMİB 500 den sonra Fortune 500'de de yerini almayı bildi. Son yıllarda yaptığı hızlı ataklar sonuçlarını da göstermeye başladı. Geçtiğimiz yıl İMMİB in en çok ihracatı artıranlar listesinde 3. sıradaki yeri ile bir anda dikkatleri çekmişti. Net Satışlar bazında 289. Sırada yer alırken, demir çelik sektörü arasındaki sıralamada 21. Sırada yer aldı. Bir yıl önceki Fortune 500 sıralamasında 438. Sırada iken bir yıl sonra çok hızlı yükseliş ile dikkatleri çekti ve en hızlı yükselenler gurubunda yer aldı. Satışları en çok artanlarda 40. Sıraya yerleşti. İhracatta ise yüzde 36,7 artış ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan 222. Şirketi oldu ve Kardemir’i geride bıraktı. Ülkemizin ve yöremizin aş ve iş kapısı oldular. Alın teri ile bilgi donanım ve teknolojiyi, kaliteli personelleri ile birleştirerek başarı imza atan firmalarımızı tebrik ediyoruz. Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür Necdet Utkanlar nezdinde tüm çalışanlarını, Sabri Mescier ve Mehmet Mescier nezdinde en üst kademeden en alt kademe çalışanlarına, Pehlivan Baylan, Emrah Baylan ve Doğukan Başlan nezdinde bütün çalışanlarına, Gurur kaynağımız olduklarından dolayı Karabük Derin Haber o k teşekkür ediyoruz.