Zonguldak’ta bulunan 350 milyon yıllık Gökgöl Mağarası, artan ilgisiyle bölge turizminin en çok ziyaret edilen noktaları arasındaki yerini güçlendirdi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, mağaranın bu yıl 90 bin ziyaretçi ağırladığını belirterek, “Son 20-25 yılın en yüksek rakamına ulaştık. 2026 hedefimiz 125 bin barajını aşmak” dedi.
Zonguldak-Ankara kara yolu üzerinde yer alan mağara, 2021’de tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından modern düzenlemelerle ziyaretçilere açıldı. 875 metrelik yürüyüş parkuru, içinden geçen dere ve dikkat çeken damlataş oluşumlarıyla Gökgöl Mağarası, yerli-yabancı turistlerin uğrak rotası haline geldi.
Pandemi sonrasında yakalanan ivmenin kalıcı olduğunu ifade eden Karayılmaz, ziyaretçi sayılarının tadilat ve pandemi sonrası dönemde sırasıyla 30 bin, 45 bin ve 60 bin seviyelerini aştığını, bu yıl ise 90 bine yükseldiğini söyledi. Ziyaretçi artışının şehir ekonomisine de katkı sunduğunu dile getiren Karayılmaz, mağaranın “kendi tanıtımını kendisi yapan” bir lokasyon olduğunu kaydetti.
Karayılmaz ayrıca, valilik koordinasyonunda yürütülen tanıtım faaliyetlerinin sonuç verdiğini; ulusal tur şirketlerinin Karabük ve Amasra güzergâhlarına Zonguldak’ı da eklemeye başladığını belirtti. Hafta sonları yoğunluk yaşandığını, özellikle uzun bayram tatillerinde 9-10 bin kişilik ziyaretçi hareketliliği görüldüğünü aktaran Karayılmaz, 2026’da hedefin 125 bini geçmek olduğunu söyledi.
Mağaranın mikroklima özelliğinin sağlık turizmine de katkı sunduğuna dikkat çeken Karayılmaz, yazın serin kışın ılıman ortamın özellikle solunum rahatsızlığı yaşayan ziyaretçiler tarafından tercih edildiğini ifade etti. Ziyaretçilerden Hümeyra Feyzanur Kök ise mağaradaki sarkıt ve damlataş oluşumlarının etkileyiciliğine vurgu yaparak Gökgöl Mağarası’nı tavsiye etti.




