Karabük Hipertansiyon Polikliniği hasta kabulüne başladı. Son zamanlarda birçok vatandaşta görülen ve ilaç kullananlarında sadece yarısında kontrol altında olan hipertansiyon ile mücadele etmek için Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü çalışmalarına hız verdi. 
Dünyadaki erişkin nüfusta en sık görülen kronik hastalıklardan biri olan hipertansiyon inme ve kalp krizine neden olması nedeni ile tehlikeli hastalıkların başında yer alıyor.
Bununla beraber hastalığın tanı ve tedavisinin kolay olması nedeni ile uzmanlar özellikle erişkin vatandaşların kontrollerini düzenli o k yapmasını öneriyor.
Dünya genelinde olduğu gibi ülkemiz ve ilimizde de yaygın olan söz konusu hastalıkla ilgili Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, Karabük Hipertansiyon Polikliniği ile hasta erken tanı ve tedavide bulunmayı hedefliyor.
Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Hipertansiyon Polikliniği için vatandaşlar MHRS'den randevu alabiliyor.
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;
"Hipertansiyon dünyadaki erişkin nüfusta en sık görülen kronik hastalıktır ve ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan inme ve kalp krizinin en önemli nedenidir. Ülkemiz erişkin nüfusunda her 100 kişiden 30'unda hipertansiyon mevcuttur. Ancak bu hastaların sadece yarısı hasta olduğunun farkında olup ilaç kullanmakta, ilaç kullananların da sadece yarısında hipertansiyon kontrol altındadır.

"Yeter ki Hastalığın Farkında Olalım ve Kontrollerimizi Düzen Yaptıralım"

Bu derece önemli olan hipertansiyonun; teşhisi kolay, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olması sevindiricidir. Yeter ki hastalığın farkında olalım ve kontrollerimizi düzenli yaptıralım.
Bu sebeple Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, bu Aralık ayı itibariyle "Hipertansiyon Polikliniği" hasta kabulüne başlamıştır. MHRS uygulaması ve 182'den "Aile Hekimliği Hipertansiyon Polikliniği" seçeneğinden randevu alınabilir. Bu poliklinikte sadece hipertansiyon hastaları muayeneleri yapılacak olup AYNI GÜNE RANDEVU ALINMASI MÜMKÜNDÜR."

Hipertansiyon Nedir?

"Tansiyon ya da kan basıncı, kalbin kanı pompalarken damar cidarında oluşturduğu basınçtır ve mm cıva (Hg) o k ifade edilir. Bu basıncın istenilen değerlerin üzerinde olması durumu ise hipertansiyon o k tanımlanır. Kan basıncı sistolik (halk arasında büyük tansiyon) ya da kalbin kanı pompalarken oluşturduğu basınç ve diastolik (halk arasında küçük tansiyon) ya da kalbin kan pompalamaya ara verdiği dönemdeki basınç o k iki farklı değerden oluşur. Normal kan basıncı değerleri sırasıyla sistolik için en çok 130 mm Hg, diastolik için ise en çok 85 mm Hg olmalıdır, bu değerler normal kan basıncı değerleridir. Sınırda normal değerler ise sistolik kan basıncı için 130-139 mm Hg, diastolik kan basıncı içi ise 85-89 mm Hg dır. Hipertansiyon sınırı ise sistolik kan basıncı için 140 mm Hg, diastolik kan basıncı için ise 90 mm Hg dır. " Kaynak; Türkiye Kardiyoloji Derneği Resmi İnternet Sitesinden Alınmıştır. (Erişim Tarihi 1.12.2021)