Kardemir’de geçtiğimiz gün Güleçlerin katılmaması nedeniyle mali genel kurul yapılamamış ertelenmişti. Erteleme sonrası toplanan Kardemir Yönetim Kurulu manifesto niteliğinde bir karar a k açıklamıştı. Ardından da bize gönderilmeyen Kamil ve Çağrı Güleç’in açıklaması gelmişti. Açıklamada; "Çağ Çelik AŞ. ile Kardökmak AŞ. ve Karçel AŞ. arasında 2017 yılında gerçekleşen pay alım-satım işlemleri neticesinde Kardökmak AŞ. 20 milyon 643 bin 338 TL, Karçel AŞ. 21 milyon 740 bin 171 TL kar elde ettiği" ifade edilmişti. Yine açıklamanın devamında; “Yani şirketimizin bağlı şirketleri olan Kardökmak AŞ.ve Karçel AŞ. Toplamda 42 milyon 383 bin 509 TL kurum kazancı elde etmişler; bunları defter ve belgelerine, finansal kayıtlarına işlemişlerdir. Bağlı şirketlerin elde ettikleri kârların, şirketimiz Kardemir AŞ.'nin de kârını oluşturacağı son derece açıktır.” İfadeleri yer almıştı.

YATIRIMCILAR SORUYOR

Tek başınıza karar vererek yaptığınız takas işleminden Karçel ve Kardökmak'ın kasasına tek kuruş girmedi. Ama bu iki şirket sizin sorumsuz şekilde diye nitelendirilen hisse takasınız yüzünden 11 Milyon lira civarı vergi ödedi. Hem de sizin yöneticisi olduğunuz dönemde. Şimdi bu kasadan çıkan bu 11 Milyon TL nin hesabını verebilecek misiniz? Hakkınızda bu şirketlerce açılan davaların paniğini mi yaşıyorsunuz?

YATIRIMCILAR SORUYOR

YATIRIMCININ AKLI İLE ALAY MI EDİYORSUNUZ?

Bu açıklamaları hayrette okuyan çok sayıda yatırımcı “pes doğrusu” demekten kendisini alamadı. Yaptıkları değerlendirmede; “Yaklaşık 10 yıl önce alınan hisselerin satışından kar doğması gayet normaldir. Kar sonrası vergi doğacağı da aşikârdır. Siz bunları zaten biliyordunuz. Şimdi siz bunları bile bile bağlı ortaklık olan Karçel ve Kardökmak’taki stratejik hisseleri neden satışa zorladınız? Özellikle hisse fiyatlarındaki aşırı düşüşlere fren görevi olsun diye yıllar önce alınan bu tedbiri neden bozdunuz? Asıl amacınız şirketin hisselerini aşağıya düşürmek miydi? Siz baba oğul biz yatırımcıların aklı ile alay mı ediyorsunuz?"

YATIRIMCI SORUYOR

YÜREĞİNİZ YETİYOR İSE AÇIKLAYIN?

Öte yandan mahkemelik olan hisse takasının neden yapıldığı konusunda birçok yorum yapılıyor. Kafası karışan hissedarlar ise gerçek sebebi öğrenmek için ısrarla şu soruları soruyor ve cevap bekliyor; “Şimdi bunca tartışmalar sebep olan bu hisse takasını neden yaptınız? Diğer yönetim kurulu üyelerine bilgi vermeden her iki tarafa da kendi imzanızı atmaktaki asıl amacınız neydi? Bu kadar önemli ve stratejik bir konuyu yönetime neden getirmediniz? Asıl amacınızı yüreğiniz yetiyor ise başta hissedarlar olmak üzere tüm kamu oyuna açıklayın?”