Sermaya Piyasası Kurulu’nun birkaç gün önce aldığı karar ülke gündemine oturdu. Vakıf Finansal Kiralama hissesine yönelik piyasa dolandırıcılığı tedbirleri kapsamında Karabüklü tanınmış iş insanı Kamil Güleç’in de aralarında bulunduğu 20 kişi ve 5 şirkete 6 ay boyunca işlem yasağı getirdi. Güleç isminin de Piyasa Dolandırıcılığına karışması bir anda gözleri Kardemir’e çevirdi. Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör köşe yazısında; Misal, Kamil Güleç... Kardemir'in yönetim kurulu üyesi... Hani, yıllarca Kardemir'i yöneten, hakkında bir sürü iddialar dolaşan kişi… Daha önce yazmıştım. Ailesine ait çelik şirketi (Çağ Çelik) üzerinden Kardemir ürünlerini düşük fiyata alıyordu. Daha sonra da yüksek fiyata piyasaya satıyordu. Örtülü kazanç aktarımı yapıyordu. Sonra adı curuf kırma eleme tesisi ile ilgili yolsuzluk iddialarında gündeme gelmişti. Neyma Madencilik üzerinden Kardemir'e 6 yıl boyunca kalitesiz demir verildiği, Güleç ailesinin de kalitesiz cevheri yıllarca kendi fabrika sahalarında pirit tozu ve tufal ile karıştırdığı söylenmişti. Bu yolla şirketin 10 milyon $ zarar ettirildiği kamuya yansımıştı. Şeklinde Kardemir ve Kamil Güleç geçmişini kısaca harmanladı ve “Piyasa dolandırıcılığı yaptığı kesinleşirse yönetimden gider mi, hisselerine ne olur” sorusunu gündeme getirdi. Bilindiği gibi bunların yanında; Kamil Güleç 2017 yılında  genel kurul öncesi kendi şirketindeki KRDMA ve KRDMD hisseleri ile Kardökmak’taki KRDMB hisseleri her iki tarafa imza atarak takas etmişti. Takasın aylar sonra seçimli genel kurul arifesinde ortaya çıkması ile bazı hissedarlar tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu. SPK geçtiğimiz günlerde aldığı bir karar ile Güleçlerin Kardökmak’tan takas ettikleri KRDMB hisselerine tedbir koymuştu. Geçtiğimiz yıl yapılan mali genel kurulda Kardemir Yönetim Kurulu üyesi o k Kamil Güleç aklanmamıştı. Ayrıca halen devam eden bir çok dava ve suç duyurusu olduğu biliniyor.

KARDEMİR YÖNETİMİNDE SÜKÛNET OLMUŞTU

Yıllardır gündeme gelen eleştiriler özellikle 2017 yılı sonrası had safhaya ulaşmıştı. Devletin Kardemir’i gözlem altına aldığı konuşulurken Ömer Faruk Öz ve ekibi SPK tarafından yönetime atanmıştı. Öz’ün ciddi raporlar hazırladığı ve devletin ilgili birimlerine gönderdiği dilden dile dolaşmıştı. Tam bu raporlar konuşulurken 2020  yılı Kasım ayında yapılan seçimli genel kurulda Enerji Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar ve 8 kişilik ekibi SPK tarafından yönetime tavsiye edilerek seçilmişlerdi. Hükümetin bürokrasi içerisindeki en önemli prenslerinden olan Bayraktar ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyelerinin yönetime gelişi şok etkisi yaparken, “arkasından ne olacak” beklentisi sorulmaya başlanmıştı.

YENİ YÖNETİM VE TARİHİ KAR

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar ve ekibinin 6 aylık çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Şirketin ilk üç aylık açıkladığı 500 milyon lira üzerindeki kar dikkatleri çekti. Geçtiğimiz gün boş yönetim kurulu üyeliğine eski Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un atanması hükümetin Kardemir’e bakışındaki önemi bir kez daha ortaya çıkardı.
KAMİL GÜLEÇ YÖNETİM’DE KALIR MI?
Kardemir ile ilgili bu kadar olumlu gelişmeler olurken  yönetim kurulu üyesi Kamil Güleç ile ilgili ortaya çıkan Borsa Dolandırıcılığı  iddiaları bir anda gözleri tekrar yönetime çevirdi. Hakkında geçmişten bu yana bu kadar ağır itham, eleştiri ve açılan davalar olan bir kişinin  yönetimde olup olmaması sorgulanmaya başladı. Ekonomi çevreleri çalışma temposunu yakalamış bir şirkette, ülkenin kilit noktalarında yaptıkları görevler ile takdir toplamış yönetim kurulu üyesi isimlerin yanında şaibe oluşmuş bir ismin aynı yönetimde olmaması yönünde fikir beyan etmeye başladılar. Şimdi Kardemir yönetim kurulu üyesi Kamil Güleç davaları sonuçlanana kadar kendiliğinden yönetimden istifa eder mi, yoksa genel kurul toplanıp azil mi eder ya da SPK yetkisini mi kullanır bu sorunun cevabı aranıyor.