Karabük Belediyesi tarafından bir süre önce alınan belediye otobüsleri bir türlü hizmete giremezken, sorunun şirket tüzüğünden kaynaklandığı iddia edildi.

Karabük Belediyesi tarafından bir süre önce alınan 60 adet otobüs ve minibüs şeklindeki toplu taşıma aracı bir türlü hizmete alınamamıştı. Ne zaman hizmete gireceği merakla beklenirken Belediye Başkanı Rafet Vergili katıldığı bir programda Cumhurbaşkanlığından izin çıkmadığını öne sürerek topu külliye ye atmıştı.

Başkan Vergili; “Bunları içinizde çözün iktisadi teşebbüs kurun diyorlar. Biz İktisadi teşebbüs kurmasını biliyoruz ama bizim otobüslerle ilgili en 200-250 kişi almamız gerekiyor ve şu şartlar altında alamıyoruz çünkü norm kadro sınırlaması var bizim en fazla çalıştırabileceğimiz adam sayısı 960 şu anda zaten o mevcut sayıyla çalışıyoruz. Bunlara başka bir formül bulacağız. Talebimize geçtiğimiz hafta ret geldi, çözüm arama içerisindeyiz.” Şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Yasal prosedürü tamamlanmadan otobüs alımında neden acele edildiği soru olarak bir kenarda dururken reddedilenin otobüs alımı değil otobüslerin çalıştırılacağı şirket tüzüğü olduğu ortaya çıktı.

ŞİRKET TÜZÜĞÜNDE NE VAR?

Kamuoyuna “ Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Karabük Belediyesinin otobüs işletmesine izin verilmiyor” şeklinde haber ve açıklamalar yer almıştı.

Karabük Derin Haber ekibi olarak yaptığımız araştırmalarda Cumhurbaşkanlığı tarafından ret edilme yazısı ortaya çıktı. Söz konusu yazının incelendiğinde ise asıl sorunun otobüsler değil, otobüsleri çalıştıracak şirketin olduğu görülüyor.

Yazıda görüldüğü gibi Şirket tüzüğünde kentsel ulaşımın yanı sıra, geri dönüşüm, kentsel atık bertaraf, ambalaj atıkları ve geri kazanımı gibi birçok faaliyeti kapsadığı, şirketin belediyenin asli görevleri dışındaki görevleri de kapsadığı vurgulanıyor. Üstelik bu tür işlerin Karabük’te zaten özel sektör aracılığı ile yapılmakta olduğu izah ediliyor. Hatta toplu taşıma ile ilgili tamamen özel sektörün olduğu vurgulanarak zarar görebilecekleri yönünde uyarı görevini yerine getiriyor. Tüzüğün yeniden gözden geçirilmesi tavsiyesinde bulunuluyor.

SEÇİMLERE YÖNELİK SİYASİ ÇIKIŞ MI?

Öte yandan 14 Mayıs milletvekili seçimlerinin hızlı olduğu şu günlerde Cumhur ittifakının iki ortağı olarak istişare yapma yerine, kamuya açık şekilde tartışma haline getirilmesinin Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin siyasi manevrası olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi, yörenin siyaset büyüğü Mehmet Ali Şahin üzerinden Ak Parti 1. Sıra adayı Cem Şahin’i sık sık eleştiri hedefi haline getiren Vergili’ye Cumhur ittifakı ortaklarından Ak Parti’nin Karabük yerel yöneticileri tarafından şu ana kadar cevap verilmedi.

Neden cevap verilmiyor sorusuna ise; pazar günü Karabük’e gelecek olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yıllardır Recep Tayyip Erdoğan ve ittifaka verdiği önem işaret ediyorlar. Verilecek cevap ve tartışmaların hem siyasi nezakete sığmayacağını hem de ittifak ruhuna zarar vereceğini öne sürüyorlar.

SOSYAL MEDYA DA ELEŞTİRİLER

Vergilinin otobüsler ile ilgili çıkışlarına yönelik haberlerin sosyal medya da yer almasının ardından ilginç yorumlarda oluşmaya başladı.