Kardemir 26. Mali Genel Kurulunu bugün gerçekleştirdi. Elektronik o k Şehir dışından katılanlar ile birlikte yaklaşık %32 çoğunluk ile toplandı. Geçmiş dönem toplantılarında Yönetim Kurulu Üyeleri icraatları ile ilgili tek tek Genel Kurulda oylanıyordu. Bu toplantıda ise bir önerge ile hep birlikte oylandı. Genel Kurul salonunda katılımın azlığı dikkati çekerken genel kurul sırasında aynı zamanda hissedar olan emekli bir Kardemir çalışanının bir kaç cılız itirazı vardı. Kaptan gurubu adına gelen avukat ise yine her zaman olduğu gibi TTK'nın ticaret müsaadesi talebine şerh  koydu. Toplantı konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdal Erdem yaparken Başkan Alparslan Bayraktar'ın toplantıya katılmadığı gözlendi.

KARABÜK SANAYİİCİSİ NEDEN KATILMADI?

Kardemir'in Mali Genel Kurulu'nda en dikkat çeken ise Karabük Sanayicisinin ilgisizliği oldu.  Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Mescier salonda yoktu. Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan da salonda yoktu. Hemen hemen tamamı hissedar olan Karabük Sanayicilerinin nerede ise hiç birinin olmaması dikkatlerden kaçmadı.

ÖNCELİKLİ ALIM KIRGINLIĞI MI?

Kardemir'in 2020 yılı Kasım ayında yapılan seçimli genel kurulunda Alparslan Bayraktar ve 9 kişilik ekibi yönetim kuruluna seçilmişti.  Bayraktar'ın seçilmesi ile birlikte yıllardır eleştirilen bazı konuların çözüme kavuşacağı beklentisi oluşmuştu. Özellikte Yönetim Kurulu Üyelerinin T.T.K. (Türk Ticaret Kanunu)'nın 39.5 ve 396. Maddesi üzerinden ticaret yapma müsaadesi ve öncelikli alım hakkı sürekli eleştiriliyordu. Kaptan gurubu  her genel kurulda şerh koyup sonrasında dava açıyordu. (Bu davaların bir kısmı sonuçlandı.) Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna Alparslan Bayraktar'ın oturması ile birlikte Karabüklü bir çok sanayicinin Ankara'da ziyaret edip öncelikli alım ve ticaret yapma müsaadesinin kaldırılması noktasında talepte bulundukları belirtiliyordu. Bugün yapılan mali genel kurul gündeminde, özellikle beklenti oluşan bu iki konuya ilişkin herhangi bir gelişme olmamasının Karabük Sanayicisinin katılımını olumsuz yönde etkilediği yorumları yapılıyor.