İçişleri Bakanlığı Market Genelgesi'nin ardından 81 İlin Valiliğine "Pazar Yerleri" Konulu bir genelge daha gönderdi.  Tam kapanma sürecinin başlamasının ardından birçok pazar esnafı ve çiftçi elindeki ürünün satamayacağından endişe etmiş ve alınan kapanma kararlarına tepki göstermişti. Özellikle mevsimlik sebze ve meyve satan çiftçiler kapanma kararlarını ürünlerini çöpe dökerek tepki göstermişti. Verilen tepkilerin ardından İçişleri Bakanlığı "Pazar Yerleri" konulu genelge yayınladı. Genelge kapsamında 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri saat 10:00-17:00 arasında yaş sebze, meyve ve fide satışı yapan pazar yerlerinin açık olacağı açıklandı. Yayınlanan genelge ile birlikte vatandaşlar sebze, meyve ve fide ihtiyaçlarını evlerine yakın olan pazar yerlerinden temin edebilecekler. Bakanlıktan yapılan açıklamada çiftçiler tarafından üretilen tarımsal ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömrünün az olmasından dolayı zayi olacağı nedeni ile ilgili kurumlarla görüşülmesinin arından söz konusu kararların alındığı belirtildi.

Karabük'te Hangi Pazarlar Kurulacak?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgenin ardından Karabük'te kurulacak pazar yerleri birçok pazar esnafı ve tüketiciler tarafından merak ediliyordu. Karabük Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre Karabük'te 5 merkezde pazar yeri kurulacak. Karabük Merkezde kurulacak pazar yerleri ise şu şekilde belirlendi; Genelge kapsamında 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri sadece yaş sebze/ meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak. Bununla beraber vatandaşların pazar yerlerine giderek ihtiyaçlarını karşılamalarına izin verilecek.

Pazar Genelgesinde Belirlenen Kurallar İse Şu Şekilde Belirlendi;

  • Tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak. Vatandaşlarımızın yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verilecek.
  • Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında kurulacak pazarlarda sadece yaş sebze/meyve ile fide satılabilecek, (özellikle köylülerimizin ürünleri olmak üzere), temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. ürünlerin satışına ise izin verilmeyecek.

"Pazar Yerine Giriş ve Çıkışlar Kontrolü Olacak"

  • Pazar yerlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde tutu k Valilik/Kaymakamlıkların koordinasyonunda mahalli idareler tarafından gerekli tedbirler alınacak. Bu amaçla mevcut pazar yerleri genişletilecek veya ilave pazar alanları oluşturulacak.
  • Pazar yerlerine kontrollü giriş/çıkışları sağlamak için belirlenen noktalar haricinde diğer tüm alanlar demir bariyer ve benzeri araç-gereç ile kapatı k kontrolsüz giriş/çıkışlar engellenecek.
  • Pazar yerlerinde Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtildiği üzere sergi ve tezgahlar arasında en az 3 metre olacak şekilde mesafe bırakılacak.
Her bir pazar yerinde gerekli kontrolleri yapmak için başta zabıta olmak üzere yeterli sayıda personel görevlendirilecek. Görevlendirilen personel tarafından pazar yerlerinin içerisinde yoğunluk oluşmaması için gerekli tedbirler alınacak. Bu kapsamda içerdeki yoğunluk azaltılana kadar yeni müşteri girişine geçici o k izin verilmeyecek. 

"Pazarda Ürün Seçimi Yapılmasına İzin Verilmeyecek"

  • Pazar yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenecek ve satışı yapılacak.
  • İlgili mahalli idare birimlerince pazar yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbirler alınacak.
  • Pazar yerlerinde satış yapacak pazarcılar, ilgili meslek odası tarafından düzenlenen mesleki faaliyet belgesi ile ticari araç görevlendirme belgesini ibraz etmek ve güzergahla sınırlı kalmak kaydıyla Cumartesi günleri sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.