Karabük'te kiralık ev fiyatları cep yakıyor. Son zamanlarlarda dolar kurunun artması emlak ve inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Karabük'te, emlak sektörünün önde gelen isimlerinden birisi olan Ünal Emlak'ın sahibi emlakçı Mitat Ünal, konut ve kira fiyatlarını, Karabük Derin Haber'e değerlendirdi.  Son zamanlarda gündemde olan kiralık ve satılık konut fiyatları ile ilgili konuşan Ünal, Karabük'te ki konut fiyatlarında yaşanan artışları, konut satışlarını ve emlak piyasasını değerlendirdi. Karabük'te ki konut fiyatlarına değinen Ünal, geçtiğimiz yıl yeni yapılan sıfır konutların satış fiyatlarının 350-400 bin civarında seyrederken bu yıl 800-850 bin liraya yükseldiğini söyledi. Konut yapımında kullanılan inşaat malzemelerİnin fiyatlarının arttığını, buna bağlı o k inşaat işlerinin durma noktasına geldiğini dile getirdi. Demir fiyatlarının artış göstermesinin sektörü çok olumsuz etkilediğini ifade eden Ünal "demirin tonu 4000 liradan 18 bin liraya çıktı. 2021 yılına göre hemen hemen 3 katı bir fiyat artışı gözlendi İnşaat sektöründeki işleyiş ile konut fiyatları paralel ilerliyor.  Bu yüzden ev fiyatları hayli yüksek." Dedi. Emlakçı Mitat Ünal, artık insanların ev alamadığını kredi ile ev almak isteyen vatandaşların ise kredi faizleri nedeniyle kredi ile ev sahibi olmaya yanaşmadığını ifade ett. Yatırımcıların inşaat sektörüne para yatırmadığını, kur korumalı mevduat ile elde edilen faiz gelirinin herkese daha cazip geldiğini ifade etti.

" Karabük'te Kiralık Ev Bulmak Zor Olacak"

Karabük'te ki ev kiraları hakkında konuşan Ünal, ev satın alamayan vatandaşların kiralık dairelere yöneldiğini bu nedenle kiralık dairelerin ellerinden çok hızlı gittiğini söyledi. Ünal, "şu an piyasaya bakıldığı zaman kiralık ev yok. Elimizdeki daireler çok çabuk tükeniyor. Ben daha dün elimdeki 3+1 sıfır daireyi 1.500 liraya kiraya verdim. İnşaat yapımı olmadığı için kiralık ev sıkıntısı da yaşanıyor. Özellikle yeni evlenen çiftler haklı o k eski ev tercih etmiyor. Onun yerine sıfır daire arayışına giriyor. Ancak söylediğiM gibi inşaat sektörü durduğu için sıfır daire bulmakta artık zorlaşıyor."diye konuştu.

"Yabancılar Dövizle Ev Alıyor"

Emlakçı Mitat Ünal, özellikle Irak'tan Karabük'e gelip döviz bozduran, ardından ev satın alma işlemini gerçekleştiren müşterilerinin olduğunu söyledi.  Türk vatandaşlığı almak için de Türkiye'de konuta yatırım yapanların bir hayli fazla olduğunu söyleyen Ünal, Türk Lirasının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmiş olmasının durgunluğa sebep olduğunu, Karabük'te de yabancı uyruklu sığınmacıların ev sahibi olduklarını söyledi.

TÜİK, İNŞAAT MALİYET ENDEKSİNİ AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise geçtiğimiz günlerde  İnşaat Maliyet Endeksinin Şubat 2022 dönemi sonuçlarını açıkladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5,73 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,27 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,56, işçilik endeksi yüzde 0,23 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 113,27, işçilik endeksi yüzde 41,38 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık yüzde 87,91, aylık yüzde 5,82 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 5,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 87,91 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,82, işçilik endeksi yüzde 0,10 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 110,44, işçilik endeksi yüzde 41,29 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 98,42, aylık yüzde 5,40 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 5,40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 98,42 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 6,74, işçilik endeksi yüzde 0,74 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 122,66, işçilik endeksi yüzde 41,71 arttı. https://www.tuik.gov.tr/