Koronavirüsle mücadele de yeni dönemin ardından vaka sayılarındaki artış endişe yaratıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 14 Şubat tarihinde “Yerinde Karar Dönemi” ile birlikte koronavirüsle mücadele de yeni bir sürece geçilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısında yapmış olduğu açıklamada kısıtlamaların illerdeki risk durumuna göre yapılacağı ifade edilmişti. Daha sonraki süreçte Düşük Risk, Orta Risk, Yüksek Risk, Çok Yüksek Risk olmak üzere illerin vaka sayılarına göre kısıtlamalar belirlenmişti. Yapılan değerlendirmelerde 100 bin kişide görülen vaka sayıları ele alınarak iller risk renklerine göre gruplandırılmıştı. Bu kapsamda illerdeki risk duruma göre düşük riskli iller maviye, orta riskli iller sarıya, orta riskli iller turuncuya, yüksek riskli iller ise kırmızıya boyanmıştı. Karabük koronavirüsle mücadele de yeni süreçte orta riskli iller arasında yer aldı. Kısıtlamaların esnetilmesinden günümüze ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de vaka sayılarında artış gözlemlendi. 15 Şubat haftasında Karabük’teki vaka sayıları incelendiğinde düşük riskli iller arasında olması dikkat çekiyor. Öte yandan 6-12 Mart arasındaki vaka sayılarında ki artış ile birlikte Karabük’ün yüksek riskli iller grubuna yaklaşması endişe yaratıyor. Karabük Valisi Fuat Gürel’in düşük riskli iller grubuna girmeyi hedeflediklerini söylemesinin ardından Karabük’ün yüksek riskli iller grubuna yaklaşması denetimlerin sıklaşacağı ve esnetilmiş bazı önlemlerin geri geleceğine işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı önlemlerle bir hafta daha devam edileceğini açıklamasının ardından vakaların önümüzdeki süreçte hangi seviyede izleyeceği ve sonraki süreçte ne gibi önlemlerin alınacağı ise merak ediliyor.

"Turunculaşıyoruz"

Bir haftalık verilerin incelenmesinin ardından oluşturulan risk haritasında Karabük orta riskli iller grubundaki yerini korurken yüksek riskli iller grubuna yaklaşmasına çok az kaldı. Yetkililer önlemlerin yüksek seviyede tutulması konusunda vatandaşları uyarıyor. Maske, Mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği ve koronavirüs sürecinin devam ettiği yetkililer tarafından vurgulanıyor. Öte yandan İçişleri Bakanlığı'nın başlatmış olduğu etkin denetim süreci de devam ediyor.

"Risk Haritasında Son Durum"

Son yapılan değerlendirmelerin ardından Türkiye'nin risk haritası ise şu şekilde; Komşu ilimiz Kastamonu çok yüksek riskli iller grubunda yer alırken, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu ve Ankara yüksek riskli iller grubunda yer alıyor. Karabük ile Çankırı orta riskli iller grubundaki yerini koruyor. İllerde görülen vaka sayıları ise şu şekilde;