Kardemir mali sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuç göre göre Kardemir 2021 yılını tarihinin en yüksek karlılığı ile tamamladı.   Türk sanayisinin öncü ve lokomotif firması konumundaki şirketi Kardemir A.Ş., 2021 yılını tarihinin en yüksek karlılığı ile tamamladı. 3,85 Milyar TL net kâra ulaşan şirket, 01/03/2022 tarihi itibarıyla da mali sonuçlarını Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. 2020 yılının son çeyreğinde yakalamış olduğu yükseliş ivmesini 2021 yılının tamamında sürdüren Kardemir, 2020 yılına oranla %288 FAVÖK (EBITDA) artışı sağlayarak 2021 yılında FAVÖK’ ünü yaklaşık o k 4,9 Milyar TL’ye çıkardı. Yine bir önceki yıla oranla satış gelirlerini %96 artırarak 14,76 Milyar TL’ye kadar yükseltti. Net nakit rakamını 2,75 Milyar TL seviyesine ulaştıran Kardemir, finansal gücünü arttırarak doğan ve doğabilecek her türlü piyasa koşullarında yatırımcılarına güven vermeye devam ediyor.

"Kardemir Ekonomik Yükselişine Devam Ediyor"

Dünya çelik piyasalarındaki ve hammadde tedarikindeki belirsizliklere rağmen mali disiplin ve verimli üretim prensibi ile çalışmalarını sürdüren Kardemir, tüm küresel sıkıntıları aşarak ekonomik yükselişini devam ettirmiştir. İstihdamda ve üretimde olduğu gibi kârlılıkta da sürdürülebilir hedeflere sahip olan Kardemir, yurtiçi satışlarının yanı sıra ihracat alanında da kendini kanıtlamıştır. Katma değerli ürün üretimi konusunda ürün geliştirme çalışmalarına devam eden Şirketimiz, gelişen ve değişen piyasa şartlarına hızlı adapte o k, ulus rası arenada mücadele etmeye başlamıştır. Türkiye’nin önde gelen halka açık firmalarının da kullandığı, “Kur Riskinden Korunma (Hedge) Muhasebesi” ile Şirketimiz, kura bağımlı riskleri ve likit varlıklarını daha etkin yönetmiştir. Ülkemizin ilk ve tek, bölgemizin ise sayılı demiryolu rayı ve tekerleği üretim tesislerine sahip fabrikamız, ürettiği ürünleri ile ülkemize ithal ikame fırsatı sunarken bir yandan da ihracat çalışmaları ile de küresel bir oyuncu olma yolunda hızla ilerlemektedir. Şirketimiz teknolojik ve dijital gelişimler karşısında hızlı aksiyon a k S4HANA benzeri dijital alt yapı ve veri yönetimine yönelik yatırım önem vermiştir. Yüksek karlılık döneminde yatırımlarına ara vermeyen Şirket, Konverter kapasite artırımı, yüksek fırın reline çalışması, yüksek fırın seviye 2 projesi, taşlama tezgâhı ve 30 MW enerji santrali gibi üretim artışına yönelik tesis yatırımlarına da ara vermeden devam ediyor.

"Kardemir Mali Sonuçları İle Hissedarlarına Güven Veriyor"

Yatırım süreçlerine ara vermeyen Kardemir A.Ş., hissedarlarına yönelik temettü çalışmalarına da önem vermiş olup, Genel Kurul’a sunulmak üzere Kardemir Yönetim Kurulu tarafından toplam brüt 1.000.000.000 TL (Bir Milyar Türk Lirası) olmak üzere hisse başına 0,8772 TL kar dağıtılması kararı almıştır. Genel Kurulumuz tarafından kabul edilmesi durumunda özelleştirme sonrası Şirketimiz tarafından Kardemir hissedarlarına yapılması planlanan en yüksek kâr payı dağıtımı olacaktır. Kardemir'den yapılan açıklamada; Ülke ekonomimizin dışında bölge ve kent ekonomisine sosyal sorumluk projeleri ile katkılar sağlayan Şirketimiz, güçlü ve istikrarlı yönetim anlayışı ve çevre dostu üretim anlayışı ile piyasalarda güven yaratmayı sürdürmüştür. Paylarının tamamı Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören Kardemir, yerli üretim yerli tedarik politikasını da sürdürmeye devam edilecektir." ifadelerine yer verildi.

Kardemir’in 2021 Yılı Finansal Rakamları Şu Şekilde Oldu:

  • Konsolide net varlık : 21.814.969.525 TL
  • Konsolide ciro : 14.764.791.145 TL
  • FAVÖK                        : 4.908.895.714 TL 
  • FAVÖK Marjı : %33,2
  • FAVÖK TL/ton : 2.133 TL
  • Konsolide net dönem karı : 3.852.707.219 TL