Kardemir'de genel kurula bir kaç gün kala yeni yönetim kurulunun nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolarda gündemdeki yerini koruyor.

Halen hisselerinin tamamı borsada işlem gören ve çok sayıda hissedarı olan Kardemir A,Ş, 23 Ekim 2023 Pazartesi günü seçimli genel kurulunu gerçekleştirecek. 2017 yılı Kasım ayındaki genel kuruluna kadar etkin ortakların oluşturduğu ve tercih ettiği yönetim kurulu üye adayları seçiliyordu. Ömer Faruk Öz'ün 2017 yılındaki genel kurula bir gün kala gelerek bu isimleri seçmeniz gerekir şeklindeki kapalı kapılar ardındaki sözleri ile başlayan süreçte hissedarlar yerine tavsiye edilen isimler yine hissedarların oyları ile yönetim kuruluna seçilmeye devam etti. 2020 Yılında seçimli genel kurulda şu anki Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ve 8 kişilik ekibi ile etkin hissedarlardan Kamil Güleç ile Mustafa Yolbulan yönetim kuruluna seçilmişti. Ancak Mustafa Yolbulan geçtiğimiz yıl istifa etmişti. Şimdi kulislerde farklı senaryolar konuşuluyor.

HİSSEDARLAR MI TAVSİYE EDİLENLER Mİ SEÇİLECEK?

Son 7 yılında yaşananlar sonrası şimdi merak edilen en önemli konu 7 yıl öncesindeki gibi hissedarlar yine kendileri yada tercih ettikleri kişiler ile mi yönetim kurulunu oluşturacak yoksa tavsiye edilen yönetim kurulu üyelerini seçmeye devam mı edecek.

A GRUBUNDA KİMLER GİRER?

Kardemir A Grubunun toplam 240 milyon lot hissesi var. Bunlardan yaklaşık 40 milyon civarının Yolbulan ve Yücel gurubunda olduğu biliniyor. Yine 15 Milyon lot Kaptan gurubunda, 10 milyon lot Bayram Demir'de, 10 Milyon Lot da Hayrettin Aydın'da olduğu söyleniyor. Varlık fonunda ise 50 milyon lot civarı Kardemir A hissesi bulunuyor. Geçmiş yıllarda Yolbulan gurubu ile Hayrettin Aydın ve Bayram Demir birlikte hareket etmişlerdi. 

Bu denklemde merak edilen soru acaba Kaptan grubu Yolbulan Grubu ile anlaşarak birlikte hareket eder mi?

Daha açık soru, yeter artık biz kendi tercih ettiğimiz yönetim kurulu üyelerini seçeceğiz derler mi?

Eğer isimleri kendimiz tercih edeceğiz derler ise bu durumda, Hayrettin Aydın ve Bayram Demir desteği ile, varlık fonuna rağmen 4 yönetim kurulu üyesini kendileri oluşturabilecekler.

B GRUBUNDA KİMLER GİRER?

Kardemir'in B grubunda 120 milyon lot hissesi bulunuyor. Bunların yaklaşık 70 milyon lotu Güleç grubunda. Şimdi Güleç grubu isterse 2 yönetim kurulu üyesini de kendisi belirleyebiliyor. Kulislerde dolaşan Kamil Güleç'in bu dönem sadece kendisi değil 2 yönetim kurulu üyeliğinide kendilerinin seçmek istediği,hatta oğlunu yeniden yönetim kurulu üyesi yapmak istediği ciddi ciddi konuşuluyor. Bu konuda hem mevcut yönetim kurulu başkanı İsmail Demir ile hem de Ankara'da SPK ve Hükümet nezdinde girişimlerde bulunduğu sıkca dile getiriliyor.

D GRUBUNDAN KİM GİRER?

Bu güne kadar bütün hisse artımları D grubundan yapıldığından şu anda borsada çok miktarda D grubu hissesi işlem görüyor. 1 Yönetim Kurulu üyesi çıkaran D grunuda tek başın etkin olabilecek bir hissedar olduğu şu ana kadar konuşulmadı. Ya da açıklanmadı. Zaten yönetim oluşmasında çoğunluk açısından fazla etkiside bulunmuyor.

ERCÜMEND ARVAS İSTENMİYOR MU?

Kulislerde ilginç şekilde Ercümend Arvas'ın devam edip etmeyeceği konuşulan konular arasında.  Fısıltı şeklinde oluşan söylemlerde mevcut yönetim kurulu başkanı İsmail Demir'in Ercümend Arvas'ı yeni dönemde düşünmediği şeklinde. Bir başka söylenti ise yakın tarihte sıkça eleştirilen bir den fazla yönetim kurulu üyeliği ve Ercümend Arvas ın Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı olması nedeni ile yeni dönemde yer almayacağı farklı bir senaryo olarak gündemdeki yerini koruyor.

KARDEMİR KARABÜK'TEN KOPTU

Öte yandan en çok eleştirilen konulardan birisi de Kardemir'in şehirden iyice koptuğu şeklinde. Geçmiş yıllarda Karabüklü bir yada bir kaç yönetim kurulu üyesi bulunuyordu. Son dönemlerde ise artık Karabüklü yönetim kurulu üyesi yok diye eleştiriliyor. Zaman zaman Mehmet Ceylan, Niyazi Güneş, Cumhur Ünal, Murat Orhan gibi isimler gündeme gelmişti.

Yine bir dönem Karabüklü firmalar ile ticaret sıkça gündeme gelmiş, öncelikle tercih edilmesi istenmişti. Ancak son aylarda mevcut yönetimin bundan vazgeçtiği şeklinde de eleştiriler olmuştu.

BASINDAN KOPUK!

Kardemir'in en çok eleştirilen yönü ise basından tamamen kopmuş olması. Özelliştirilmesinden bu yana hep basın ile iç içe olan, doğru bilgiye ulaşımda sıkıntı yaşanmayan Kardemir'e son bir senedir tamamen basından kopukluk yaşanır hale geldi. Alparslan Bayraktar döneminde basın ilişkileri tavan yaparken, Bayraktar'ın gidişi ile birlikte dip yaptı. Yerel basın ile etkin bir iletişim ağı olması beklenirken İsmail Demir yönetiminin neden soyutlama ve uzak durmayı tercih ettiği en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

BAĞIMSIZLAR NEDEN AÇIKLANMADI?

Bir başka önemli konu ise şu ana kadar SPK nın tavsiye ettiği bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kimler olacağının açıklanmaması. Zira geçmiş yıllarda bu isimler yasaya uygun olarak 40 gün önceden belirlenerek SPK'ya bildirilir ve onay sonrası hissedarların bilmesi açısından açıklanırdı. Ancak bu genel kurul öncesi 3-4 gün kalmasına rağmen henüz kamuoyuna ve hissedarlara açıklanmadı.