Kardemir’e Cevher Oyunu Şok İddialar

Kardemir’in en önemli hammadde kaynağı demir cevheridir. Şirket yıllık milyonlarca ton demir cevheri satın alıyor. Doğal o k da bu kadar büyük Pazar iştah kabartıyor. Uzunca süredir ortalıkta dolanan bir iddia hala daha soruşturulmayı bekliyor. Geçmiş yıllarda da basına yansıyan iddia ünlü iş adamının dilinden tekrar ortaya çıktı. Edindiğimiz bilgilere göre ünlü iş adamı Şefik Dizdar Kardemir Yönetimine bir dilekçe yazdı. Dizdar dilekçesinde yıllardır gündemde olan demir cevherindeki tenör oyununa dikkat çekti. Dizdar, Neyma madencilik adlı şirketin kaç yıldır düşük tenörlü toz cevheri tufal ile birleştirip yüksek kaliteliymiş gibi Kardemir’e sattığını vurguladı. Tufal demir çelik üretimi sırasında talaş şeklinde ortaya çıkan atıktır. Piyasada zaman zaman çok ucuza toplanmaktadır.  Ancak doğal o k içinde demir oranı çok yüksektir. İddia göre Neyma, Diler, Kroman gibi demir çelik fabrikalarından bu tufal atıklarını toplayıp Karabük’e getiriyor. Yine demir oranı düşük olan demir cevherlerini de çok ucuza alıp getiriyor. Kardemir demir oranı yüksek cevher alıyor. Bu demir oranı düşük cevheri tek başına almazken tufal karışımlı cevheri alıyor. Çünkü tufal ile karışım demir oranını yükseltiyor. Ancak çok ciddi zarar ederken, Neyma büyük karlar ediyor.

KİM BU NEYMA ŞİRKETİ

Ünlü iş adamının iddialarından edinilen bilgilere göre merkezi İstanbul’da. Birkaç yıl önce eski sahibi Karabük’e geldi. Rahmetli Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan’a teklif etti. Ancak geri çevrildi. Bir süre sonra Üniversite Mahallesi, Kamil Güleç caddesi adresinde bir şube kurdu. Önce Güleçlere ait Bulak deresinde bulunan haddenin hemen yanında karıştırmaya başladı. 2017-2018 yıllarında gündeme gelince bu sefer Yeşilmahalle de boş bir eski hadde deposunu kiraladı. Buradan Kardemir’e tufal karışımlı demir cevherini satmaya devam ediyor.

KARDEMİR’DE DEVLET TE ZARAR EDİYOR

Demir Çelik sektörünü iyi bilen iş adamı Şefik Dizdar devletin vergi zararına uğradığını iddia etti. Dizdar’ın, Kardemir üretimde kullanılamayan tufala kaliteli cevher parası ödeyerek zarar ediyor. Bu Yüksek Fırınlarda bozukluğa sebep oluyor. Aynı zamanda verim kaybı oluşuyor. Hem de devlet KDV ve kurumsal vergi ziyaına uğruyor. Şeklinde bilgi ve talepte bulunduğu ifade ediliyor.

KARDEMİR TUFAL ANALİZİ YAPIYOR MU?

Bunda iddialar gündeme geldiğinde sistemi ve tesisi ile birinci kalite olan Kalite Müdürlüğü sorgulanıyor. Son sistem analiz cihazları olan Kardemir Kalite laboratuvarlarında cevher analizi yapılmıyor mu? Yapılıyorsa, Numunelerin içerisinde pirit tozu, demir tufalı çıkmıyor mu? Sorun alınan numunelerde mi, yoksa analiz sırasında bu maddelerin araştırılmadığında mı? Kardemir’de uzun dönem Başmühendislik ve Müdürlük yapan bir isim geçtiğimiz günlerde neden iş akdi fesih edildi? Fesih’ten kısa süre sonra Çağ çelik şirketine iş başı yapması ne ifade ediyor?

KARDEMİR YÖNETİMİ NE YAPACAK?

Bunca iddialar hala gündemde iken şimdi gözler Kardemir Yönetiminde. Yönetim kurulunun bu iddialar ile ilgili adli ve iş soruşturma talep  etmesi gerekmiyor mu? Eğer gerçekten hem vergisel, hem üretimsel zararlar söz konusu ile bunlar sorumlularından talep edilecek mi?

KARABÜK DERİN HABER 2017 DE SORMUŞTU?

Karabük Derin Haber o k bu iddiaları 2017 yılında dile getirmiş ve Genel Müdür açıklama yapacak mı diye sormuştuk. https://www.karabukderinhaber.com/haber/3872/kardemir-pirit-ve-tufal-karisimi-cevheri-kac-ton-kimden-aldi.html