Kardemir’in 2013 yılında ihalesini yaptığı cüruf kırma eleme tesisi bir türlü gündemden düşmüyor. Zaman zaman gündeme gelen iddialar bir türlü açıklığa kavuşmadı. Dönemin Kardemir Yönetim Kurulu 2015 yılında Genel Müdür Fadıl Demirel hakkında suç duyurusunda bulundu. Fakat hiçbir gelişme olmadı Ancak SPK son dönemde dosyayı yeniden gündeme aldı ve ilginç kararlar ortaya çıkmaya başladı!

AĞIR İDDİALAR ORTAYA ATILDI!

Böyle bir tesis için ödenen yaklaşık 44 milyon lira (eski para ile 44 trilyon) dikkatleri üzerine çekti. 2015 yılında kamuoyuna ve basına sızdı. İhale bedelinin katbekat fazla olduğu iddiaları ortaya atıldı. Bu paraların birilerine peşkeş çekildiği ya da aktarıldığı sözleri kulislerde konuşuldu. Ancak 2019 yılında SPK dosyayı yeniden ele alınana kadar hep yalanlandı.

GARİP RASTLANTILAR YUMAĞI!

SPK dönemin Kardemir Yönetim Kurulunun bağımsızlar hariç üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusuna o zamanın Genel Müdürü Fadıl Demirel ve Gn. Md. Yardımcısı Metin Altan’ı da dâhil etti. İlginç bir şekilde asıl görevi denetim olan bağımsızları dâhil edilmedi. Bağımsız Yönetim Kurul Üyelerinden birisi de Erdemir eski Genel Müdürü Kerim Dervişoğlu idi. Erdemir eski Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber Kerim Dervişoğlu’nun yerine Fadıl Demirel’i Genel Müdür atamıştı. İlginç bir şekilde Erdemir’de Kerim Dervişoğlu'nun görevde olduğu zamanda oğlu Levent Dervişoğlu kanalı ile ticaret yaptığı iddiaları ortaya çıkmıştı.

İŞTE DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR!

Cüruf Kırma Tesisi ihalesi öncesi ile yeniden araştırıldığında ortaya çıkanlar “Hepsi mi Tesadüf” dedirtti. İhaleyi Demsan Geri Dönüşüm tesisi aldı ya da verildi. Demsan geri dönüşüm A.Ş 9 Nisan 2013 tarihinde resmi gazetede kuruluşunu yaptı. Kardemir 2013 yılı Haziran ayında cüruf kurma tesisi ihalesini yaptı. İhale 23 Temmuz 2013 tarihinde Demsan A.Ş. şirketine verildi. Demsan A.Ş. nin 3 kurucu ortağından birisi Hasan Selim Berber. Tam da iddiaların ortaya çıktığı 2015 yılında Hasan Selim Berber’in Demsan yönetim kurulundan ilişkisi kesildi. Ünlü sima Recai Berber’in iki çocuğundan birisinin adı da Hasan Selim Berber! Recai Berber 2003 yılından itibaren uzun yıllar Erdemir Yönetim Kurulu başkanlığı yaptı. Aynı yıllarda Erdemir’den gelen bazı isimler Kardemir Genel Müdürlüğü yaptı. Ünlü isim Berber 23, 24, 25 ve 26. Dönem AK Parti Manisa Milletvekilliği yaptı.

BUNLARIN HEPSİ DE Mİ TESADÜF!

İşte, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’ nın son dönemde soruşturduğu Curuf Kırma Tesisi ve Demsan Geridönüşüm A.Ş. Bu kadar bilgiyi yan yana getirdiğinizde çok dikkat çekici ve ilginç sorularda akla geliyor! Adeta insana “bu kadar mı tesadüf olur” dedirtiyor. Bu bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi sonrası cüruf kırma ihalesinin ilişkiler açısından da araştırılması gerektiği ortaya çıkmıyor mu? Birde Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusu ve soruşturma da devam ediyor. Hep birlikte nereye varacağını göreceğiz.