Kardemir’de gözler yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısına çevrildi. Zira Genel Müdür Hüseyin Soykan’ın istifası sonrası Reyhan Özkara vekâleten atanmıştı. Özkara’nın da 31 Ağustos tarihi itibariyle görevden ayrılma dilekçesi kamuoyuna sızmıştı. Bu yüzden yarın (12 Ağustos) yapılacak toplantı da bir genel müdür atamasının yapılması bekleniyor. Sanırım bazı isimler ile görüşmeler yapıldı. Yapılmaya da devam ediyor. Asıl merak edilen ise Kardemir’in yeni dönem bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kim olacağı! Zira Mali Genel Kurul daha yapılmadan Seçimli Genel Kurul sathına nerede ise girildi. Bildiğimiz kadarı ile SPK mevzuatı açısından genel kurul tarihinden iki ay önce isimlerin SPK’ya gönderilmesi gerekiyor. Yani 1 Kasım 2020 de yapılacak ise 1 Eylül tarihi itibariyle bağımsız Yönetim Kurulu üyesi adayların Kardemir tarafından SPK’ya gönderilmesi gerekiyor. 15-20 gün gibi kısa süre kalmışken en çok merak edilen konu, yeni isimler kim olacak! KİMLER OLMALI?

YEREL DEĞERLENDİRME

Aslında kim olacaktan önce sorulması gereken asıl soru “kimler olmalı” sorusudur. Karabük ölçeğinde konuşulan isimler var. Eğer siyaseten atama olacak ise eski milletvekili ve Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın ismi. Yine sektör çevrelerinden olacak ise Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan ismi.  Ticaret çevresi adına Karabük TSO Başkanı Mehmet Mescier ismi. Karabük’ün şehri emin i Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin ismi konuşulmaya devam ediyor. Tabii burada mevzuat açısından olur mu, olmaz mı, SPK mevzuatı vs araştırmaya ihtiyaç var.

Bürokrasi kökenli bir isim o k Özgür Ulupınar

Kardemir’in Ankara’da üst düzey bürokrasi ve iş çevreleri ile ilişkileri konusunda bağımsız bir yönetim kurulu üyesi olması gerekir deniliyor ise önerilen bir isim. Zira Karabüklü olan Özgür Ulupınar yıllardır Ankara’da. Çalık Holding’in bürokrasi ve siyaset dünyasındaki ilişkilerini düzenliyor. İktidarın ekonomi konusundaki en üst düzeyde karar vericileri ile yakın ilişkileri olduğu iddia ediliyor. Bakanlıklar ve Bankacılık sektöründeki isimlere direk ulaşabildiği söyleniyor.

SİYASİ DEĞERLENDİRME

Kardemir’e 2017 yılında birazda zorlama ile siyaseten denilebilecek bağımsız yönetim kurulu üyeleri belirlendi. Bu isimlerin Ak Parti’nin eski milletvekillerinden olması kimi çevrelerde olumlu karşılandı. Hatta Karabükün mevcut siyasileri göz ardı edilircesine! Ak Partili olmayan siyasi taraflarca da tepki ve eleştirilere maruz kaldı. MHP tabanında bile en azından bir tane MHP kökenli olmalıydı fikri öne çıktı. Son dönemlerde ise siyasetin Ak Parti tarafında da olumsuz görüşler ön plana çıkmaya başladı. Partiye zarar verdiği fikri sıkça dile geriliyor. Burada bir gerçeği göz ardı etmemek lazım. Yiğidi öldür, hakkını yeme misali. Bağımsız yönetim kurulu üyesi Ömer Faruk öz ve arkadaşları kendilerine verilen görevi ziyadesi ile yerine getirmişlerdir.  Üstelik Sayın Ömer Faruk Öz her konuşmasında yeniden aday olmayacağını deklere etmektedir.

SEKTÖREL VE ULUSLARARASI BAKIŞ

Çelik Sektörü ve Ulus rası boyutu ile yapılan değerlendirmeler ise çok daha farklı. Demir Çelik sektörünün şampiyonlar ligine adım atmış bir Kardemir’in bağımsız yönetim kurul üyeliklerinde farklı vasıflar ön plana çıkıyor. Hem ulusal hem ulus rası boyutta bakış ve değerlendirmeler yapılıyor. Bu bağlamda sadece iktidar ilişkilerinde iyi olmak tan öte tedarik ve satış noktasında ulus rası konjektörü okuyabilme yeteneği ön plana çıkıyor. Sektörün yurt içi ve yurt dışı devleri ile ilişkileri düzenleyebilmek önem arz ediyor. Bu noktada ise bazı isimler şimdiden ortada konuşulmaya başladı. İsimleri yazmadan bir hatırlatmayı zorunlu görüyorum. Bu isimler ile bağımsız yönetim kurulu üyeliği konusunda bir konuşmuşluğum yoktur. Kardemir Yönetim Kurulu üyelerinden herhangi birisi ile de yoktur. Tamamen sektördeki dostluk ve ikili ilişkilerimiz kanalı ile edinilen bilgilerdir.

Akla gelen isimlerden bir tanesi Sayın Mustafa Ünal.

Bir dönem Karabük Milletvekilliği yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişten gelen yakın arkadaşlarından. Kendisine direk ulaşabilen nadir insanlardan birisidir. Dünya çelik sektörünün dev ülkelerinden Almanya ile yakın ilişkileri var. Bazı büyük şirketlerin Türkiye’deki temsilcilerinden bir tanesidir. Aynı zamanda ulus rası ticaret hukuku hocası ve ulus rası dava bakan bir avukattır. Milyonlarca dolarlık alım ve satım yönü ile dünya ticareti yapan ve doğal risklerini beraberinde taşıyan Kardemir için son derece yerinde bir isim olacaktır.

Bir diğer isim Sayın Dr. Veysel Yayan

Türkiye’de çelik sektörünün ağabeyi gibi biliniyor. Çelik Üreticileri Derneği’nin yıllardır genel sekreterliği yapıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ’nün başarılı bakanlığı döneminin Müsteşarı idi. Sadece yurt içi değil ulus rası çelik piyasalarını da çok iyi takip edip okuyabilme özelliği var.

Başka bir isim ise Korkmaz Karaca.

Başkanlık sistemi ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kurulan Ekonomi Politikaları Kurulu üyesidir. Bu kurul ülke ekonomisini ilgilendiren en kritik kararların alınmasında etkin tavsiyelerde bulunuyor. Mega Varlık A,Ş. Dap Holding, Sbk Holding, Doğan Holding, Yeditepe Faktoring, Acarlar İnşaat, Sütaş A.Ş. başta olmak üzere birçok özel sektör şirketine danışmanlık hizmeti verdi.

Üretim kökenli bir isim Dr. Osman Kılavuz

Demir çelik sektöründe üretim kökenli duayen isimlerden bir tanesi. Her dönemde yönetime ya da genel müdürlüğe zaten ismi geçiyor. Bir dönem Kardemir Yönetim Kurulu üyeliği ve Genel Müdürlük yaptı. Hem sektörde, hem yörede sevilen ve saygı duyulan bir isim. Kardemir bağımsız yönetim kurulu üyeleri içerisinde teknik ve üretim tarafına bakabilecek nadir isimlerden birisi.

Başka bir üretim kökenli isim ise Atamer Giyici

Hem Erdemir, hem İsdemir’de yıllarca en üst görevlerde bulundu. Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Müdürlük yaptı. Kroman Çelik’te 5 yıl görev yaptı. Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. Sektörü üretim bandı itibariyle çok iyi bilen birkaç isimden bir tanesi. Sonuç o k bu isimleri yazarken, Kardemir’de hangi ölçütlere sahip kişiler bağımsız yönetim kurulu üyesi olmalı sorusuna kendi ölçeğimizde bulduğumuz cevapları yazdık. Ne Kardemir etkin hissedarları ile ne ismi geçen kişiler ile hiçbir görüşmemiz olmamıştır. Sadece bizim penceremizden ölçü olması açısından bir değerlendirmedir.