Kastamonu Üniversitesi, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ÜNİDES 6. döneminde Türkiye genelinde en çok proje kabul edilen üçüncü üniversite oldu. Üniversitenin öğrenci toplulukları tarafından hazırlanan 35 proje, program kapsamında destek almaya hak kazandı.

Gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen ÜNİDES 6. dönem başvuruları 2 Aralık 2025 – 11 Şubat 2026 tarihleri arasında alındı. Bu dönemde Kastamonu Üniversitesi öğrenci toplulukları tarafından hazırlanan projelerden 27’si yerel, 8’i ulusal olmak üzere toplam 35 proje desteklenmeye değer bulundu. Program kapsamında öğrenciler, yerel projelerde 75 bin TL, ulusal projelerde ise 125 bin TL’ye kadar mali destekten faydalanabilecek.

Desteklenen projeler, iletişim ve medya, arkeoloji ve kültürel miras, beslenme ve sağlık farkındalığı, psikoloji ve aile çalışmaları, spor ve gençlik etkinlikleri, edebiyat ve kültür-sanat, gastronomi ve yerel mutfak kültürü, çevre ve sürdürülebilirlik uygulamaları ile sosyal sorumluluk ve gönüllülük alanlarında yürütülecek. Ayrıca ekonomi, finans ve işletme, uluslararası ilişkiler, coğrafya ve tarih çalışmaları, mühendislik ve teknoloji, yazılım, yapay zekâ, siber güvenlik, savunma teknolojileri, yenilenebilir enerji, tasarım ve üretim teknolojileri gibi teknik alanlarda da çeşitli projeler gerçekleştirilecek.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, üniversitenin son yıllarda araştırma, proje geliştirme ve girişimcilik alanlarında gösterdiği çalışmaların ulusal düzeyde karşılık bulduğunu belirtti. Bu başarıların sürdürülebilir olmasının önemine vurgu yapan Topal, "Üniversitemizin ÜNİDES projelerinde elde ettiği bu sonuç, yalnızca sayıdan ibaret değildir. Aynı zamanda öğrencilerimizin üretkenliğini, akademik birikimle ortaya konulan proje kültürünü ve araştırma potansiyelini yansıtmaktadır. Akademik personelimiz ile öğrencilerimizin ortak çalışmaları, Üniversitemizde proje üretimine dayalı bir çalışma ortamının gelişmesine katkı sağlamaktadır. Emeği geçen tüm akademisyenlerimize ve proje ekiplerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, desteklenen projelerin sosyal ve kültürel boyutlarıyla topluma fayda sağlamayı amaçladığını vurguladı.

Kaynak: İHA