Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Özbekistan Alfraganus Üniversitesi Rektörü Maxmudov Muhammadismoil Muxitdinovich’i ziyaret etti. 

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, akademik iş birlikleri alanında atılması planlanan ortak adımlara ilişkin önemli temaslarda bulunmak amacıyla Kırgızistan’ın ardından Özbekistan’a gitti. Ziyarete, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAM) Müdürü Prof. Dr. Cıldız İsmailova, Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Öğr. Gör. Adnan Ucur eşlik etti. 

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve beraberindeki heyet, Özbekistan ziyareti programı çerçevesinde Alfraganus Üniversitesini ziyaret ederek, Rektör Maxmudov Muhammadismoil Muxitdinovich ve mütevelli heyetiyle görüştü. 

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, ilgileri ve sıcak karşılaşmaları için Alfraganus Üniversitesine teşekkür ederek, “Ortak tarihimiz, kültürümüz ve sanat açısından Özbekistan bizim için çok önemli. Henüz bir yaşında olmasına rağmen Alfraganus Üniversitesinin Maxmudov Muhammadismoil Muxitdinovich liderliğinde muhteşem bir gelişme gösterdiğini gördüm. Kısa sürede Dünya ölçeğinde bir üniversite olacaktır. Karabük Üniversitesi olarak mühendislik ve sağlık bilimleri alanında çok iyiyiz. KBÜ, Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan 2024 Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralamalarında uluslararası görünümde Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ‘tıp ve diş hekimliği’ alanında 2’nci, ‘mühendislik’ alanında ise 5’inci sırada yer aldı. Mühendislikte özellikle yenilenebilir enerji gibi alanlarda başarılarımız mevcut. Birlikte çalışırsak hem Özbekistan hem de Türkiye için pek çok fayda sağlayabiliriz. İş birliğimizi, akademisyen ve öğrenci değişimlerini de artırmak istiyoruz. Rektör hocamızı tebrik ediyorum. İyi uygulamaları örnek alma çerçevesinde Karabük Üniversitesini örnek almanızdan dolayı mutluluk duydum. Bu yolla kısa sürede çok büyük başarılar elde edeceğinize inanıyorum” dedi. 

4

İki üniversite arasındaki ilişkilerin artırılmasına yönelik yapılan görüşmede konuşan Alfraganus Üniversitesi Rektörü Maxmudov Muhammadismoil Muxitdinovich, “Ziyaretiniz için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz Atamız, büyük ilim adamı Fergani adına kurulmuştur. O ve Harezmi, İbn-i Sina gibi alimler bize kuruluşumuzda ilham olmuştur. Kuruluşumuzdan bu yana biz hep Karabük Üniversitesini örnek alıyoruz. Özellikle kampüs tasarımımızda Karabük Üniversitesi örnek alındı. Logomuzda da yine aynı şekilde örnek aldık. Karabük Üniversitesinin renklerini kullandık. Karabük Üniversitesini takip ediyor ve binaların tasarımında, toplantı salonlarında, idari alanların tasarımında örnek alıyoruz. Karabük Üniversitesinin yeri bizim için çok ayrı. Bununla birlikte Türkiye’de 10’dan fazla üniversite ile de bağlantımız ve iş birliğimiz var. Karabük Üniversitesinden Doç. Dr. Saıdbek Boltabayev hoca bizim bir anlamda elçimiz. Kendisi bize değişim konularında çok yardımcı oluyor. Kendisine de teşekkür ediyoruz. İki konferans düzenledik, Karabük Üniversitesi de destekledi. İnşallah bu iş birliği daha da uzun sürecek. Üniversitemizde 8 lisans ve 10 yüksek lisans programımız var. 8 Fakülte, 20 binden fazla öğrencimiz var. 3 farklı şekilde eğitimi veriyoruz: Gündüz, gece ve yarı zamanlı. Bütün bu bölümleri uygulamalı hale getirmek istiyoruz ve sizlerden, hocalardan destek bekliyoruz” dedi. 

Görüşme karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.