Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi Rektörü Gulchehra Rikhsieva’yı ziyaret etti. 

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, akademik iş birlikleri alanında atılması planlanan ortak adımlara ilişkin önemli temaslarda bulunmak amacıyla Kırgızistan’ın ardından Özbekistan’a gitti. Ziyarete, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAM) Müdürü Prof. Dr. Cıldız İsmailova, Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Öğr. Gör. Adnan Ucur eşlik etti. 

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve beraberindeki heyet, Özbekistan ziyareti programı çerçevesinde Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesini ziyaret ederek, Rektör Gulchehra Rikhsieva ile görüştü. 

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Üniversite yönetimine gösterdikleri ilgi için teşekkür ederek, “Tarih, sanat, bilim, medeniyet ve mimari açısından Özbekistan çok önemli. Üniversitemizde 48 bin öğrencimizin 13 bini Uluslararası öğrenci. Bunların 410’u Özbek öğrencimiz. Türkiye’deki en fazla uluslararası öğrenciye sahip Üniversiteyiz, hızlı gelişen bir Üniversiteyiz. Teknokent, Teknoloji Transfer Ofisi, Demir Çelik Enstitüsü, Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerimiz mevcut. Sosyal bilimlerde de güçlüyüz. Tarih, edebiyat ve dil ile ilişkili bölümlerinde güçlü ekiplerimiz mevcut. Sosyal bilimlerde çok başarılı bir üniversite olduğunuzu gördüm. Ben de bir hukukçu, sosyal bilimci olarak bunu çok önemsiyorum” diye konuştu. Rektör Kırışık, Orhun Değişim Programına dahil olmak üzere olduklarını belirerek, “Bu kapsamda da iş birliği içinde olmaktan memnun oluruz. Ortak projeler yapmayı çok önemsiyoruz. Güzel işler birlikte çalışınca ortaya çıkacaktır. Bu imzanın ardından oluşturduğumuz komisyonun da marifeti ile kayda değer çıktılar üretelim” dedi. 

İki üniversite arasındaki ilişkilerin artırılmasına yönelik yapılan görüşmede konuşan Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi Rektörü Gulchehra Rikhsieva, “Ziyaretiniz için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Biz daha önce enstitüydük fakat 2020’de üniversite olduk. 105 yıllık bir üniversiteyiz diyebilirim. Üniversitemizde 7 fakültede 14 Doğu Dilleri öğretiliyor. Dil ağırlıklı pek çok bölüm ve fakültemiz var. Uluslararası Gazetecilik Bölümümüz var. Tarih, siyaset, turizm gibi muhtelif fakültelerimiz, araştırma merkezlerimiz mevcut. Dünyada bir kısmı Türkiye’den olan 100’den fazla üniversite ile iş birliğimiz mevcut. Şimdi sizinle de bu iş birliğini başlatacağız. TİKA, TDK ile ilişkilerimiz oldu. Erasmus+, Orhun Değişim Programı gibi programlar kapsamında Türk üniversiteleri ile iş birliği ve değişim faaliyetleri yapıyoruz. Ziyaretinizden çık memnun oldum” ifadelerini kullandı. 

Ziyaret kapsamında iki üniversite arasında öğrenci hareketliliği, akademisyen değişim programları ve ortak araştırma projeleri konularında akademik iş birliğine dair protokol imzalandı. 

Görüşme karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.