Meslekî Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Karabük Öğretmenevi ve ASO'da düzenlenen toplantıya Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Cem Biçen katıldı. Toplantıda  KARDEMİR A.Ş. Temsilcisi M. Burcu Öztürk, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Genel Sekreteri Yıldıray Yıldırım, Müdürlüğümüz Yöneticileri ve Mesleki Teknik Okul Müdürleri de yer aldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş gerçekleştirdi.

İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat AKBAŞ yaptığı konuşmada  Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi ile mesleki teknik eğitim hedeflerinin yeniden belirlendiğini ifade etti.

Akbaş konuşmasının devamında; "Ülkemizin ekonomik kalkınmasında ve gençlerin istihdamının sağlanmasında büyük önem arz eden mesleki ve teknik eğitime atfedilen değer arttırılmıştır. Bu doğrultuda; iş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslek ve alanlarda nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlayacak şekilde meslekî eğitimin kalitesini artırmak ve eğitim-istihdam-üretim bağlantısının sağlıklı bir zeminde yürütülmesini sağlamak temel amaç edinilmiştir. Bu doğrultuda İlimizde 18 mesleki ve teknik eğitim kurumunda öğrenim gören 3.876 öğrencinin, çağın gelişen teknolojilerine ayak uydurabilen, nitelikli ve gelişime açık bir birey o k yetiştirilmesi önemli önceliklerimizdendir. Bu kapsamda İlimizde Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi proje kapsamına alınarak sınavla öğrenci alan okul o k belirlenmiştir. Ayrıca Karabük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Prof. Dr. Süheyl Ünver Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi"ne dâhil edilmiştir." dedi.

"Mesleki Eğitim Merkezleri Örgün Mesleki Ortaöğretim Kurumları O k Yeniden Yapılandırıldı"

İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş konuşmasının devamında Mesleki Eğitim merkezlerinin yeniden yapılandırıldığına değindi. Akbaş 2023 Eğitim Vizyon Belgesi hedefleri doğrultusunda öğrencilerin eğitim aldığı işletmelere yönelik teşvik ve devlet desteği sağlandığını da ifade etti.

Akbaş; " Mesleki eğitim merkezleri ile işletmeler arasında var olan güçlü bağın daha da geliştirilmesi, işletmelerin gün geçtikçe artan kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması, işletmelerin mesleki eğitimle ilgili devlet teşviklerinden daha fazla yararlanmalarının sağlanması, 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde bulunan Mesleki ve Teknik Eğitime yönelik hedeflerimizin gerçekleşmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi toplantımızın ilimizde mesleki eğitim hedeflerimize ulaşmamıza, sektörle ve işletmelerle daha etkin işbirliği ortamı oluşturmamıza, eğitim - istihdam - üretim ilişkisinin güçlendirilmesine katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. " ifadelerine yer verdi.

"Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitime Büyük Önem Veriyor"

Milli Eğitim Bakanlığı İş Yeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman AKGÜL ise konuşmasında, "Millî Eğitim Bakanlığının mesleki eğitime büyük önem verdiğini belirtti. Akgül bu kapsamda çok önemli çalışmaların hayata geçirildiğini vurguladı.

Akgül konuşmasının ilk bölümünde; "2023 Eğitim Vizyonu ile başlattığımız hedef ve eylemleri gerçekleştirmek üzere son 3 yıldır büyük bir gayretle çalışmalarımızı tamamladık. Bunun da meyvelerini almaya başladık. İşgücüne, çalışan ve gençlerimize büyük avantajlar sağlayan bu çalışmaları anlatmak ve faydalanıcı sayısını arttırmak üzere illerimizde siz değerli iş ve meslek insanları ile toplantılar yapmak ve birebir görüşmelerde bulunmak üzere sahaya çıktık." dedi.

"Mesleki Eğitim Alanının Güçlenmesi 2023 Eğitim Vizyonu'nun En Önemli Hedefleri Arasında Yer Almaktadır"

Süleyman Akgül konuşmasının devamında Mesleki Eğitim alanının  güçlenmesi 2023 Eğitim Vizyonu'nun önemli hedefler arasında yer aldığına dikkat çekti. Bu kapsamda çalışmalar gerçekleştirildiğinin altını çizen Akgül mesleğin uygulanarak öğrenilmesine büyük önem verildiğini vurguladı.

Akgül konuşmasının devamında; " Bu kapsamda mesleki eğitim merkezlerinin altyapısının güçlendirilmesine ve mesleğin uygulayarak öğrenilmesi konusuna büyük önem verilmektedir. Öğrencilerimizin özlük hakları, diplomalar işletmelere teşvik gibi kısa, orta ve uzun vadede ülkemizin istihdam sorununa çözüm olacak ve üretimden sanayiye yansımalarını her alanda göreceğimiz birçok yenilikler gerçekleştirdik.

Mesleki Eğitim alanında gerçekleştirdiğimiz yenilikleri Meslekî Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) ile tüm Türkiye genelinde tanıtmak amacıyla bugünde Karabük'e misafir olduk. Projemizin paydaşları; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, UNICEF ve LO ile bakanlık o k bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ali kültürümüzde önemli bir yere sahip olan ahilik sistemi bu çalışmada en önemli çıkış noktamızdır. Biz de tüm kurgumuzu bu şekilde yaparak yeni çıraklık sistemi diyebileceğimiz bir sistemi ve bu kapsamda METYAP'ı oluşturduk. İnşallah, bu toplantımız Karabük ilimiz ve tüm mesleki eğitim camiamız için hayır vesile olur." dedi.

Daire Başkanı Süleyman AKGÜL'ün konuşmasının ardından Uzman Öğretmen Okan DOĞAN tarafından Mesleki Eğitim Merkezleri ve yeni düzenlemelere ilişkin sunum gerçekleştirdi.