Karabük’te Covid-19 salgını pandemi süreciyle ilgili bilgilendirme yapıldı. Karabük Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yeni tip koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında yürütülen çalışmalar aktarıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde Covid- 19 salgını başlar başlamaz bizde ilimizde yatlı o k hizmet veren kuruluşlarımızda çok hızlı kararlar aldık. Salgının kuruluşlarımızda görülmesine engellemeye çalıştık. Çok şükür bugüne kadar da hiçbir kuruluşumuzda pozitif bir vakaya rastlanamadı” dedi. Pandemi sürecinde yapılan çalışmaları değerlendiren Sökmen şunları kaydetti: “Pandemi süreci başlayınca bizlerde huzurevimiz, çocuk evleri sitelerimiz, çocuk evlerimiz ile özel bakım merkezlerine ziyaretçi yasağı koyduk. Salgının yayılma göstermesi üzerine tüm kuruluşlarımıza giriş çıkış yasağı koyduk. Özellikle 110 yaşlımızın yaşadığı huzurevimizde 14 günlük vardiya sistemine geçtik. Bu arada çalışan fedakâr çalışanlarımız 14 günlük vardiyaya girmeden önce İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından teste tabi tutuluyorlar. Gene vardiyadan çıkan personelde aynı şekilde teste tabi tutuluyorlar. Hem yaşlılarımızın hem de çalışanlarımızın bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmelerini sağlamaktayız.

Engelsiz Yaşam Merkezi İzolasyon Kuruluşu Oldu

Sökmen, açıklamasının devamında ise Yazıköy’ de ki Engelsiz Yaşam Merkezinin bu süreçte izolasyon kuruluşu o k düzenlediklerini belirterek; “Kuruluşlarımız için hayati önem taşıyan başka bir uygulamamız ise Yazıköy’ de inşaatı bitip tefrişi yapılan ve hizmete açmayı planladığımız Engelsiz Yaşam Merkezini bu süreçte izolasyon kuruluşu o k düzenledik. Huzurevimizden bir yaşlımız herhangi bir sebeple hastaneye gidecek olursa hastanedeki tedavi sürecinden sonra yaşlılarımızın direkt huzurevimize almayıp Yazıköy’ deki Engelsiz Yaşam Merkezinde 14 günlük karantinaya tabi tutup daha sonra huzurevine alıyoruz. Yine Kadın Konuk Evimize, Çocuk Kuruluşlarımıza kolluk tarafından getirilenler direkt kuruluş alınmayıp Yazıköy’ de 14 günlük karantina sonrası, ilgili kuruluş almaktayız” ifadelerini kullandı.

Psikososyal Destek Hizmeti

Salgın sürecinde vatandaş psikolojik destekte verildiğini kaydeden Sökmen, şu ifadeleri kullandı: “Yine bu süreçte 65 yaş üstü büyüklerimiz ile ihtiyaç duyulan şekilde kurum psikologları tarafından Psikososyal Destek Hizmeti verilmektedir. Buna güne kadar 359 kişiye telefon ile psikososyal destek hizmeti verilmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizdeki bütün Şehit aileleri ile gazilerimiz devamlı suretle irtibatlı olmuşlardır. Anneler Günü Münasebeti ile ilimizdeki 38 Şehit annesi ve 9 şehit eşi olmak üzere 47 ailemiz hanelerinde ziyaret edilmiştir.

Sosyal Ekonomik Destek Projesi

İl Müdürlüğünün bir diğer hizmetli olan Sosyal Ekonomik Destek (SED) Projesine de değinen Sökmen; “Mart 2020 ayında 539 çocuk adına, 505.354.89.25 TL SED hizmeti ödemesi yapıldı. Nisan 2020 Ayında 570 çocuk adına, 545.039.61 TL SED hizmeti ödemesi yapıldı. Mayıs 2020 ayında 660 çocuk adına, 669.893.49 TL SED hizmeti ödemesi yapıldı. Evde engelli ve yaşlısına bakan verdiğimiz Evde Engelli Bakım Hizmeti bu süreçte; Mart 2020 ayında 1361 engelli adına, 1.972.359.10 TL Evde Engelli Bakım Hizmeti ödemesi gerçekleştirildi. Nisan 2020 ayında 1393 engelli adına, 2.018.368.28 TL Evde Engelli Bakım Hizmeti ödemesi gerçekleştirildi. Mart ayından bu yana Evde Engelli Bakım Hizmeti için başvuru yapan ailelerin şartları hizmet modeline uygun olduğu takdirde, sosyal inceleme gerçekleştirilmeksizin başvuruları onaylanarak hizmet verilmeye devam edildi. Mart 2020 ayından bu yana 340 adet doğum başvurusu için başvurular kabul edildi. Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL yardım yapıldı. 3 ve daha sonraki sayıda çocuk sahibi olanlar için 600 TL tek seferlik yardımlar yapıldı.