Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararının ardından birçok vatandaş sıfır araç fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini merak ediyor.  Resmi Gazete'de yayınlanan ÖTV kararının ardından vatandaşlar oto galericilere indirimli sıfır araç almak için gitse de birçoğu eli boş döndü. Konu ile ilgili haber merkezimize açıklamalarda bulunan otomotiv sektörünün öncü isimlerinden İrfan Topçu alınan kararla ÖTV'nin düzenlenmediğini sadece bazı araçların fiyatlarında düşüş olduğunu ifade etti.  Karabük'te yıllardır Otomotiv sektöründe başarılı bir şekilde hizmet veren İrfan Topçu Cumhurbaşkanlığının 4373 numaralı Özel Tüketim Vergisi'ni içeren kararla ilgili açıklamalarda bulundu. Hatırlanacağı üzere 13 Ağustos Cuma günü Resmi Gazete karar yayınlanmış ve Karabük Derin Haber o k söz konusu düzenlemeyi sektörün öncülerinden olan İrfan Topçu'nun görüşleri ile birlikte gündeme almıştık.

"Tüm Sıfır Araç İndirim Gelmedi"

Resmi Gazete 'de yayınlanan ilanın ardından vatandaşlar sıfır araç indirim geldiğini ve ikinci elde de düşüş yaşanacağını bekliyor. Konuyla ilgili haber merkezimize bir açıklama daha yapan İrfan Topçu ikinci el araçlarda indirim yaşanmayacağını ifade etti. İrfan Topçu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; ÖTV düzenlemedi sadece ve sadece sıfır fiyatı 300 ile 340 civarı olan 1.6 motor araç geldi. Bu fiyat diliminin altında yada üstünde kalan araç gelmedi. Fakat insanlarımızda şöyle bir düşünce var; tüm sıfır araç indirim geldi ikinci el de düşecek. Hayır kesinlikle böle bir şey yok. 2 yada 3 markanın söylediğim dilimde olan araç segmentlerine indirim geldi.

"İkinci El Yine Periyodik O k Yükselişe Geçer"

Zaten bu araçlar bu bayilerde üretimi çok az olan araçlardı ve indirim geldiği gün tüm araçlar ya bayi çalışanları ya bayilerin yakınları tarafından yada ortaklaşa çalıştıkları büyük 2. El firmaları tarafından tüketildi. Piyasa bunu anlayıp algılayana kadar 2. Elde 15 20 gün süreyle iş olmaz. Daha sonrasındaki aylarda piyasanın isteğini karşılayacak derecede şuan olduğu gibi sıfır araç bulunmaz ise ikinci yine periyodik o k yükselişe geçer.

"Sıfır Araç Satışı Yapan Firmalar Denetlenmeli"

İkinci el sektörü için 2018 bugüne kadar çıkardığı kanunları bir türlü yasalaştıramayan yetkili merciler umarım sıfır araç firmalarına gerekli satış denetlemelerini yaparlar. Çünkü bu indirim gelen araç geçmişte olduğu gibi yok satan, karaborsa satan yada araç var ama 5 bin liralık aksesuar ekleyip fiyatını 20 bin yukarı çekip alırsan böyle, dayatmasına çözüm olur.