Kardemir 2020 yılı olağan mali genel kurulunu bugün gerçekleştirecek. Aslında klasik o k her yıl rutin yapılan mali genel kurullardan bir tanesi gibi görünebilir. Yani Yönetim Kurulunun ortak geçen son bir yılın hesabını vermesi o k söylenebilir. Ancak bu genel kurulun çok ilginç bir özelliği var. 2017 yılında Kamil Güleç tarafından bağlı şirketler ile kendi şirketleri arasında yapılan hisse takası genel kurula sunulacak. Diğer yönetim kurulu üyelerinin haberi olmadan gizli saklı yapıldığı iddia edilen hisse takası çok eleştirilmişti. Kamu oyunda son iki yıldır genişçe yer alması sonrası Kardemir Yönetimi tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu. Bu hisse takası ile Kamil Güleç zaten az olan B gurubu hisselerinin ciddi bir miktarını blok o k kendi bünyesine geçirmişti. Böylece tüzük gereği çıkardığı 2 yönetim kurulu üyeliğini garantiye almaya çalıştığı yorumları yapılmıştı. Ancak yapılan bu takasın bir de Kardemir’e ve bağlı şirketlere maliyeti olduğu ortaya konuldu. Milyonlarca liralık zararlar olduğuna ilişkin raporlardan bahsedildi. İşte o raporlar ilk defa hissedarların söz söylediği Genel Kurulun gündemine alındı. Fiziki o k ya da internet ortamında katılan tüm hissedarlar bu hisse takası ve sonuçlarına ilişkin raporu detaylı şekilde dinleyecekler. Bir sonraki madde ise yönetim kurulu üyelerinin tek tek ibra edilmesi olacak.

HİSSEDARLAR NE KARAR VERECEK!

İBRA EDİLECEKLER Mİ?

Şimdiden gözler hissedarların iç denetim direktörlüğünün hazırladığı hisse takasını ve sonuçlarını dinledikten sonra verecekleri karar çevrildi. “Kamil Güleç bir şeyler yapmış ama, Olur böyle şeyler.” mi diyecekler, yoksa “sen biz de dahil tüm hissedarları zarara uğratmışsın.”  ”İbra etmeyelim de cezanı çek.” mi diyecekler. Hep birlikte göreceğiz. Tabi burada özellikle çok miktarda hissesi olan ve blok oy kullanacak hissedarlar belirleyici olacak.  Çok miktarda hissesi olan yurt dışı fonların Türkiye temsilcileri bu takası nasıl yorumlayacaklar! Genel kurul gündeminin ortaya çıkmasının ardından Kamil Güleç ve Çağrı Güleç’in ibra noktasında sıkıntı çekmemek için müthiş gayret gösterdikleri günlerdir kulislerde konuşuluyor. Bu fonların yetkililerine ulaşıp; “Aman ha yanlış olmasın.  Ben bu fabrikaya yıllarımı verdim. Ağabeyim. Bir hisse aldıysak, aynı değerde başka hisse verdik. Bizi yönetimden uzaklaştırmak istiyorlar. Destek olun.” Vs tarzda müthiş bir pres yapmaya gayret gösterdiklerini duyuyoruz. Hatta aynı presi yurt içinde elinde blok hisse olduğunu tahmin ettiklerine de yaptıkları kulaktan kulağa yayıldı. Hatta ileriye yönelik yönetim modellerini bile gündeme getirdikleri belirtiliyor. İbra oylamasında Kardemir Hissedarlarının Kamil Güleç’in sessiz hisse takasını görmezden mi geleceklerini, yoksa gereğinin yapılmasını mı isteyeceklerini hep birlikte göreceğiz. Yani ortaklar oluştuğu iddia edilen milyonlarca lira zararı sineye mi çekecekler yoksa zarara uğratan dan hesap mı soracaklar?

ETKİN AİLELER VE DOSTLARI

Bence burada bir konu daha netlik kazanacak. Tek tek ibra oylamasında Kamil Güleç ve Çağrı Güleç’i etkin aileler ibra edecek mi, etmeyecek mi? Yani, Yolbulanlar, Kroman, Kaptan, Mescier, Haddeciler Derneği Üyeleri, ne yönde oy kullanacak? Bir de yıllardır bu aileler ile birlikte hareket edenlerin tavırları ne olacak? Özellikle rahmetli Mutullah Yolbulan’ın sağlığında dizinin dibinden ayrılmayanların göstereceği tavır Verdiği akıl ve yol göstermelerle servet sahibi olanların vefası. Kapanan, Küçülen, Fasonculuğa düşenlerin tepkisi. Aslında bu seçimli genel kurul özellikle Karabük’te kimin nerede durduğunun da açık ortaya çıkacağı bir genel kurul olacak gibi görünüyor. GENEL KURUL ÇOK SONUÇLARA GEBE GİBİ GÖRÜNÜYOR