Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasında ekonomi, savunma, turizm gibi alanlarda ikili anlaşmalar yapılırken, üniversiteler arası protokoller de artarak devam ediyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Alfraganus Üniversitesi arasında yapılan iş birliği çerçevesinde Rehberlik ve Turizm İşletmeciliği ile Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümünden 6 Özbekistanlı öğrenci, KBÜ Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenlerinden teorik ve uygulamalı eğitim aldı. Düzenlenen üç haftalık eğitim programının ardından Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu'nda kapanış programı ve sertifika töreni düzenlendi. Programa, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bayram, Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

KBÜ Rektörü Kırışık, Türklerin Anadolu’ya geliş serüvenine bakıldığında ata yurdundan ana yurduna doğru bir ilerleyiş olduğunu belirtti.

Kırışık, "Orta Asya’daki Türk devletlerinin bulunduğu ortamlardan buralara gelerek kendimize yeni topraklar edinmek, yeni keşifler yapmak ve dünyaya medeniyetimizi tanıtmak maksadıyla önemli bir yürüyüş yaparak Anadolu coğrafyasına geldiğimizi ve bu bölgeleri yurt ettiğimizi görüyoruz. Bir arada bulunmak, birleşmek, bütünleşmek, ekonomik olarak bütünleşmek, eğitim olarak bütünleşmek, bilim olarak bütünleşmek konusunda da gereken bütün adımları inşallah atıyoruz, atacağız” dedi.
KBÜ Rektörü Kırışık, Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulmasının iş birliği ve kardeşliğin gelişmesi açısından çok önemli bir fırsat sunduğunu dile getirerek, “Öğrencilerimiz, üniversitemize geldiler, eğitim aldılar. Biz de Kırgızistan ve Özbekistan ziyaretimizde rektörlerimiz ile görüştük, güzel protokoller imzaladık, güzel anlaşmalar yaptık, iş birlikleri konusunda güzel bir zemin oluşturduk. İnşallah bunu Türk devletleriyle olan ilişkilerimizi üniversite olarak geliştireceğiz, ilerleteceğiz. Türk Devletleri Birliğine giden yolda inşallah hep birlikte gayret göstereceğiz, adım atacağız. Evet dilimiz bir, milletimiz bir, kültürümüz bir, aynı zamanda inşallah ekonomimiz de bir olmalı, ticaretimiz de bir olmalı, bilimimiz de bir olmalı, sanatımız da bir olmalı. Dolayısıyla bütün sahalarda birleşmeye, bütünleşmeye ve hep birlikte gelişmeye devam etmek istiyoruz. Bugün bir başlangıç olduğunu gördüğümüz bir program yaptık. Özbekistan’dan öğrencilerimiz geldi, burada eğitim aldılar. Bunu geliştirerek hem öğrenci hem akademisyen değişimleri hem bilimsel kültürel sanatsal ortak projeler yaparak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Özbekistanlı öğrenciler ülkelerinin kültürü ve turizmi hakkında sunum gerçekleştirdi. Program Rektör Kırışık’ın eğitim için Karabük Üniversitesine gelen öğrencilere sertifika vermesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.