• Tek Kullanımlık Bileklik Uygulaması izolasyon kurallarına uymayan vatandaşları ele veriyor.
Karabük Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 25 Ağustos tarihinden itibaren test sonuçları pozitif çıkan ve temaslılarının takibi için başlatılan “Tek Kullanımlık Bileklik Uygulaması” meyvesini veriyor. Tek kullanımlık bileklik uygulaması kapsamında 1600 kişi “kırmızı” ve “mavi” bileklikler ile takip ediliyor. Bu uygulama sayesinde, izolasyon kurallarını ihbar edenler hakkında artan ihbarlar sıfırlandı.

“Virüslüysen Kırmızı Temaslıysan Mavi Bileklik

Filyasyon ekibi tarafından takip edilen bileklik uygulaması, virüslü hastalarda ve virüslü hastalarla temasta bulunan vatandaşlarda uygulanıyor. Uygulama kapsamında test sonucu pozitif çıkan hasta kırmızı, onlarla temasta bulunan bireylere ise mavi bileklik takılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından Karabük’te uygulanmaya konulan “Tek Kullanımlık Bileklik Uygulaması”nın yakın zamanda ülkede yaygın hale getirilmesi bekleniyor.

Akıl Salgın Filmini Getirdi

Öte yandan Tek Kullanımlık Bileklik Uygulaması akıl salgın filmindeki bileklik uygulaması yapılan sahneyi getirdi. Salgının başlamasının ardından gündeme gelen filmin senaryosuna göre aşı yaptıranlar “güvenliyim” bilekliğini takıyordu.

“Hastalarımızın Çoğu Evde Takip Ediliyor”

Bileklik uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulunan Karabük İl Müdürü Ahmet Sarı; hastalığı hafif seyreden hastalarda ciddi artış olduğunu ifade etti. Bir çok hastanın evlerinde takip edildiğini belirten Sarı hastaneye yatış yapan hasta sayısının az olduğunu vurguladı. Karabük İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı,” Birçok hastanın evlerinde takip edildiğini ifade eden Sarı, "Hastaneye yatış sayısı oldukça az. Hastalarımızın çoğunluğunun evde takip ediliyor olması nedeniyle izolasyondaki vatandaş sayımız oldukça arttı. İzolasyondaki vatandaşlarımızı takip amacıyla hem filyasyon ekiplerimiz belli günlerde evlerinde ziyaret ediyor hem de kolluk kuvvetlerimiz onları evlerinde kontrol ediyor. Ancak kolluk kuvvetleri kontrolü yaptıktan sonra veya filyasyon ekiplerimiz evden ayrıldıktan sonra bazı vatandaşlarımızın sosyal hayata karıştıklarını, izolasyon kurallarını ihlal ettikleri yönünde bize ihbarlar gelmeye başladı. Bunun üzerine 'nasıl bir çalışma yapabiliriz?' diye düşündük. Arkadaşlarımızın önerisiyle hastanelerde kullandığımız tek kullanımlık hasta bilekliklerinin pozitif ve temaslı hastalarımıza takılmasına karar verdik" dedi.

Kolunda bileklik yoksa 3 bin 150 lira ceza kesilecek

Bu önerinin Karabük Valisi Fuat Gürel'e iletildiğini ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 25 Ağustos'ta düzenlenen toplantı ile karar altına alındığını aktaran Sarı, şunları kaydetti: " 1 Eylül itibari uygulama aldığımız bileklerden kırmızı renkli olanları pozitif hastalarımıza, mavi olan bileklikleri de temaslı hastalarımıza takmaya başladık. Bu bileklikler hastanemizde kullanılan bileklikler. Bu bilekliğinin özelliği tek kullanımlık olması. Bir kez hastanın bileğine taktığınızda tekrar açılması durumunda takılması mümkün değil. Hıfzıssıhha Kurulu kararımızda şunu belirttik; izolasyon süresi boyunca bu bileklik hastamızın veya temaslının bileğine takılı kalacak. Evine giden filyasyon ekipleri ya da kolluk kuvveleri hastamızın veya temaslının kolunda bunları görmeyecek olursa 3 bin 150 lira Hıfzıssıhha Kanununa göre cezai müeyyide uygulanacak." Diye ekledi. Bilekliklerin yırtılması veya kaza eseri kopması halinde bildirilmesi gerektiğini söyleyen Ahmet Sarı zarar gören bilekliklerin yenisinin verileceğini belirtti.

1600 Kişi de Bileklik Var

Uygulamaya 1 Eylül’de başladıklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı şuana kadar 1600 kişide bu bilekliklerden bulunduğunu beyan etti.  Uygulama sayesinde denetim ekiplerinde olum görüş aldıklarını söylen Sarı bileklik uygulamasının ülkeye örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.