Deva Partisi Karabük İl Başkanı Yusuf Aydın'ın yaklaşık 2 ay önce İl Başkanlığından istifa ettiği iddia edildi.

Mart 2024 yerel seçim takvimi hızla ilerlerken, siyasi partiler belediye başkan adaylarını netleştirmeye çalışıyor. Şu ana kadar MHP'li mevcut belediye başkanı Rafet Vergili'nin 4. kez adaylığı resmen açıklandı. Seçimleri kazanma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülen AK Parti, CHP ve Yeniden Refah Partisi ise henüz aday tespit aşamasına devam ediyor.

Karabük Derin Haber olarak birkaç kez CHP'nin Karabük'te, Ankara ve Mansur Yavaş formülünü dile getirmiştik. Seçimleri kazanabilmeleri için böyle bir formülün tartışıldığını okurlarımıza duyurmuştuk. Geçen süreçte bu noktada birkaç isimde kulislerde dile getirilmeye başlanmıştı.

Bu isimlerden halen Deva Partisi'nin Karabük İl Başkanı olarak bilinen Yusuf Aydın ismi öne çıkmaya başladı. Aydın ismi ile birlikte acaba Millet İttifakı Karabük'te Deva Partili Yusuf Aydın'ın adaylığı etrafında mı birleşilecek diye sorgulanıyordu.

Karabük Derin Haber olarak Yusuf Aydın ile yaptığımız görüşmede, Kasım 2023 ayı sonu itibarı ile Deva Partisi Karabük İl Başkanlığı'ndan istifa ettiğini belirtti. Geçen bir buçuk aylık süreçte kamuoyuna bu bilginin neden açıklanmadığı, ya da neden gizlendiği ise bundan sonra ciddi şekilde sorgulanacağa benziyor.

Bilindiği gibi Yüksek Seçim Kurulu Mart 2024 yerel seçimleri ile ilgili yayınladığı genelgede, belediye başkan adayı olmak isteyen siyasi parti il başkanı ve yöneticilerinin 1 Aralık 2023 tarihine kadar istifa etmesi gerektiğini bildirmişti.

Yine siyasi partiler kanununun ilgili maddeleri istifa eden siyasi parti il başkanı ile ilgili 15 gün içerisinde Valiliklere bildirimde bulunulması gerektiği ve bu istifanın valilikler üzerinden Yargıtay'a gönderilmesi gerektiği mevzuat ve yasal zorunluluk olarak ortaya konuluyor.

Deva Partili Yusuf Aydın'ın bir buçuk ay önce istifa ettiği şeklindeki bilgi ile beraber bu prosedürlerin yerine getirilip getirilmediği, belediye başkan adayı olup olamayacağı bugünden itibaren hukuki ve siyasi olarak ciddi şekilde tartışılacağa benziyor.