UNESCO’nun listesinde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kurumaya yüz tutmuş olan 350 yıllık ağaç kimyasallarla heykele dönüştürülüp sergilenmeye başladı.

KURUYAN AĞAÇ İÇİN HEYKEL RESTORASYONU YAPILDI

Safranbolu ilçesinde 362 yıllık tarihi Köprülü Mehmet Paşa Cami'nin içerisinde bulunan çınar ağaçlarından biri 2018 yılında çevre düzenlemesi yapıldığı sırada kökünün kesilmesi nedeniyle kurumaya başlamıştı.

Kurumaya başlamasının ardından, yapılan tüm müdahalelere rağmen başarılı sonuç elde edilememişti. Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı kimyasallarla 350 yıllık ağacı koruma altına alarak heykele dönüştürdü.

ŞEFİK DİZDAR, ÇALIŞMA HAKKINDA GAZETECİLERİ BİLGİLENDİRDİ

Kuruma hikayesini yer aldığı asırlık ağacın önüne 'Ağıt' isimli bilgilendirme tabelası asıldı. Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar gazetecilere açıklama yaptı. Cami avlusunda yapılan çalışma sırasında ağacın kökünün kesildiğini belirten Dizdar,

Bu ağaç kuruduğunda bizler büyük acılar hissettik. Bu ağacın yetişmesi için 350 yıl geçmesi gerekir. Daha sonra bu ağacı, heykel haline getirelim istedik. Dallarını kestik ve onardık. Birtakım kimyasallar ile çürümesini önledik. Bakımını sürekli yaptıracağız. Üzerine ağıt da yazdık. Belki de Türkiye'de ilk defa kurumuş ağacı yerinde heykel haline getirmeyi tasarladık ve yaptık. Tarihi yapıların korunması konusunda çalışanlara örnek olması için sunuyoruz.