Diyanet, bu yılki fitre miktarını 40 TL o k belirledi. Bu miktar belirlenirken bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alındığı açıklandı. Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında gerçekleşen toplantıda, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı 40 TL o k belirlendi. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı' tarafından alınan karar sonrasında açıklama yapıldı. Yapılan açıklama şöyle "Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) TL o k belirlenmiştir. Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye o k da verebilir. Bu miktar, nakdi o k verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni o k da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır."Din İşleri Yüksek Kurulu, 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 28 TL o k belirlenmişti. Yine geçtiğimiz yıl bakacak olursak 2017 yılında  16 lira olan fitre miktarı, 2018 yılında 19 lira, 2019 yılında 23 lira o k belirlenmiş.

Fitre Kimlere Verilmez?

Hanefilere göre fitre aşağıda belirtilen kişilere verilmez.

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük baba , b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuk , c) Eşine, d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye, e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228). Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223). Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Fitre Ne Zaman Verilir?

  • Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası Ramazan Bayramı’nın birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.
  • Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).