Karabük’ün Yenice ilçesine bağlı Değirmenyanı köyünde geçtiğimiz günlerde meydana gelen heyelan riski bir çok konuta zarar vermişti. Yaşanan heyelan sonrası ise vatandaşlar yetkililerin himayesinde güvenli bölgeye alınarak geçici konut yerleştirildi. Geçtiğimiz günlerde ,Karabük’ün Yenice ilçesine bağlı Yortan Belediye Başkanı Ali Şık, heyelan nedeniyle zor durumda olan afetzedelere yönelik yapılmak istenen afet evleri için de destek beklediğini ifade etmişti. Özellikle burada yaşayan insanların yaşlı olduklarını ve yaşamlarını kolaylaştırmak adına modern çağa uygun konutlar istediklerini dile getiriyorlar şeklinde konuşmuştu. Yenice’de, vatandaşların kalıcı konut yerleştirilmesi için zemin etütlerinin yapıldığı ve çalışmaların başladığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre heyelanın yaşandığı Yenice bölgesinde, afet konutları ile ilgili etüt çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. Burada yaşayan vatandaşların gösterdiği yerler olduğu, ancak yetkililerin bu gösterilen yerleri onaylayıp onaylamayacağının kesin olmadığı söyleniyor. Geçim kaynağını tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar ise kendilerine uygun o k nitelendirdikleri Alagözler İlkokulunun bulunduğu mevkiiyi işaret ediyorlar. Yerleşkelerinin ne kadar düz ve merkezi bir yer olursa gelecekle ilgili o kadar uzun vadeli bir afet konutu olacağını düşünüyorlar.

BİLGİLERE GÖRE BİR KAÇ TANE KÖY RİSK ALTINDA

Alınan bilgilere göre, Yenice’nin sadece Değirmenyanı köyü değil, birkaç tane köy ciddi şekilde heyelan riski ile karşı karşıya ve zaman zaman toprak kaymaları oluşmaya başladı. Yenice’de ilçesine bağlı o k sadece Değirmenyanı değil, Yortan bölgesinin de heyelan riski ile karşı karşıya olduğu öğrenildi. Bu nedenle Yenice’ye yapılan afet evleri uzun vadeli o k düşünülmesi gerektiği ifade ediliyor. “Şu an yapılan afet evleri gelecekle ilgili olmalı. Sadece Değirmenyanı’nda oldu diye Değirmenyanı’nın bir kısmına afet evleri yapılmamalı.” Şeklinde yorumlanıyor. Ayrıca Yortan beldesinin merkezi bir yer olduğu ve konutların buraya yapılmasına sıcak bakıldığı da öğrenildi. Alınan bilgilere göre, belediye hizmetlerinden de faydalanabilmeleri açısından Afet konutunun yapılacağı yerin mahalle olması talep ediliyor. İlçeye ilerleyen zamanlarda getirilmesi düşünülen doğalgazdan faydalanacağını, buna benzer modern çağda ihtiyaç olan her hizmetten vatandaşların faydalanmak istediği ve hizmetlere daha kolay ulaşacağı söyleniyor. Yine buna bağlı o k afet konutunun köye yapmanın bir anlamının olmadığı ifade ediliyor. Heyelan bölgesindeki vatandaşların kendi aralarında Çengeller tarlasından söz edildiği de alınan bilgiler arasında. " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"> Etüt yapan bu  fikrin sunulması, bununla birlikte  AFAD, belediye gibi etüt yapacak olan tüzel kuruluşların bir araya gelerek üç dört yerin üstünde durulup tercihlerini buna göre yapmaları gerektiği düşünülüyor. Alınan bilgilere göre Yenice bölgesinde; Değirmenyanı, Nodullar, Derebaşı, Şirinköy ve çevresi,  bir çok yer hareket ediyor. Bu da Yenice’nin toprağının heyelana uygun olmasından kaynaklandığı ve bunun dışında bu yıl yağan yoğun kar yağışı nedeniyle toprağın suya doyduğu söyleniyor. Bir de Yenice’nin  coğrafi yapısına bağlı o k toprağının altından her yerden su çıkıyor olmasının buna sebep olduğu düşünülüyor. Kar dolayısı ile üstü ve altı da suya doyan toprakta heyelan kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.

KONUTLAR YAPILIRKEN UZUN VADELİ DÜŞÜNÜLMELİ

Yenice’de ikamet eden vatandaşlar “Nasıl ki deprem Türkiye’nin yüzleşeceği bir konu, heyelan da özellikle Yenice’nin ne kadar tedbir alınırsa alınsın yüzleşeceği bir konu. Burada yapılacak tek bir şey var yüksek yerlerden kayan topraklardan uzak durmak lazım. Daha merkezi ve düz yerlere ev yapmak lazım. Uzun vadeli düşünmek lazım bugün değirmenyanında oluyor, yarın bir gün başka bir yerde olacak .” şeklinde düşüncelerini ifade ederek uzun vadeli çalışmalar yapılması gerektiği yönünde düşünüyorlar. Modern çağda olunduğu ve yapılacak konut vatandaşın doğalgazın gelebileceği, oraya soba götürme şanslarının olmayacağı, bazı şeylerin kentsel ve uzun vadeli düşünülmesi gerektiği vurgulanıyor. Devletin bütçesinden çıkacak olan her kuruşun iyi hesap edilmesi gerektiği ve  en az 14-16 ailenin ikamet ettirileceği bir yer de yeni bir yaşam alanı oluşturuluyorsa bütün ihtiyaçların giderileceği bir yer olması lazım diye düşünülüyor. Konutlar yapılırken sadece önümüzdeki yılın düşünülmemesi gerektiği,  son on yılın düşünülmesi gerektiği ifade edilirken, yapılacak olan konutların geniş bir araziye yapılması gerektiği de vurgulanıyor. Bunun içinde en güzel yerlerin Yortan’da mesire alanının yerinin değiştirilip buraya inşa edilebileceği ve buranın arazisinin de uygun olduğu ileri sürülüyor. Yenicenin toprakları heyelani bölge olduğu ve Yortan’a afet konutları yapılsın oraya kamulaştırma yapılsın ilerde bir şey olduğu zaman nereye yapalım diye arazi aramayalım şeklinde görüşler sunuluyor. Yeni afet konutlarının heyecan yarattığı ve  beldenin çehresinin de böylelikle değişeceği düşünülüyor.