Yapıldı, yapılıyor, ertelendi, bağımsız üyeler kim olacak, usulsüz hisse virmanları, tartışmaları ile devam eden, yaklaşık 3 aylık sürecin ardından Kardemir Genel Kurulu tamamlandı. Genel Kurul sonrası yönetim kurulu şu isimlerden oluştu;

A Grubu Üyeleri; Mustafa Yolbulan, Talat Yılmaz, Burak Yolbulan, Atilla Tamer Alptekin

B Grubu Üyeleri; Kamil Güleç,  Çağrı Güleç

D Grubu Üyeleri; Murat Yolbulan

Bağımsız Üyeler; Şamil Ayrım, Ömer Faruk Öz, Mehmet Erdoğan ve Bülent Gedikli

PERDE ARKASINDA YAŞANANLAR

Öncesinde bu kadar tartışmaların yaşandığı bir genel kurulun haberini sadece şu isimler seçildi şeklinde vermeyi, okurlarımıza saygımız ve gazetecilik anlayışımız gereği geç saatlere kadar beklettik. Mümkün olduğunda genel kurula katılanlardan bilgiler almaya, genel kurul sürecinde yaşananları en detayına kadar öğrenmeye gayret gösterdik. Birçok kişi ile görüştük. İsmi geçenler edindiğimiz bilgilerin, duyum ve iddiaların yanlışlığı konusunda açıklama yapmak isterse bunları da şimdiden yayınlayacağımızı taahhüt ediyoruz. Gelelim Yaşanan !

GENEL KURUL ÖNCESİ

Genel Kurula kısa bir süre kala Karabük Milletvekilleri Mehmet Ali Şahin ve Burhanettin Uysal’ın “biz genel kurula karışmayız. Hissedarların talebi, Kanun ve ticari teamüllere göre baımsızlar haricindeki yönetim kurulunun 7 üyesi belirlenmeli” mealinde sözler söylediği çeşitli çevrelerde konuşuldu.

GENEL KURULDAN BİR GÜN ÖNCE

Genel kurula bir gün kala Haddeciler derneği eski başkanı Murat Orhan, Mehmet Mescier’e destek olmak maksadıyla B gurubundan aday olacağını ilan etmiş ve basında yer almıştı.

GENEL KURUL ÖNCESİ AKŞAM

Murat Orhan’ın elbette ki böyle bir açıklamayı Mehmet Mescier’in aday olduğunu bilmeden ve görüşmeden yaptığını kimse söyleyemez.  Ancak her ne olduysa Mehmet Mescier bugünkü genel kurulda aday olmadı. Bu konuda edindiğimiz bilgilere göre, Sayın Mescier’in Ak Parti Karabük İl Yönetiminde de olmasının partiye  sıkıntı verebileceği düşüncesi ve gerekçesi ile İl Başkanı İsmail Altınöz’ün kendisini arayarak aday olmamasını istedi. Başkan Altınöz’ün bu konuyu Karabük Milletvekilleri Mehmet Ali Şahin ve Burhanettin Uysal ile Mehmet Mescier’i aramadan önce görüşüp görüşmediği konusunda tam bir açıklama yok. Ancak görüştüğü yönündeki düşünceler ağırlıkta. Bir başka Mescier’in aday olması konusunda herhangi bir sakınca görülmediği konusunda ki bilgi de bizlere ulaştı.

GENEL KURUL SABAHI

Genel kurulun sabah erken saatlerine bağımsız yönetim kurulu üyesi adayı Ömer Faruk Öz’ün sözlerinin damga vurduğu genel kurula katılan çoğu kimse tarafından konuşuluyor. İddia göre bağımsız Aday Öz, “Gelmeden önce Sayın Başbakan ile görüştüm. Mevcut yapının devam etmesini istiyor. B gurubundan karşı aday çıkarılmayacak. Divan başkanı ben olacağım” şeklinde ya da bu mealde  sözleri ilgili kişi ve taraf söyledi.

Bu sözler üzerine ciddi bir tartışma başladı. Çünkü Mehmet Mescier Bayram Demir ve Murat Orhan üçlüsü, Güleç gurubunun adayları karşısında B gurubundan aday gösterilecekti. Bu yüzden süren tartışmalar, görüşmeler uzunca süre sürdü. Saat 10:00 da başlaması gereken adayların belirlendiği sabah oturumu ancak 12:30 civarında yapılabildi.

B GURUBUNDA GÜLEÇLER VE MURAT ORHAN ADAY OLDU

Yaşanan görüşme ve tartışmaların ardından B gurubu aday belirleme oturumunda sadece Güleç Gurubunun adayları ile Murat Orhan tek başına aday oldu. Yapılan seçimde yaklaşık 55 milyon lot civarı oy ile Güleç gurubu isimleri aday o k belirlendi. Yolbulan ve Yücel gurubu oy kullanmadı. Murat Orhan adayların belirlenmesi sonrası, virman tartışmalarına konu Karçel ve Kardökmak’tan Çağ Çelik şirketine aktarılan B gurubu oyları ile ilgili şerh koydu. Zaten bu konuda adaylık açıklamasında savcılığı göreve çağırmıştı. Bir diğer şerh ise hissedarlardan Mahir Sevinç’ten geldi. Bu arada Çağrı Güleç’in Murat Orhan’a şerh koymaması yönünde hem öğleden önceki oturumda, hem de öğleden sonraki oturumda rica ve talepte bulunduğu ancak Murat Orhan’ın “ben doğru bildiğimi yaparım ve doğru bildiğimden şaşmam” dediği bilgisi de bizlere ulaştı.

ÖĞLEDEN SONRAKİ BÖLÜM

Öğleden sonraki bölümde divan başkanı bağımsız yönetim kurulu üyesi adayı Ömer Faruk Öz oldu. Aday belirlemelerin geç te olsa tamamlanmasının ardından öğleden sonra genel kurula katılan tüm hissedarlar ve yönetim kurulu üyesi adayları üzerinden oylamaya geçildi. A ve D gurubu adayları söylenildiğine göre yaklaşık 300 milyon lot civarı oyla genel kurulda seçildi. B gurubu oylamasında ise yine yaklaşık 55 milyon lot oylama ile Kamil Güleç ve Çağrı Güleç yönetim kurulu üyesi seçildi. Yolbulan ve Yücel gurubu oy kullanmamayı tercih etti. Murat Orhan ikinci bölümde de geniş bir izahat ile ilk bölümde ki şerhini tekrar koydu. Hissedarlardan Mahir Sevinç’te şerh koydu.

BÜLENT GEDİKLİ KATILMADI

Bağımsız yönetim kurulu üyesi adayı Bülent Gedikli genel kurula katılmadı. Bu konuda edindiğimiz bilgi sağlık problemleri nedeniyle katılamadığı yönünde.

DİVAN BAŞKANI ÖZ’ÜN KAPANIŞ KONUŞMASI

Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi seçilen divan başkanı Ömer Faruk Öz, bağımsız üyeler o k Güleç, Yücel ve Yolbulan ailelerine eşit mesafede olacaklarını, Kardemir’in çok daha iyi nokta gelmeleri yönünde bir kapanış konuşması yaptı.

YÖNETİM KURULU TOPLANMADI

Genel Kurul sonrası yönetim kurulu toplanmadı. Daha sonra toplanılmaya karar verildi. Bu yüzden Yönetim Kurul Başkanı Kim oldu, kimlere yetki verildi? Soruları cevapsız kaldı.

ŞİKAYETLER NE OLDU?

Genel Kurul öncesinde Karçel ve Kardökmak’ın yaklaşık 28 milyon lot B gurubu hissesinin usulsüz ve hukuka uygun olmayan şekilde Güleçlere ait çağ çelik şirketine aktarıldığına ve kullanılmaması için bloke konulmasına ilişkin Karabük Ticaret İl Müdürlüğü ve SPK’ya yapılan müracaat ile ilgili hiçbir ses seda çıkmadı. Ne genel kurula katılan SPK yetkili-yetkilileri, ne Karabük Ticaret İl Müdürlüğü Yetkilileri, ne de divan başkanı Ömer Faruk Öz hiçbir açıklama yapmadılar.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Genel kurul öncesi ve bugünkü genel kurulda yaşananların ardından şimdi ne olacak sorusu sorulmaya başlandı. Yasal kısmı ile ilgili bilgimiz olmamakla birlikte söylenenlere göre bağımsız yönetim kurulu üyeleri, Yönetim Kurulu Başkanı ve diğer yetki verilecek yönetim kurulu üyelerinin seçimlerinde oy kullanamıyorlar. Eğer yasal doğru bu ise, o zaman Mustafa Yolbulan’ın Yönetim Kurul Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.  Ancak burada bağımsız yönetim kurulu üyelerin tavrının ne olacağını ilk yönetim kurulu sonrası göreceğiz.

AKILLARDA KALAN SORULAR?

Sayın Başbakan Binali Yıldırım, Genel Kurul'un hemen öncesi Güleç, Yolbulan ve Yücel ailelerinden oluşan yapı devam etsin diye tekraren söyledi mi?

Kendisine tartışma konu hisse virmanı konusu aktarıldı mı ve bilgilendirildi mi?

Bir lider o k her zaman takdir ettiğim, milyonlarca insan gibi benim de Reis kabul ettiğim Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan yaşanan süreç konusunda ne kadar bilgilendirildi?

SİYASİ SONUÇLARI

Bunca tartışmaların, ortaya konulan virman hisse dilekçe, şikayet ve inceleme talepleriyle yapılan genel kurul, mevcut yapı ısrarı ve bağımsız o k seçilen eski Ak Parti milletvekillerinden oluşan yönetim kurulu seçiminin elbette ki Karabük’te ciddi siyasi sonuçları olacaktır. Buradan hem Karabük halkı, hem siyaset platformundaki politikacılar çıkarımda bulunacaklardır. Hep birlikte zaman içerisinde bunu görüp yaşayacağız.

Yazımızın sonunda tekrar hatırlatıyoruz ki, yaşanan genel kurul süreci ile ilgili yazdığımız duyum, bilgi, iddia ve sözler konusunda herhangi bir açıklama yapılmak istenir ise elbette ki sütunlarımız açıktır.