İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine "Market Tedbirleri" konulu genelge gönderdi. Genelge kapsamında marketlerde temel ihtiyaçlar dışında ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda ülke genelinde yaklaşık 3 haftalık tam kapanma kararı alınmıştı. Alınan kararlar kapsamında birçok işyeri kapanmış, bakkal ve marketlerin ise saat 17:00'a kadar açık olacağı ifade edilmişti. Yasakların başlamasının ardından marketlerde oluşan yoğunluk ve satılan ürünler ülke de tartışması konusu olmuştu. Özellikle kısıtlama nedeni ile dükkanını kapatmak durumunda kalan esnaf kendi sattığı ürünlerin market raflarında satışa devam ettiğini görünce isyan etmişti. Bununla beraber tam kapanma süreci marketlerde oluşan kalabalık ve çarşıda gözlemlenen hareketlilik nedeni ile sosyal medya da #bunasılkapanmaki hashtagı ile gündem olmuştu. Yaşanan tartışmaların ardından İçişleri Bakanlığı marketlerde yaşanan yoğunluğu azaltmak ve esnafa yapılan haksızlığın önüne geçebilmek için ilgili bakanlık ve kuruluşlarla görüştükten sonra yeni tedbirler a k bir genelge yayınladı. Genelge de yayınlanan tedbirler 7 Mayıs Cuma gününden sonra uygulanacak.

Genelge Kapsamında Uygulanacak Olan Kararlar İse Şu Şekilde;

  • Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşlarımızın zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.
  • Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.
  • Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

"Yayınlanan Market Genelgesi de Sosyal Medya da Gündem Oldu"

Yayınlanan genelgenin ardından birçok sosyal medya kullanıcısı yeni getirilen kısıtlama da tepki gösterdi. Alınan kararları eleştiren sosyal medya kullanıcıları getirilen tedbirlerin koronavirüs sürecinde etkili olmayacağını düşünüyor.