Pandemi nedeni ile uzaktan eğitime devam eden Karabük Üniversitesi (KBÜ) son günlerde online derste söylenen peçe ve kılık kıyafet iddiaları ile sosyal medya da gündem oldu.  Karabük Üniversitesi  Dr. Öğr. Üyesi Devrim Ümit’in peçe ve çarşaf hakkında sarf ettiği sözler sosyal medyada tepkiyle karşılandı. Ümit, online ders sırasında “Kılık kıyafet kanunu peçe ve çarşafı yasaklamıştır. Atatürk döneminde peçe ve çarşaf yasaktı. Şimdi maşallah peçelileri de görüyoruz, çarşaflıları da. Bir Allah’ın kulu da çıkıp demiyor Kılık Kıyafet Kanunu ne oldu? Ben çocukluk döneminde, gençlik döneminde hiç bun rastlamadım” ifadelerini kullandı. Kılık ve kıyafet konusunda ayrıştırıcı ve ötekileştirici dil kullandığını iddia eden Ümit’e çok sayıda kişi tepki gösterdi. Karabük Üniversitesi Rektörlüğü, peçe ve çarşaflılar hakkındaki söylemleri nedeniyle tepki çeken Dr.Öğr.Üyesi Devrim Ümit hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

“Ötekileştirme Kabul Edilemez”

Sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine açıklamada bulunan Karabük Üniversitesi Rektörlüğü konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Olayın yaşanmasının ardından Karabük Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Dünyanın 90 farklı ülkesinden 10 bin ulus rası öğrenciyi bünyesinde barındıran, farklılıkları bir zenginlik kabul ederek bir arada yaşama kültürüne sahip olan bir üniversiteyiz. Karabük Üniversitesinde hiçbir bireyin kılık kıyafetinden, düşüncesinden ve yaşama biçiminden dolayı ötekileştirilmesi kabul edilemez” denildi. Açıklamada, öğretim üyesi hakkında gerekli işlemlerin başlatıldığı belirtildi.

Atatürk Döneminde Çarşaf ve Peçe İle İlgili Bir Kanun Yok

Afyon Kocatepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sadık Sarısaman’ın ‘Cumhuriyetin İlk Yıllarında Kadın Kıyafeti Meselesi’ üzerine yaptığı çalışmaya göre, Dr. Öğretim Üyesi Devrim Ümit’in iddia ettiği gibi Cumhuriyet Dönemi’nde çarşaf ve peçenin yasaklanması konusunda bir yasa bulunmuyor.

Sarısaman’ın yaptığı araştırmada 1935 yılında Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayı’nda çarşafın yasaklanmasına dair bir teklif verilmiş ancak Kurultay’da kabul edilmemiştir.

Kaynak: Sarısaman Sadık, CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA KADIN KIYAFETİ MESELESİ, https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/20679 (Erişim Tarihi: 15.01.2021)   " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">