Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) heyeti ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi, yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi ve yeni iş birliği alanlarının araştırılması amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın organizasyonunda gerçekleştirilen ziyaretlerin ilk durağı KKTC Cumhurbaşkanlığı oldu. Karabük TSO heyetini kabul eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Demir-Çelik sanayisinin merkezi Karabük’ten böylesine değerli bir heyeti ağırlamaktan memnuniyet duydum. Anavatan Türkiye ile yavru vatan KKTC arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini son derece önemli buluyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bu konuda önemli işler yapıyor. Bu ziyaretler belki hemen sonuç vermeyebilir ama er ya da geç mutlaka olumlu neticeler verecektir. Belki de bu ziyaretlerden hiç ummadığınız iş birlikleri ya da projeler doğacaktır. Türk Yüzyılını birlikte inşa edebilmemiz için bu tür ziyaretler karşılıklı olarak yoğun bir şekilde devam etmeli” dedi.

Karabük TSO Başkanı Fatih Çapraz da “Kıbrıs’ın bizim gönlümüzde farklı bir yeri bulunmaktadır. Kıbrıs Türk halkının haklı davasını canı gönülden destekliyoruz. Bizler iş adamları olarak bu haklı davaya iktisadi ve ticari imkanlarımızla nasıl bir destek sunabiliriz düşüncesiyle bu ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu da bizleri bu hususlarda hem teşvik ediyor hem de cesaretlendiriyor. Biz de başkanımızdan aldığımız ilhamla Karabük ile Kıbrıs arasındaki iktisadi ve ticari imkanları araştırmak ve geliştirmek istiyoruz. İnanıyoruz ki ziyaretlerimizden önemli kazanımlar elde edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Adnan Çebi, Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz ve beraberindeki heyet daha sonra Başbakan Ünal Üstel ile görüştü. Başbakan Üstel, Rum tarafının karşısına daha güçlü bir ekonomiyle çıkmak gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bu da sizler gibi iş adamlarının sayesinde olabilir. Bu tür ziyaretler fırsatları yakalamak adına kıymetlidir. Hükümetimiz Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik ilişkilere çokça kıymet vermektedir. Hükümetimizin temel amacı zaten kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik yapı oluşturmaktır. Küresel, bölgesel ve ülkesel ekonomik sıkıntılarla boğuştuğumuz bir dönemden geçmemize rağmen, hükümet olarak, elimizde olan tüm imkanları seferber ederek gerek halkımızın gerekse iş dünyamızın ayakta kalması adına gerekli her adımı atıyoruz.”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığını ziyaret eden heyet Karabük ile Kıbrıs arasında yapılabilecek iş birlikleri üzerinde fikir alışverişinde bulundu.