Karabük'te Vizonu Görenler Şaşkınlıkla İzledi.  Sansargiller ailesinden gelincik türü olan vizonu, yolun kenarında gören vatandaş o anları &t=2s">telefonu ile kaydetti.    Olay, Kurtuluş Mahallesinde meydana geldi. Bir vatandaş, yolun kenarında bir şeyler yiyen vizonla karşılaştı. İlk başlarda ne olduğunu anlamaya çalışan vatandaş sansargiller ailesinin gelincik türü olan vizonu cep telefonu ile kaydetti. Vizon, bir süre sonra korktuğu için bulunduğu yerden kaçarak uzaklaştı. Cep telefonu ile kaydedilen bu görüntülerde, ilk defa böyle bir şeyle karşılaşan vatandaş, şaşkınlıkla hayvanı izledi. Uzun bir süre vizonu gözetledikten sonra bazıları, farklı tür hayvan benzetti. Kiminin “sansar” kiminin “porsuk” dediği vizon buradan da uzaklaşarak gözden kayboldu. " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Vizon Hakkında Kısa Bir Bilgi ;

Bu hayvan, yakından akrabası olan gelincik ve sansara çok benzemektedir. Uzun, kıvrak bir gövdesi, sivri bir burnu, yuvarlak kulakları, kısa bacakları ve perdeli ayakları vardır. Kalın, su geçirmeyen yağlı kürk, koyu kahverengi veya siyah renktedir (vahşi doğada albino ve ten rengi mutasyonlar meydana gelir). Türün çoğu üyesinin çene ve dudaklarında boğazda, midede ve göğüste beyaz lekeler olabilmektedir. Amerikan vizonlarında ise kesinlikle beyaz bir leke yoktur. Koruyucu tüylerden oluşan kürkün dış tabakası, yakın akraba gelinciklerinin kürkünden üç kat daha yoğundur. Her koruyucu tüy de çok sayıda küçük tüyle çevrilidir. 0,5 kg – 2 kg ağırlığındadır ve 40 ila 70 cm uzunluğa ulaşır (bunun yarısı sadece kuyruktur). Su samurundan önemli ölçüde daha küçüktür ancak bir gelincikle yaklaşık aynı boyuttadır.Dişiler ortalamada erkeklerden daha küçüklerdir.

Vizon'un Yaşam Alanı

Vizon coğrafi o k Kuzey Amerika ve Avrupa arasında dağılmıştır. Amerikan vizonu, aşırı Arktik bölgeler ve sıcak Güneybatı hariç, hemen hemen tüm Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde geniş bir yaşam alanına sahiptir. Avrupa vizonu bir zamanlar neredeyse tüm Avrupa’da çok geniş bir alanda bulunuyordu, ancak on yıllarca süren nüfus kaybı nedeniyle, şimdi yalnızca eski topraklarında küçük bölgelerde bulunuyor. Batı ve Orta Avrupa’dan ise neredeyse tamamen yok oldu. Vizonlar göllere, göletlere, nehirlere ve geniş ağaç örtüsüne sahip akarsu iyi uyum sağlamıştır. Evleri, çimler, yapraklar veya yer altı sığınaklarından oluşur.