KARDEMİR 27. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti.  Kardemir Kültür ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen genel kurul, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. 27. Olağan Genel Kurul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alparslan Bayraktar, KARDEMİR’in 2021 yılı faaliyetleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu .Kendisinin ve ekibinin göreve gelmesinin üzerinden tam bir yıl geçtiğini belirterek bu süre zarfından gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı. Başkan Bayraktar, "faaliyet raporumuzu kamuoyuna ve siz değerli yatırımcılarımıza açıkladık ve bugün de kitapçık halinde sizlere dağıttık. Bu nedenle, 2021 yılı faaliyetlerimizi uzun uzun anlatarak kıymetli vaktinizi almadan, Yönetimimiz adına Kardemir için önemli gördüğüm birkaç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum.” Dedi. Dr. Alparslan Bayraktar, olağan kurulda, Kardemir’in yönetim anlayışı, öncelikleri, vizyonu, şirketin ticari ve stratejik hedefleri ve Karabük başta olmak üzere ülkemiz için ortaya koyacağı sosyal sorumluluk projelerinden oluştuğunu  vurgulayarak şu sözlere yer verdi. “Geride bıraktığımız son iki yılın gündemini, tüm yaşamımızı etkileyen pandemi ve bu küresel salgının neden olduğu sosyal ve iktisadi gelişmeler belirledi. Toplum sağlığının ön planda olduğu bu zorlu dönem, millet o k güçlü bir dayanışma, alınan tedbirler, güçlü sağlık sistemimiz ve ekonomimizin dinamizmi sayesinde inanıyorum ki geride kaldı. Ancak dünyada pandemi sonrasında hızlı bir ekonomik toparlanma sürecine girilirken emtia ve enerji piyasalarında yaşanan sıkıntılar, tedarik zincirindeki bozulmalar ve en nihayetinde hemen yanı başımızda ortaya çıkan savaş nedeniyle yeni bir belirsizlik döneminde olduğumuzu üzülerek ifade etmek istiyorum.  Bu süreçten de ülkemizin ve şirketimizin en iyi şekilde çıkması için Kardemir ailesi o k tüm gücümüzle tüm enerjimizle gayret edeceğimizi de vurgulamak istiyorum.”  

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alparslan Bayraktar, şirketin mali verilerini ise şöyle sıraladı:

“Bu çerçevede; sektörümüze baktığımızda
  • 2021 yılında dünya ham çelik üretiminde %3,7 lik bir artış olduğunu görüyoruz.
  • Dünyanın yedinci büyük çelik üreticisi olan Türkiye ise %12,7’lik artış oranı ve 40,4 milyon tonluk üretimiyle tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaştı.
  • Kardemir o k ülkemizdeki bu üretime, 2 milyon 439 bin tonluk katkı sunduk.
  • 2021 yılında Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı %19,9 artış gösterdi. Sektörümüz, Türkiye’nin genel ihracatında otomotiv ve kimyadan sonra, üçüncü sırada yer aldı.
  • 2021 yılında, ülkemizin yüksek katma değerli ürün ihracatı da hızla artarak, ihracatın ithalatı karşılama oranı %111’den, %115 seviyelerine yükseldi.

“Peki Kardemir o k bu süreçte bizler ne yaptık?”

Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar, 2021 yılında da başta çevre yatırımları olmak üzere yaklaşık 424 Milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerini ifade etti.  "Önemli enerji yatırımlarından biri olan 30 MW lık turbo jeneratör yatırımını devreye a k, elektrik üretim kapasitemizi 107,5 MW’a, iç karşılama oranlarımızı da yaklaşık %50 seviyelerine ulaştırdıklarını söyledi. “84 farklı üretim ve operasyon kaleminde rekor üretimler gerçekleştirdik” diye konuştu. Başkan Bayraktar açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi. “Bu dönemde çelik kalitesi ve ürün ebadı bazında toplam 74 kalem yeni ürün ürün sepetimize eklendi. Haddehanelerimizin ürün gamı içerisindeki mühendislik çeliklerinin payı artırıldı. Avrupa Birliği, Balkanlar, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu 2021 yılında ihracat pazarlarımız oldu. Geliştirilen yeni ürünler ve artan çelik kalitesi ile pazarlama ve ihracat faaliyetlerine hız veren şirketimiz, özellikle 2021 yılının ikinci yarısında yaklaşık 35 bin ton ihracat gerçekleştirdi. Ve 28 Milyon Dolar gelir elde etti. Türkiye demir çelik sektöründeki en kapsamlı dijital dönüşüm projesi olan SAP S/4 HANA projesini devreye aldık. Bu dönemde satış gelirlerimiz bir önceki yıla oranla %96’lık artışla 14,76 milyar TL’ye ulaştı. 2021 yılında net karımız 3,85 milyar TL olurken, şirketimizin net nakit toplamı 2021 yılı sonu itibarıyla 2,74 milyar TL oldu. Şirketimiz, bu finansal performans ile son bir yılda net borçluluk yerine, net nakit üreten, aynı zamanda döviz pozisyon açığını son on yılın en düşük seviyesine düşüren bir konuma geldi. Bir yandan yatırım ara vermeden devam ederken, öte yandan hissedarlarımıza yönelik temettü çalışmalarımızı da tamamladık. Genel Kurulumuza sunulmak üzere Yönetim Kurulumuz tarafından toplam brüt 1 Milyar TL kar dağıtılması hususunu onayınıza getirdik. Bu bağlamda Genel Kurulumuz tarafından kabul edilmesi durumunda özelleştirme sonrası Şirketimiz tarafından hissedarlarımıza yapılması planlanan en yüksek kâr payı dağıtımını gerçekleştireceğiz. 1939 yılında hizmete alınan Türkiye'nin ilk yüksek fırını, 1 nolu yüksek fırını Türk mühendisliği ve işçiliğiyle yeniledik ve kapasitesini de %25 oranında artırarak, öngörülen tarihten önce devreye aldık.” 

“KARDEMİR için var gücümüzle çalışıyoruz”

Başkan Bayraktar olağan genel kurulda gerçekleştirmiş olduğu konuşmasına şu sözlerle devam etti. “Kardemir başta olmak üzere, Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşları için yenilenebilir enerji yatırımları, enerji verimliliği uygulamaları ve yakıt o k hidrojen kullanımının değerlendirilmesi gibi araçlar önümüzdeki dönemde ön plana çıkmaktadır. Kardemir’in öz tüketimini karşılamaya yönelik güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santral kurulumlarıyla şirketimizin karbon ayak izini azaltmayı ve enerji maliyetlerini de düşürmeyi hedefliyoruz.  Kardemir o k dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ediyor, hazırlıklarımızı da akılcı bir şekilde planlayarak sürdürülebilir ve 100. Yılında karbon nötr bir KARDEMİR için var gücümüzle çalışıyoruz. “

 Bu noktadan hareketle ilerleyen süreçlerde Kardemir o k amacımız;

  • Yerli ve milli üretime en üst seviyede katkı sağlamak,
  • Stratejik ve katma değeri yüksek ürünler üretmek,
  • Farklı pazarlarda ihracat kapasitemizi artırmak,
  • Geri kazanımlarımızla enerjide iç karşılama oranımızı yükseltmek,
  • Ve bütün bunların sonucunda da ortaklarımızın ve tüm paydaşlarımızın refahına hizmet edecek, sürdürülebilir büyümeyi sağlamaktır.
Yönetim Kurulumuz, tüm paydaşlarının hakkını korurken, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla geleceğin Kardemir’ini inşa etmeye çalışmaktadır.  Bu doğrultuda, Kardemir’in bölgenin ve Türkiye’nin en önemli şirketleri arasında hak ettiği yeri alması vizyonuyla çalışmaya devam edeceğiz. Bu vizyonla, liman ve lojistik sorunlarını çözmüş, madenleri ve cevher işletmeleriyle güvenilir ve kaliteli tedarik zincir ağını kurmuş; enerji ihtiyacının tamamını kendi kaynakları ile karşılayan, çevre yatırımlarını azami düzeye çıkarmış Yeşil Kardemir hedefi önceliklerimiz arasındadır."

"En temel ihtiyacımız birlik ve uyum içerisinde çalışmak"

"Tüm bu iddialı hedefleri gerçekleştirmek için en temel ihtiyacımız birlik ve uyum içerisinde çalışmak, KARDEMİR’i bu önemli markayı ve değeri her şeyin önünde tutmak ve gözümüz gibi korumamız gerektiğidir. Bu şehir her bir ferdi ile şirketimiz işçisinden sendika yönetimine, beyaz yakalı çalışanından yönetim kuruluna kadar bu birliğe ne kadar sahip çıkarsa bu yıl olduğu gibi bundan sonra da çok güzel finansal sonuçları, sosyal sorumluluk projelerini ve artan istihdamı sizlere Karabük’e ve ülkemize sunabilecektir. Yatırım, ihracat, katma değer ve sürdürülebilir üretim faaliyetlerimizin yanı sıra, önümüzdeki dönemde Yenişehir bölgesinde mazimizi ve gelecek vizyonumuzu anlatacak projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Karabük ve Kardemir’e yakışır mahiyette Emek ve Teknoloji Müzesi konseptinde bir şehir müzesini ilimize kazandırmak niyetindeyiz. Sözlerime son verirken, bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesindeki kıymetli katkıları nedeniyle, başta işçi kardeşlerimiz olmak üzere tüm çalışanlarımıza, hissedarlarımıza, tedarikçilerimize, müşterilerimize, Kardemir ile bir bütün olmuş Karabüklü hemşerilerimize ve diğer tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyor, tekrar değerli katılımlarınızdan dolayı sizleri saygıyla selamlıyorum.”https://www.karabukderinhaber.com/ https://www.kardemir.com/ " width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">