Kardemir'in üretim atığı curufunu ortağı olduğu şirket olan Karçimsa yerine  başka firmalara satması kafaları karıştırmaya devam ediyor.

Karabük Demir Çelik Fabrikalarının çelik üretimi sırasında ortaya çıkan atığı olan curuf iki ortak arasında sorun olmaya devam ediyor. Kardemir yıllarca atığı olan curufu atacak yer bulamamıştı. Çimento sektörünün hammaddelerinden olması nedeni ile özelleştirme sonrası rahmetli Sakıp Sabancı'nın bizatihi temelini attığı, her iki şirketin ortak olduğu Karçimsa kurularak faaliyete başlamıştı. Bir yanda Kardemir'in atığı değerlenirken diğer yanda hem gelir kaynağı hemde yörenin aş ve iş kapısı oldu. Ancak son bir iki yıldır Kardemir'in atığı olarak ürettiği curufu kendisinin yüzde 49 ortaklığı olduğu Karçimsa yerine pisaya simsar ve pazarlamacılarına satılmaya başlandı.

CURUF KENDİ ORTAĞI YERİNE NEDEN SİMSARLARA SATILIYOR?

Son bir kaç yıldır Kardemir Curuf üretimini kendi ortağı yerine piyasada çimento fabrikalarına satan simsar pazarlamcılara veriyor. Karçimsa burnunun dibindeki kendi ortağının ürettiği Curuf'u ortağından alma yerine üzerine bir kaç dolar kar konulmuş piyasa simsarlarından alıyor. Buda Karçimsa'nın maliyetlerinin yükselmesine sebep oluyor. Ancak bir manada kendi ortağına kazık atma olarak değerlendirilen bu satış politikasını Kardemir'de kimin ortaya koyarak, ne amaçla yönetime kabul ettirdiği bir türlü ortaya çıkmadı.

KARDEMİR, KARÇİMSA'DAN KAR ALMIYORMUŞ GİBİ Mİ DAVRANIYOR?

Geçtiğimiz yıllarda nerede ise hiç kar etmeyen Karçimsa, son yıllarda üst üste kar ederken 2022 yılında 50 milyon lira civarında karı yakaladı. Tabii bu kardan şirket ortağı olarak Kardemir'de ziyadesi ile hakkını alıyor. Edinilen bilgilere göre eğer Karçimsa kendi burnunun dibindeki curufu simsarlara kar payı verip alma yerine direkt Kardemir'den alsa idi bu karın belkide 70-80 milyon liralar seviyesinde olabileceği değerlendiriliyor. Bu da Kardemir'in adeta kendi ayağına kurşun sıkarak kendi edeceği kardan vazgeçtiği manasına geliyor şeklinde yorumlanırken, Kardemir neden Karçimsa dan kar almıyormuş gibi davranıyor sorusunu akla getiriyor.

KARDEMİR CURUFUNU OFLAZ MI PAZARLIYOR?

Diğer yandan Kendi ortağı olan Karçimsa'ya  ihtiyacı kadar curufu vermekten imtina ederken, Kardemir yetkililerinin, piyasada curuf alım satımı yapan bazı şirketlere de aynı fiyattan verdiği iddiaları tam bir şaşkınlık yarattı. Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Ali Oflaz'ın Ankara'da bazı şirketler ile Kardemir curufunun  satışı ile ilgili görüşmeler yaptığı bilgileri ise şok etti. Oflaz geçtiğimiz yıllarda Kardemir adına Karçimsa yönetiminde iken, son oluşan Karçimsa genel kurulunda hissedarların çoğunluğunun kararı ile Karçimsa yönetimine girememişti. Yönetime giremeyen Oflas'ın hala daha neden Karçimsa'ya verilen curuf, hammaddesi olan curufun başka pazarlama firmaları üzerinden satışı ile ilgilendiğine ilişkin haber ve dolaşan bilgiler manidar olarak yorumlandı.

Kamuoyunda dolaşan tüm bu iddia ve bilgiler doğruluğu yada yanlışlığı konusunda Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Ali Oflas'ın açıklama yapıp yapmayacağı bilinmiyor.

YÖNETİM KURULU BAŞKANLARI BİR ARAYA GELMELİ

Kimin ne maksatla Curufu kendi ortağı yerine simsarlara pazarlamayı tercih etmeyi teklif ettiği, bundan ne kadar fazladan kar ettiği henüz ortaya çıkmadı. Ancak ortakların birbirlerinin ayaklarına kurşun sıkma yerine kazan kazan mantığı içerisinde bir araya gelmesinin gerekliliği şirket hissedarlarının ve sektördeki iş çevrelerinin genel talebi olduğu sık sık dile getiriliyor. Bu konuda Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı ile Karçimsa Yönetim Kurulu Başkanı'nın bir araya gelerek iki ortak arasında sorun olmaya devam eden bu konuyu çözmesi bekleniyor.

BİRLİKTE BÜYÜK YATIRIM YAPILABİLİR

Öte yandan Karçimsa Yönetim Kurulu Başkanı Soner Özbey geçtiğimiz aylarda bir açıklama yaparak teknolojisi iyice eskiyen Karçimsa'nın yeni yatırıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Özbey bu amaçla üretimi bir milyon tona çıkarmak için her türlü yatırıma hazır olduğunu ifade etti. Hatta Çimento sektöründeki ağırlıkları ile birlikte ortakları Kardemir ile Filyos liman bölgesine çok daha büyük bir yatırıma hazır olduklarını kamu oyuna duyurmuştu.  Şimdi Karabük'teki iş çevreleri yıllardır yörenin iş ve aş kapısı iki şirketin önce mevcut yenilenme yatırımını yapmalarını, yada çok büyük bir yatırımı birlikte filyos bölgesinde nasıl yapılırı planlamasını bekliyor.