Kardemir’in 2020 yılı Kasım ayında yapılan Genel Kurul’da Etkin hissedarlardan 2 ismin yanı sıra hükümet tarafından tavsiye edilen 9 isim yönetim kurulu üyeleri olarak seçilmişlerdi.

Ancak gelişen süreçte önce  PROF. DR. Mahmut  Faruk AKŞİT, sonra bağımsız yönetim kurulu üyesi Erdal Erdem istifa etti. İstifalar sonrası Mayıs 2021 de Eski Bakan Zehra Zümrüt Selçuk  yönetim kurulu kararı ile atandı. Ancak KAP taki açıklamada hangisinin yerine atandığı açıklanmadı. Yani bağımsız mı, hissedar adına mı belirtilmedi.  Son olarak ta etkin hissedarlardan Mustafa Yolbulan istifa etti. Uzun süresir Kardemir 2 eksik, 9 yönetim kurulu üyesi ile yönetildi. Yeni gelişme ise 3 Haziranda Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar Enerji Bakanlığına atandı. Büyük ihtimallede bugün yarın Kardemir Yönetiminden istifa etmesi bekleniyor.

YENİ BAŞKAN KİM OLUR?

Alpraslan Bayraktar’ın Enerji Bakanı olması sonrası gelecek istifası ile birlikte kimin Yönetim Kurulu Başkanı olacağı çok önemli bir soru haline geldi.

İhtimallerden birisi 3 boş yönetim kurulu üyesi ile 4 ay sonrasında yapılacak seçimli olağan kongreye kadar devam edilir.  Bu durumda içlerinden bir tane başkan seçerler. Olası isimler Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Demirhan yada eski bakan Zehra Zümrüt Selçuk.

Bir başka ihtimal ise hızlı şekilde boş olan  3 Yönetim Kurulu Üyesi atanır. Yeni atanan isimlerden birisi Yönetim Kurulu Başkanı olur.

KARABÜK SİYASETİ NE YAPACAK?

Bu sorunun  cevabı gerçenten  zor ve çok bilinmeyenli denklem gibi!

Öncelikli netleşmesi gereken konu Siyasi İktidarın Karabük tarafı Kardemir yönetimine müdahil olmadan izlemeye devam mı edecek! Yoksa yeter artık sorumluluk ve seçimlerde Karabük halkına biz hesap veriyoruz denilerek müdahil olma yolunumu tercih edecek! İşte bu sorunun cevabı Kimlerin yönetime atanabileceği yada kimin yönetim kurulu başkanı olacağı sorusunun cevabına ışık tutacak. Elbette gözler ilk önce Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi, yöremizin siyaset büyüğü Mehmet Ali Şahin’de olacak. Sonrasında ise yeni seçilen Ak Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç'ta  olacak.  Hatırlanacağı gibi avukat alımı da dahil son  aylardaki atamalarında ve mevcut müdür, direktör gibi bazı üst yöneticiler ile ilgili Karabük kamuoyunda hoşnutsuzluklar dile gelmişti.

KİMLER YÖNETİM KURULUNA ATANIR? 

Şimdi gelelim bu önemli sorunun cevabına!

Zehra Zümrüt Selçuk örneği ortada iken yeni kabinede yer almayan Bakanlardan atama olabilir.

Milletvekilliği sona eren Cumhur Ünal yada Niyazi Güneş’ten bir yada ikisi olabilir.

Uzunca bir süredir istediği ve girişimlerde  bulunduğu söylenen  Mehmet Ceylan olabilir.

Ankara bürokrasisini ve siyasetini çok iyi bilen, Enerji Bakanlığı için Alparslan Bayraktar ile birlikte adı geçen Özgür Ulupınar olabilir. Ulupınar’ın iş dünyasını temsilen yeni atanan Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ile de yakın görüştüğü söyleniyor.

Mustafa Yolbulan’dan boşalan  yönetim kurulu üyeliğine ise hem ailenin hem de hükümetin uygun göreceği avukat kökenli bir ismin atanması da hiç te sürpriz olmaz.

Şimdi hem birlikte bir  kaç gün içinde tüm bu soruların cevabını öğrenmiş olacsğız.