Ne ŞAVATA’ymış?

Son günlerde basın, siyaset ve cemiyet hayatında sular birden ısınıverdi. Hani yerel seçimler diyesi gelir herkesin de ama değil, onun için birkaç ay daha var.

Isınmanın sebebi yaz dönemi Safranbolu’da çekilmeye başlanan “Gülizar-ı Cennet, Zübeyde” filmi.

Konu da hassas yer de hassas. Bir yanda Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün annesinin hayatı diğer yanda dünya miras kenti Safranbolu.

Bu kadar hassasiyet içerisinde elbette Kültür Bakanlığı’ndan başlayarak, Safranbolu Belediyesi’nden, Kaymakamlıktan velhasıl alınması icap eden yerlerden varsa tüm gerekli izinlerin alındığını varsayıyorum.

Zira Kentimizin siyasetinden cemiyetine, bürokrasisine, film setine gitmeyen nerede ise kimse kalmadı. Meslektaşlarımızın tamamına yakını haberlerinde yer verdi.

Dedik ya konu hassas olunca hep birlikte duyarlı oluyoruz. Bir yanda Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın dolayısı ile Atatürk’ün hayatının bir kesiti, diğer yanda Tarihi kentimizin gelişen turizmi!

Ancak birkaç gün önce sosyal medyaya düşen bir yazı, bir anda ortalığı allak bullak etti. Dengesizce, fütursuzca, insafsızca atılan başlık ve kentin Vali’sinden Milletvekiline hemen hemen herkesi töhmet altında bırakıp ahmakça suçlamalarda bulundu. İnanın elim varmıyor aynı sözleri yazmaya!

Bu yazı ile birlikte ortalık bir anda karıştı. Sponsorluk lafları, yerel esnafa takılan borç dedikoduları, yerel basında da birbirini eleştiren yazı ve yorumlar kafaları karıştırdı.

Eleştirilerin bir başka noktası ise filmin yapımcısı Gani Rüzgâr Şavata ve bazı oyuncuların geçmişte söylediği söz ve açıklamalar. Bizler gibi bir sürü insanda bu yazılardan sonra internet ortamında bir araştırma yapmıştır. En azından doğruluğunu çek etme ihtiyacı duymuştur.

Kendisi Malatyalı kürt kökenli bir vatandaş olan Şavata’nın HDP Milletvekili aday adaylığı, Abdullah Öcalan’ın sesi olma isteği gibi bu türevde HDP’lilerin yaptığı bazı açıklamaların benzerlerini görmek mümkün.

İyi de ne yapılsa idi yani, internet âleminde bu yazılar var diye! Atatürk ve Annesi ile Safranbolu gibi önemli konu ortada iken geri mi durulaydı! Selam bile verilmeye miydi? Dedik ya yasal olarak alınması gereken izinlerin hepsi zaten alınmıştır. Alınırken de gerekli araştırmalar yapılmıştır.

Bu arada internet aleminde araştırırken ilginç bir habere rastladım. “Zübeyde, Analar ve Oğullar” adında aynı türden bir film İzmir’de çekilmiş ve ekim ayında galası yapılarak gösterime girmiş!

Rastladığım bir başka ilginçlik ise Gani Şavata’nın Zübeyde Hanım’ın hayatını 2014 yılında İzmir’de çekmeye niyetlendiği, daha sonra Malatya’da, 2017-2021 de Adana’da filmin çekimleri ile ilgili bir sürü haberler yer almış. Hatta düzenlenen ya da düzenlenmek istenen kampanyalar olmuş!

Şimdi bunca gelişmeden sonra insanın “Bayram Değil Seyran Değil” deyimi ışığında, Gani Rüzgâr Şavata; ne diye bula bula senin görüşlerin ile pek örtüşmeyen Cumhuriyet Kenti Karabük’ün dünya miras kenti Safranbolu ilçesini buldun!

Nereden aklına geldi Safranbolu?

Benzer bir sürü yerler var.

Biz mi davet ettik seni!

Bak burada insanların huzuru kaçıyor.

İnsanın da ne ŞAVATA’ymış? diyesi geliveriyor.